Новини Реакция

ЦИК обяви обществена поръчка за осигуряване на машинното гласуване на евровота

   
ЦИК обяви обществена поръчка за осигуряване на машинното гласуване на евровота

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви обществена поръчка за договаряне на дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент през юни 2024 г. Това се посочва в решение на ЦИК, съобщи БТА.

Дейностите включват тестване на машините за гласуване и на вградените в тях периферии – принтер и четец на смарт карти, подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на специализираните устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ), техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. В решението на ЦИК се посочва, че това би струвало около 6 282 000 лв. без включен ДДС или 7 538 400 лв. с вкл. ДДС.

Също така предмет на поръчката е осигуряването на логистиката на машините за гласуване. Това би струвало около 784 000 лв. без включен ДДС или 940 800 лв. с вкл. ДДС.

Общо прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 7 066 000 лв. без включен ДДС или в размер на 8 479 200 лв. с включен ДДС.

Европейските избори се провеждат на всеки пет години. Предходните европейски избори бяха през май 2019 г., а предстоящите ще се проведат между 6 до 9 юни 2024 г., сочи информация на информационния портал за европейския вот.