Новини

Хората се сбогуват с патриарх Неофит

   
Хората се сбогуват с патриарх Неофит

Хората си казват последно сбогом с патриарх Неофит. Поклонението пред Негово Светейшество е в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Опашка от вярващи се изви на поклонението пред патриарх Неофит в храм-паметника „Св. Александър Невски". Ковчегът с тленните останки на Негово Светейшество беше внесен в патриаршеския храм малко преди 08.00 ч. Митрополитите от Светия синод отслужиха служба малко след 9:00 ч.  Вътрешният министър Калин Стоянов също отиде в храм "Св. Александър Невски", за да отдаде последна почит пред Негово Светейшество. 

"Получихме съболезнования от различни институции и църкви", коментира митрополит Йоан по време на поклонението пред патриарха пред "Ал. Невски". Той никога няма да забрави думите на дядо Неофит: "Да внимаваме над себе си, гнила дума да не излиза от устата ни".

"Той цял живот това го съобразяваше", допълни още митрополит Йоан.

"Беше много добър и смирен човек. Обединяваше нацията и всички хора", казват миряни пред храма. Патриарх Неофит почина на 13 март 2024 г. в 22:22 ч. във Военномедицинска академия. От Светия синод съобщиха, че причината за смъртта му е полиорганна недостатъчност.

Опелото му ще бъде в събота, 16 март. В 9.30 ч. ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм "Св. Александър Невски", след което ще бъде извършено опелото, а след с литийно шествие тялото му ще бъде отнесено в храм "Св. Неделя", където ще бъде положено, съобщи митрополит Киприан след извънредното заседание на Светия Синод. Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на Патриарха и решение на Св. Синод, подчерта митрополит Киприан. Петък и събота са обявени за дни на национален траур.