Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

11-17 март 2024

Светли мисли за светла личност

Духовен портрет на патриарх Неофит от казаното и написаното и от безчетните оценки за него през последните дни като добротворец и обединител на Отечеството

И със смъртта си патриарх Неофит се опита да ни умири, писа в „24 часа“ журналистът Георги Милков: „Дядо Неофит беше тих добротворец. Живееше по правилата на светите отци и според казаното от светия апостол Павел, че гнили думи не трябва да излизат от устата ни. С кротост и благост той успяваше да сближава враждуващи лагери, да успокоява и вразумява, да бъде балансьор в обстановка, която често пъти не е нито братска, нито апостолска. Уменията да сплотява проличаха преди години и по време на посещението на папа Франциск в България, когато римският епископ нарече българския патриарх „божи  свят човек“. 

„Несекващата опашка за поклонение пред патриарха показва каква нужда имаме всички ние от просто добри, светли и свестни хора насред цялата врява и безумство на света, и българския също. И каква тежка криза на авторитети сме си самопричинили“, написа Георги Господинов във фейсбук.

Ако се съберат всички писани и изречени откровения за магическата сила върху душите ни(без яловото боричкане на банални приказки), сигурно може да се направи връзка с Луната.

Духовен водачизключително добър и искрен човек, монах, проповедник, певец, оратор, изключителен богослов. Дълбоко благочестив, много образован и благ. Хората много го обичаха. Нарекоха гоАнгелогласния патриарх. Беше олицетворение на висок интелект, мъдрост и съпричастност.

Преминава през всички длъжности – протосингъл на Софийската митрополия, викарий на Софийския митрополит, главен секретар на Светия синод, председател на църковното настоятелство на храм-паметника „Св. Александър Невски”. Преподавател и ректор на Духовната академия. Първият декан на Богословския факултет. „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет за заслуги към академичното богословие. Църковен интелектуалец с принос в световната православна култура. Целият му живот беше посветен на България.

Духовен водач на църквата и народа. Безсребърник с добри сини очи. Кротък, мъдър, боголюбив. Добротата, усмивката, диалогичността бяха негови лични качества, които успяваше да пренесе и на полето на дипломацията. Срещата между Патриарх Неофит и папа Франциск се провежда помежду им като братя във вярата.

Оставя църквата като истинска изповедница на чистата вяра, която опазва съдбините за нашия народ и се стреми да бъде в мир с всички човеци и вероизповедания, което е нейно достойнство и пример за другите православни църкви. Човек на мярата, той можеше по блестящ начин да изчаква икогато трябва да се действа, да го направи така, че да бъде от полза на максимален брой хора.

Показа какво е любов към Бога и човеците. Показа смирение, търпение и послушание към църквата. Носеше добротата дълбоко в сърцето си, с него можеше да споделиш всичко в непринуден разговор. Човек на мира, на любовта и пример за смирение. Искаше да въведе хармония, братство, разбирателство в нашата църква. 

Безкрайно скромен. Желанието му бе да има хармония в музиката и живота. Този благ старец имаше безкрайно чувство за хумор. Разказваше всякакви случки по много интересен начин.

Кристално чиста личност. Беше голяма радост да се стои до този великан на духа. Учител, колега, приятел. В кабинета по музика на Духовната академия, където е преподавал, се пазят нотните листа, изписани с неговия великолепен и красив почерк.

В него нямаше лукавство. Спокоен, той умееше да предава това спокойствие на другите.  Беше един различен патриарх. Винаги търсеше мира в църквата. Вслушваше се в съветите. Не искаше да наказва, а да намери достъп до другия, да го укроти и накара да тръгне по правилния път. 

Златен човек, винаги усмихнат. След строгия поглед на Дядо Максим дойде благият и любящ поглед на Дядо Неофит, който умееше да отваря врати, а не да създава бариери и прегради. Положи големи усилия, за да не допусне открит конфликт в Светия синод. Безкрайно мил и внимателен човек с възвишен дух, който успя да запази църквата от разцепление.

Последният мохикан на добротатадостоен пример за всички вярващи християни. За него човешкото достойнство беше на първо място. Никого не е обидил, никого не е унизил. Изключително добре възпитан.

Истински пастир, истински вярващ човекКротък, незлобив, дълготърпелив, умен, невероятен изпълнител на църковни песнопения.

Даваше да се готви храна в един от софийските манастири, която се раздаваше на бездомни деца. Със собствени средства закупи специална апаратура за онкоболни деца. Не искаше никой да разбира за това.

Ангелът на нашата църква. Неговото послание беше: „Обичайте се!“

Беше много стриктен. Когато някой свещеник не се справяше, подхождаше с нужната строгост, но дискретно, не караше човекът да се чувства засрамен. Един от малкото архиереи, които можеха да се видят в операта. Като архимандрит - млад духовник, заедно с епископ Тихон и брат му Димитър създават световноизвестния наш камерен хор "Йоан Кукузел". 

Беше мъдър, достолепен, разсъдителен, кротък - прекрасни качества за един патриарх. Отнасяше се с любов и търпение към другите. Беше символ на обединение. Отнасяше се с огромно уважение към всички религии в страната.

Пееше с прекрасен глас. Страдаше от разклатено здраве, но носеше този кръст достойно, търпеливо, без ропот, с упование на Бога. 

Винаги с усмивка и ведро чувство се отнасяше към хората и успяваше да им предаде духовна радост, приповдигнатост на духа. Насърчаваше и обичаше да разкрие своята бащинска загриженост.

Имаше много нежно и любящо сърце, отнасяше се към всеки с голямо внимание, насърчаваше възстановяването на древни църковни обители, изоставени през годините. 

Чудесен проповедник и прекрасен музикант, той печелеше симпатиите на хората от народа, на чужденците.

Нямаше по-светла личност от него през последните години в БПЦ. Изключително неконфликтен, в него нямаше пресметливост и задни мисли, отстояваше истините на вярата кротко и много смирено. Трудните въпроси решаваше по благ начин. Надяваше се църквата да бъде стожер на обществото

Румен Радев: Кончината на Предстоятеля на Българската православна църква е огромна загуба за нея и за българския народ.

Росен Желязков: Ще запомним обичания патриарх Неофит като радетел за единство, мир и разбирателство. 

Николай ДенковНегово Светейшество Неофит ще остане в спомените ни като мъдър и благ духовен водач. 

Мария ГабриелЩе помним завета му за постигане на единство, за живот във вяра и благочестие.

Бойко БорисовТежка загуба за България, за православието, за църквата.

Кирил ПетковНегово Светейшество Неофит беше сред малцината обединяващи духовни фигури. 

Делян ПеевскиБог да прости патриарх Неофит, призивите му за човеколюбие няма да бъдат забравени. 

Корнелия НиноваБог да прости Негово Светейшество Неофит, той беше изключителна духовна личност. 

Костадин КостадиновОтиде си един от стълбовете на православната ни вяра.

Васил ТерзиевОтиде си духовният отец на нашия народ.

Защо в „Света Неделя“ 

Освен глава на Българската православна църква, патриарх Неофит беше и митрополит на София, а"Света Неделя" е катедралата на Софийската света митрополия, което обяснява желанието на патриарха там да бъде неговият гроб. Това място е свързано с израстването му в църковната йерархия - там той е ръкоположен от патриарх Максим за йеромонах, а след това възведен в архимандритско достойнство. В "Св. Неделя" той отслужва и първата си света литургия като кириарх на Софийската митрополия и патриарх на 10 март 2013 г. Гробът на патриарх Неофит е от южната страна на "Св. Неделя", до този на екзарх Йосиф I.

Парите на църквата

Смъртта на патриарх Неофит възвестява, че битката за контрол над Българската православна църква навлиза във финален етап. Става въпрос за управлението на една от най-големите бизнес корпорации в България - БПЦ притежава имоти за стотици милиони, а освен това получава огромни държавни субсидии. След 2020 г. църквата е получавала между 33 и 40 млн. лв. годишно от държавата, а за 2024 г. - 49 млн. лв. През последните пет години в касите на БПЦ са влезли 161 млн. лв. от фонд „Земеделие“, което означава, че църквата притежава и хиляди декари ниви. (Пламен Димитров, Фрогнюз)

Ако изборите бяха сега

ГЕРБ-СДС биха взели 26,4%, ПП-ДБ – 19,6%, „Възраждане“ – 14,8%, ДПС – 14,7%, БСП – 10,6%, ИТН – 5,1%, показват данни от изследване на „Галъп“, направено за БНТ.  С най-високо одобрение сред трите основни институции е президентската с 39,5% доверие и 43,9% недоверие. Доверието в правителството е 15,1%, недоверието – 75,2%, а парламентът е с 12,2% доверие и 80,2% недоверие. Доверието в президента Румен Радев е 38.2%. След него са Мария Габриел - 24,9%, Николай Денков - 16,9%, Бойко Борисов - 16.4%, Асен Василев -15.2%Росен Желязков - 14,2%, Атанас Атанасов - 6.8%.

Или-или

Или ще отидем при президента Радев с готова папка от преговорите, или директно ще се знае, че отиваме на нови избори. Няма да има никакви преговори след понеделник. Не им прави чест на колегите чрез техните медии да пускат части от преговорите, които ги устройват. Ние спазваме ангажимента и докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Смяната на военния министър Тодор Тагарев зависи от Мария Габриел. Ако тя може да работи с него, ще го подкрепим. Тя ще бъде премиерът и тя ще прецени. (Бойко Борисов пред журналисти)

Кой ще плаща цената

Строителството на новите реактори в АЕЦ "Козлодуй" е много по-скъпо, отколкото ако бяхме довършили АЕЦ "Белене", коментира по БНР евродепутатът Цветелина Пенкова. Управляващитеказаха, че довършването на АЕЦ "Белене" би струвало още 5 млрд., което прави централата нерентабилна. Сега разчетите за "Козлодуй" са за 14 млрд., а според някои експерти стойността може да достигне и 30 млрд. Управляващите трябва да обяснят на българските граждани защо ще се строи нещо по-скъпо, за по-дълъг срок, кой ще плаща цената и защо ще се наложи междувременно да се внася ток. Когато имаме проект, който е наполовина готов, с лицензирана площадка, избираме да го оставим настрани. Обяснението според Пенкова е в геополитическо натегачество или определени финансови интереси, които се обслужват за сметка на българските граждани. 

Допълнение. Решението на МС от 25 октомври м.г. за изграждане на новите блокове в АЕЦ Козлодуй е атакуван в съда, съобщи Actualno.com. Погазени са процедурите, засягащи безопасността, икономическата, социалната и екологичната целесъобразност, международните конвенции от Орхус и Еспоо, както и общественото мнение за проекта, се посочва в жалба до Върховния административен съд. Нейни податели са Петър Пенчев, зам.-председател на Национално движение "Екогласност", и Петър Кърджилов, член на управителния борд на Международната организация за прозрачност в ядрената енергетика и на Съюза на учените в България.  

Приходите в хазната намаляват

Заплатите във висшето образование и средствата за висшите училища намаляха през последните три години. Инфлацията и номиналният ръст на БВП бяха високи, а средствата за висше образование не се промениха. В резултат на това финансирането на системата намаля от 0,76 % от БВП на 0,6 %. Това е намаление от 300 млн. лв. на годишна база, коетодоведе и до намаление на възнагражденията на учените и преподавателите. За първи път тази година нямаме повишение на субсидията. Асен Василев и Николай Денков на практика наказаха единствената система, в която финансирането е обвързано с качествена оценка, а в същото време одобряват мерки и законопроекти, които изискват финансиране, без да е заложено в бюджета. Това е лицемерие. Когато е за образование, няма средства. За техните спорни предложения има. 

Бюджетен излишък няма, има дефицит, който със счетоводна шмекерия се отчита като излишък. (Председателят на парламентарната Комисия по образование и наука Красимир Вълчев, бивш просветен министър, из интервю в dnes.bg)

Препоръки от чужбина

България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече данъчни постъпления в бюджета. Необходимо е да се възстанови 20% ДДС за всички сектори, да се премахне плоският данък за доходите на физически лица, като се въведе прогресивна скала на облагане, както и да се премахне таванът за осигуряване и всички да плащат осигуровки върху реалните си доходи. Това препоръча ръководителят на мисията на МВФ у нас  Жан-Франсоа Дофен пред депутати от парламентарната бюджетна комисия.

Ще плащаме скъпо

Честити ви нови данъци, българи! Пригответе се да плащате по-високи данъци, защото безумната политика, която се води – да се раздават пари масово, за да си готин, добър, френдли, сега всички ще бръкнем в джобовете си и ще платим скъпо за всичко това. Тежко му на следващия финансов министър, на следващия премиер, които трябва да вкарат в парламента тези данъчни закони, тежко и на депутатите, които трябва да гласуват всичко това. Това ни очаква. Който е работил повече, ще плати повече - истинският принцип на социализма. Работиш много, плащаш много. Нищо не правиш, получаваш дарения, социални и т. н. Много красиво звучи, но тези, които теглят икономиката, ще плащат дебело(Бойко Борисов пред журналисти в Пловдив)

Финансовият министър Асен Василев заяви, че управляващите нямат намерение да вдигат данъците въпреки препоръката на МВФ.

Отвъдното и реалното

Финансовият министър в оставка Асен Василев, в желанието си да се докаже като слагач номер едно по темата за еврозоната, е заявил на пресконференция: „Приемайки еврото, България за втори път в своята история ще участва в това да контролира, да използва и да работи в една световно призната валута. Последният път, когато това се е случвало в българската история, е по времето на Иван Асен II, когато през 1230 г. Папа Инокентий III ни дава право да сечем римски монети с нашия лик. И това, според мен, е изключително важно да се каже. (Слави Трифонов, фейсбук)

Нови трудности

Над 170 хил. лв. струва изпращането на бронетранспортьорите в Украйна, съобщи в парламента военният министър Тодор Тагарев. От думите му стана ясно, че България вече води разговори за доставка на противокорабни ракетни комплекси за черноморското крайбрежие. Има сериозни рискове авиобазата до Граф Игнатиево да не приеме навреме новите Ф-16. Фирми поискали увеличаване на стойността и заявили, че ще се откажат. МО не склонно да даде повече пари, но се работи, за да се управляват по-добре тези рискове, каза още Тагарев. 

Смяна на караула

МВР да охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците, а не от частни фирми, както е сега, реши парламентът на първо четене с промени в Закона за МВР. Целта е да се осигури засилена и задължителна охрана на всички центрове с оглед предотвратяване на бъдещи инциденти. Освен това ще се даде възможност да се назначат нужните 1264 гранични полицаи и около 260 полицейски служители, които ще поемат охраната на пет центъра за настаняване на бежанци

Тревожна статистика

2.94 млн. са заетите лица през 2023 г., съобщи НСИ. За пръв път броят им е под 3 млн. души от 2015 г. насам. 1.9 млн. от тях работят в сектора на услугите. Индустрията осигурява заетост на 867.1 хил., а в селското, горското и рибното стопанство работят 166.4 хил. 2.6 млн. са хора на наемния труд, от които над 2 млн. работят в частния сектор, а 597.6 хил. - в обществения. Над 1 млн. души са икономически неактивнипо-голямата част от които са жени. 

И най-добрият закон не може да направи журналистиката свободна

За първи път Европейският парламент прие Европейски акт за свобода на медиите, който ще се прилага в  националното законодателство директно, без интерпретации, и ще защитава журналистите от натиск, заплахи и подслушване. Държавите членки ще бъдат длъжни да осветят собствеността на медиите и да направят публично финансирането, което предоставят на журналистите. Създават се условия обществените медии да бъдат независими от управляващите, като се приемат нови правила за определяне на бюджетите им. Въвеждат се конкретни изисквания в процедурите за избор на генерални директори и членове на управителните съвети.

С новия закон ще се отхлаби хватката на бизнеса и властта върху свободните медии и ще се създадат условия за независима журналистика“, коментира пред „Труд“ евродепутатът Елена Йончева, докладчик по закона от името на социалистите и демократите. 

И най-добрият медиен закон сам по себе си не може да направи журналистиката качествена, освободена от политическо и бизнес влияние. Но закон, който защитава журналистите, може да се ползва от тези, които искат да се борят за възможността да бъдат журналисти, а не пропагандисти“, смята Йончева.

Пълна каша във висшето образование

Правителство и парламент сътвориха пълна каша във висшето образование. Първо правителството прие отпадането на таксите. Ден по-късно НС без аргументи, без обсъждане в публичното пространство, без оценка на въздействието, на коляно, защото на някой в залата така му е хрумнало, гласува бюджетът да отделя 0,9% от БВП всяка година за висше образование… Иронично, но в седмицата, в която стана широко известно, че в един от големите университети в страната се пишат произволно оценки и се раздават фиктивни дипломи, отговорът на властта е да направи висшето образование „безплатно“ и да приеме правило, което го изважда от нормалния бюджетен процес. Това трябва моментално да се коригира. В противен случай всички сектори ще си поискат собствен процент и бюджетната политика ще замине в коша. (Из публикация в седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика)

Библиотеки и читатели

Библиотеките в малките населени места се превръщат в оживени места за социално общуване между хора от всички възрасти, пише „Сега“. В с. Левуново, община Сандански, библиотеката има 140 читатели. Почти същият брой са тези в с. Бабово, община Сливо поле. Художествената и историческата литература са предпочитани от 2020-те читатели на възраст от 9 до 73 г. в библиотеката в с. Плетена, община Сатовча. Йовков, Елин Пелин и Чудомир се препрочитат в село Светлен, община Попово. Силистра, областта с най-нисък БВП на човек от населението у нас, е на първо място по посещения на библиотеки - 4055 на 1000 души население при 1059 за София, 1115 за Велико Търново, 1307 за Шумен и 207 за Перник, 211 за Хасково, 194 за Ловеч. На другия полюс е Монтана, където от 8 г. няма нито една голяма библиотека. Нула са посещенията в библиотеки в Софийска област.

Музей в Банско на теснолинейката

Община Банко работи по проект за създаване на музей на Родопската теснолинейка, в който да бъдат експонирани част от парните машини, които сега са в депо "Септември", а жп гарата в курорта да се превърне в модерен транспортен център. Облагородяването на водната кула, обръщателният механизъм, крановете за вода и експонирането на вагони от различните поколения ще превърнат гара Банско в притегателна туристическа атракция.

Готови на всичко за властта

Каквото и да правят, хората като че ли винаги правят едно и също. В годините се научихме, че се купуват гласове, че се вписват мъртви души, че се подменят ценности, че се регистрират несъществуващи хора, че има фалшиви бюлетини, че машините не работят. Всичко това обезвери част от обществото. Подмяната на техния вот и на техните желания ги направи апатични, обезсмисли съществуването им. Тази лъжа деморализира цели поколения. Спомням си енергията в началото на последния голям протест – колкото и да беше отрицание на ГЕРБ, толкова ми беше приятно да виждам по улиците на София млади, красиви хора, майки с колички, студенти, дошли и от чужбина – все хора, които скандираха за промяна и за живота, който те искат. 

Но за съжаление на първия ред изведнъж се появиха незнайни хора на Подмяната, застанаха в последния момент на първите редици и днес са готови на всичко за властта. Тази Подмяна беше поредното генерално разочарование на стари и млади, че в България може да има някакъв по-добър живот. И днес, когато можехме да бъдем много по-напред от Румъния, от Хърватия и други страни в пътя ни към Европа, те ни изпревариха заради грешната ни политика. Когато управлението на ГЕРБ беше подготвило България за чакалнята на еврозоната, пропуснахме и този шанс. Иска ми се да вярвам, че ще се намери печеливш водач, който може да изведе на улицата обезверената маса от 60 процента негласуващи, защото там са нашите образовани млади хора, лекари, учители, учени от БАН, професори, инженери, интелигенция – цялото ни общество е там с могъщия си ресурс. (Из интервю на Вежди Рашидов в „Труд“)

Левицата в ЕС сбърка пътя

Преговорите за правителство у нас не биха могли да се определят като най-вълнуващия сюжет за Брюксел. Опасявам се, че суверенитетът на България отдавна вече изтича извън българските институции, въпросите се решават отвън. Големият проблем е липсата на легитимност на политическите ни институции. Дори правителството не бе избрано с тази идея. Нито симпатизантите на ГЕРБ гласуваха да се коалират с ПП-ДБ, още по-малко десните симпатизанти ратуваха за коалиция с ГЕРБ. 

Миграцията е проблем за всички европейски страни, в немалка степен и за България. Левицата в ЕС сбърка пътя през последните години, като напусна икономическия терен, пристана на неолибералния консенсус и се зае само и единствено със защита правата на малцинствата - сексуални, расови и пр. (Евродепутатът Иво Христов, „Панорама“, БНТ)

Предвиждания

Избори няма да има, защото това се определя не от българските политици и народа, а от геополитическата обстановка в света и Европа. След избори евроатлантическо мнозинство от 160 души в НС ще се редуцира на 120. На 8 март основният финансов разузнавач на департамента в България каза, че до края на месеца ще се публикува списък "Магнитски 3". А дали ще се публикува, зависи от това как се държат българските политици. Недвусмислено предупреждение, което много добре беше разбрано от политиците. Списъкът виси като меч над тяхБългарските политици не са българскиобекти, а по-скоро чужди субекти. (Проф. Михаил Константинов, БНР)

При военен конфликт 30% от българите биха се били за родината си, 42% - няма да се бият, а 29% се колебаят да дадат точен отговор, показва изследване на „Галъп интернешънъл“. В последните 10 г. готовността за защита на родината в целия свят намалява, коментира социологът Кънчо Стойчев по радио „Фокус“. В ЕС само около 30% биха се били за отечеството си. Това не значи, че не го обичат, а че не искат да участват във войни. В Европа имаразминаване между настроенията на хората, които са против военни конфликти, и на елитите, които често говорят за война и увеличават въоръжаването. Тази ситуация според социолога е бременна с конфликт, който ще видим и на европейските избори. 23% от германците казват, че биха защитили родината с бой. Над 70% от италианците не искат да се бият за страната си. 

Липсата на подкрепа за Украйна е много тежка, тя идва от САЩ. В момента Белият дом измисля какви ли не машинации, изпращат оръжия за Южна Корея или за Япония, които ги препращат към Украйна. Европа няма капацитета да помогне. Изправени сме пред ключови месеци. Руската икономика годишно започна да произвежда около 3 млрд. снаряда. Украйна с помощта на Запада произвежда по-малко от половината необходими снаряда. В следващите два месеца има много голяма вероятност способността на Украйна да спадне. Русия може да завоюва доста големи парчета от територията й. Това, което каза папата, е много близко до реалността. Голямата опасност е украинската армия да загуби способност да води бойни действия без помощ. (Милен Керемедчиев, бивш зам. външен министър, тв „България он ер“)

Подхванаха и горите

Държавните гори, които са близо 80% от всички масиви в България, са изправени пред сериозна опасност, предупреди бившият зам.-министър на земеделието Георги Костов в интервю за БНР. И попита защо МС преди ротацията е вкарал проект за постановление горските държавни предприятия да бъдат преобразувани в еднолични акционерни дружества. Според него това означава, че те вече ще имат за приоритет търговската дейност. Стане ли това, ще започнат да се стремят към максимални печалби и ще престанат да обръщат внимание на публичните си функции, дори те да са им вменени със закон.

„Защитници“ на корупцията 

1 март 2024 г. е денят, в който официално спря борбата с корупцията по високите етажи на властта в България. Но това бездействие е съвсем законно. Нали помните с какъв плам и скорост беше ремонтиран антикорупционният закон. Промените влязоха в сила на 6 октомври м.г., КПКОНПИ беше закрита, а на нейно място се появиха две комисии - антикорупционна и за конфискация. Трябваше спешно след това да бъде внесен проект за нов закон за конфискацията. Това и досега не се е случило. В началото на годината изтече срокът, който управляващите сами си поставиха да изберат членовете на комисията. Няма и директор на специализираната дирекция "Противодействие на корупцията". Точно тези липсващи звена от 1 март трябваше да са поели знаковите дела за корупция. Става дума за 169 производства, свързани с корупционни престъпления, за които се смята, че са извършени от хора, заемащи високи постове в държавата. (Из коментар на Доротея Дачкова в „Сега“)

Играта на криеница няма край

Управлението на сглобката е наситено с омраза. Средствата на лицемерието в политиката са безгранични. Евроатлантическата ценност успя да спаси хора, засегнати от закона „Магнитски“, които имат тежки проблеми с правосъдието и са обичайните заподозрени за корупция по високите етажи на властта. Оказа се, че е възможно, ако произнасяш почти натрапчиво ключови геополитически мантри, свързани с евроатлантическата интеграция, да бъдеш оневинен. Безконечната игра на криеница и нелепо визионерство няма да доведат до нищо конструктивно. Опитите за съдебна реформа е желание тя да бъде приватизирана за лични употреби и цели от политиците. (Психиатърът д-р Николай Михайлов, Би Ти Ви)

Цифрите говорят

Около 60% от българите запазват подкрепата си за членството ни в ЕС. 12% одобряват изцяло начина, по който се управлява ЕС, 42% - само донякъде, а 39% са неудовлетворени, показват данни от изследване на „Алфа рисърч“.

Разширяването на Еврозоната и Шенгенското пространство (53%) и влиянието на еврофондовете за развитието на България (51%) също се оценяват позитивно, негативните мнения са близо 30 на сто. 34% имат положително отношение към Зеления преход, 42% - отрицателно, а за всеки четвърти българин той остава напълно неразбираем. Европейската помощ за Украйна се подкрепя от 38% срещу 45неподкрепящи. 

Миграционната политика на ЕС се одобрява от едва 19% при над три пъти повече негативни мнения, земеделската политика получава 26% одобрение при двойно по-високо неодобрение, а увеличаването на правомощията на ЕК за сметка на националните правителства среща 77% неодобрение. 

Обиди през океана

Президентът Байдън, цитиран от Си Ен ЕН и други медии, нарече Путин „диктатор-убиец" и „чист разбойник", който води неморална война срещу украинския народ. А по време на среща с ирландския вицепремиер американският държавен глава разкритикува „бруталността на Путин и нечовешките неща, които той и неговите войски правят в Украйна".

Последва официална реакция на руските власти: "Такива изрази не са от полза за държавните глави. Едва ли Америка може да се гордее с това", отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според посланика на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов „налице е безсилие пред откровено слабите външнополитически резултати от дейността на американската администрация, която търпи провал след провал".

Украйна вече усеща последствията

В продължение на две години Украйна разчита на американски оръжия, за да се бори с руските войски. Тя бомбардираше руски линии с американска артилерия, унищожаваше танкове с ракети Javelin и спираше въздушни атаки със системите Patriot. Но американската подкрепа рязко намаля и Украйна вече усети последствията, пише американският в. „Ню Йорк таймс“. Европейските страни обещаха да увеличат военните си разходи, за да защитят себе си, но този процес ще отнеме години. Украйна може да няма толкова време. Руската икономика, въпреки санкциите на Запада, върви напред. Произвежда оръжия и снабдява войските си. Нейните съюзници, особено Северна Корея и Иран, помогнаха за запълването на пропуските, посочва изданието

Голиат по-добре да избягва Давид

Речта на премиера Орбан на 15 март по случай националния празник на Унгария беше насочена срещу ЕС, съобщи БТА. „Народите в Европа днес се страхуват, че Брюксел ще им отнеме свободите. Ако искаме да запазим свободата и суверенитета на Унгария, нямаме избор: трябва да окупираме Брюксел. Ние сме като Давид, когото Голиат е по-добре да избягва“, каза той, застанал на стъпалата на Националния музей в центъра на Будапеща. И посочи резкия контраст между Унгария и западния свят, който обвини, че се е откъснал от корените си и е станал източник на разруха. „Започват войни, разрушават светове, преначертават национални граници и оголват всичко като скакалци. Ние, унгарците, живеем и искаме да живеем по различен начин“, посочи Орбан.

„Meрцедес“ се мести в Китай

Най-големите германски данъкоплатци продължават да напускат Германия. Високите цени на енергията и неефективните вътрешни политики на правителството на Шолц водят до изпадането на икономиката на страната в дълбока рецесия. След химическите гиганти производителите на автомобили започнаха да напускат Германия, съобщава „Блиц“

Тези дни стана известно, че флагманът на германската автомобилна индустрия - концернът Meрцедес-Бенц, продава всичките си активи в родината си и се премества изцяло в Китай. Според публикации в германските медии компанията продава не само 80 автокъщи и производствени линии, но и централата си в Щутгарт. Германската икономика е в сериозна рецесия от пет месеца и напускането на автомобилния гигант ще влоши ситуацията.

Печеливш бизнес с кисело зеле

27-годишният румънец Мариус Некула превърна киселото зеле в печеливш бизнес. Продава продукцията си на големи вериги магазини в страната и продължава семейната традиция, съобщава Agrointel. Рекламно лице на марката „Бабините кисели краставички“ е неговата баба Некула, а родителите му три десетилетия продавали зеле по пазарите на Букурещ. 

„Само една машина струва 100 хил. евро. Не съм взимал от европейски фондове, но ще го направя. Разполагаме с високопроизводителни вакуумни машини и оборудване за опаковане, етикетиране, транспортни машини и всичко, необходимо за достигане до търговеца. Имаме басейни от стъкло и пластмаса, които се поставят на земята, бетонират се и в тях се поставя зелето“, разказва румънецът, който произвежда по 1000 тона зеле годишно и го продава по 2 лв. за килограм. 

Вести от България

От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от касата и ще бъдат безплатни за пациентите. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа

Таксите за студенти и докторанти държавна поръчка в държавните висши училища отпадат още тази година, реши правителството. Необходимата сума е около 136 млн. лв. 127 хил. студенти и докторанти ще учат, без да плащат такси. За 2024 г. те са наполовина. Таксите, платени от студентите за втория семестър, трябва да бъдат възстановени от висшите училища в двумесечен срок след приемането на промените от НС.

Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни в рамките на една учебна година с писмено заявление от родител до класния ръководител, реши МС. Ученик може да отсъства по семейни причини до 5 дни наведнъж. 

Четири от общо петте региона в ЕС с най-ниска продължителност на живота – около 74 г., са в България, сочат данните на Евростат. Това са Северозападен, Северен централен, Югоизточен и Североизточен район. Последният регион в тази група е в Унгария. За целия ЕС за 2022 г. този показател е 80,6 г.

Управителят на БНБ Димитър Радев е внесъл номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат като управляващ директор на МВФ. Тя има единодушната подкрепа на финансовите министри от ЕС, както и на държави извън него. 

Румънски и украински яйца се продават в кутии с българския трибагреник. Наши търговци купуват яйца, преетикетират ги, препакетират ги, слагат нов срок за годност и ги пускат в търговската мрежа. Яйца от Украйна влизат на 20-25-и ден у нас при срок на годност 28 дни. Замразени пилета, които по документи се водят замразени бутчета, се внасят като български разфасовки, алармират от Асоциацията за промишлено птицевъдство и призовават за по-сериозни проверки. 

Фалира германската компания Next.e.GO, която предвиждаше изграждането на завод за електромобили в Ловеч и откриването на 1000 работни места. Инвестицията,  договорена през 2021 г. от тогавашния служебен икономически министър Кирил Петков, трябваше да бъде на стойност 140 млн. евро. 

Вести от света

Американският президент Байдън прие лидерите на Полша и обяви нова оръжейна сделка на стойност 3,5 млрд. долара. С тези средства ще бъдат закупени стотици далекобойни ракети. „Трябва да действаме преди да е станало прекалено късно, защото както Полша помни, Русия няма да спре до Украйна, предупреди Байдън по време на срещата с полския си колега Дуда и премиера Туск, съобщи Франс прес.

300 хил. войници на НАТО са в бойна готовностСАЩ може да увеличат броя на американските войници в Полша до 100 хил., съобщи зам.-началникът на Генералния щаб на полските въоръжени сили Карол Димановски. 

Ударите на Украйна по кораби на руския черноморски флот през последните две години от войната бяха извършени с ракети, доставени от НАТО, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Украйна трябва да мобилизира 500 хил. души в условията на масовото нежелание на мъжете в наборна възраст да воюват на фронта. Според „Файненшъл таймс“ новите сили са очаквани с нетърпение от изтощените военни, които са на фронта повече от 2 г. без ротации и отпуски. 

Байдън направи Русия по-силна от всякога и доведе Украйна до демографска смърт, заявява американският милиардер Дейвид Сакс в Телеграм.

Въпросът за собствеността на Крим и Севастопол е затворен. Полуостровът е неразделна част от Руската федерацияУспяхме да преодолеем много от проблемите, наследени от Украйна. Жителите на Крим могат да гледат в бъдещето с увереност и оптимизъм, заяви руският външен министър Сергей Лавров и поздрави жителите на полуострова с десетата годишнина от „историческото обединение с Русия".

Държавите трябва да защитават по-добре правата на транссексуалните лица, пише в доклад на Съвета на Европа, цитиран от ДПА. Процедурите за правно признаване на пола трябва да се провеждат възможно най-бързо и прозрачно и да бъдат открити за малолетни „с нужното отчитане на мнението на детето, зрелостта, най-добрите му интереси и в най-добрия случай без произволни ограничения на възрастта“, препоръчва Съветът. 

112 млн. хектара площи са залесени през последните 10 г. в Китай, което нарежда страната на първо място в света. Една четвърт от залесените площи на Земята през последните 20 г. са в Китай.

Австралийският милиардер Клайв Палмър, който печели годишно почти половин милиард долара, ще строи "Титаник 2" - копие на известния кораб, потънал през 1912 г. с повече от 2200 души на борда. По думите му това е много по-забавно е, отколкото да си седи вкъщи и да си брои парите.

Италианската полиция залови 103-годишна нарушителка, която нямала шофьорска книжка и застраховка на колата. Автомобилът на жената, спрян през нощта заради висока скорост в град Бондено, е конфискуван.

Из архива

Слуга и раб

Бог поставя някого за лидер, не за да задоволява той личните си амбиции и цели, а за да послужи за благото на онези, над които е поставен. Издига го не за да господарува над тях, а за да им бъде слуга и раб.

Лидерът, в когото има гордост, е уверен, че взима най-правилните решения и че никога няма да допусне грешка, а това е сигурна предпоставка за провал. Когато е овластен да взима решения, които засягат много хора, човек трябва да бъде особено внимателен и отговорен, особено смирен, със съзнанието за човешката си немощ и несъвършенство. 

Христос е примерът, който трябва да следва всеки човек. Той е идеалът, към който трябва да се стремим, на него трябва да подражаваме. И това, струва ми се, в най-голяма степен се отнася за поставените най-високо в социалната йерархия, защото от техните дела зависят съдбините на мнозина“. (Из речта на патриарх Неофит при удостояването му през 2013 г. с почетния знак „Стефан Стамболов“ за лидерски принос към българската държавност)