Коментари

Мира Радева: За всички вече е очевидно, че ПП-ДБ искат цялата власт

   
Мира Радева: За всички вече е очевидно, че ПП-ДБ искат цялата власт

Днес се очаква акад. Николай Денков да вземе папката от президента и да я върне празна. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и добави, че в третия мандат няма смисъл. Той призова изборите да бъдат „2 в 1“ – предсрочни парламентарни и за европейски парламент. Защо се стигна до тази ситуация… Пред ФАКТИ говори социологът Мира Радева.

- Г-жо Радева, какво доведе до разпада на „сглобката“ и отиването на нови избори. Кой какво не успя да постигне за себе си от участниците в управлението?
- Още от самото начало имаше съмнение как тези хора, които изпитваха толкова ненавист един към друг, чухме такова отричане в предизборната кампания, как ще могат да работят... Даже, според мен, ние приятно се изненадахме, че за известен период от време имаше затишие и се прокрадна идеята, че може да се възцари мир и някакво приемане. Аз смятам, че политиката е борба, противоборство, противопоставяне, но има и момент, в които трябва да приемеш оценките, които избирателят ти е дал и от там нататък да работиш както за избирателите си, така и за всички. Просто с работата си до изборите да трябва да се харесаш и на своите симпатизанти, и на всички. А какво видяхме през последните три години – те са една загуба на време, спиране на проекти, усещане за тъпчене на едно място. Много се надявахме управлението да проработи и до последно както аз, така и други експерти, смятахме, че някак „сглобката“ ще я бъде. И това е така, защото просто няма никакъв смисъл да се върви към избори.

- „Делкането“ на държавата ли не се случи, за да са доволни партиите в „сглобката“?
- За всички вече е очевидно, че ПП-ДБ искат цялата цялата власт. Те действаха на принципа на извиване на ръце. Но те забравиха един съществен момент, който видяхме за тези девет месеца управление. ПП-ДБ управляваха с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. И дори да говорят такива неща, че Мария Габриел е била „най-красивото лице на мафията“, тези думи много олекнаха, защото ГЕРБ и ДПС бяха партиите, които ги подкрепиха при гласуванията. Естествено беше на тази ротация ГЕРБ и ДПС, които ги подкрепяха, да кажат: „Чакайте сега. То така може донякъде, но до безкрай не може…“ Според мен точно исканията на ПП-ДБ да имат 100% власт в регулаторите, да се продължи реформата в съдебната система развали нещата. ПП искаха да имат монопол във властта, какъвто със сигурност си беше осигурил ГЕРБ преди. ПП казваха: „Досега бяхте вие, сега ще сме ние!“ За мен ПП не са демократи, те просто приемат, че властта означава „… това са моите хора, това са твоите хора“. Битката е за това.

- А в същото време дежурно чуваме, че „властта не е на всяка цена“. Нали така?
- Това са приказки за пред публиката. Кой им вярва! Кажете ми кой им вярва? Хората виждат какво се случва.

- Кирил Петков обяви, че иска избори „2 в 1“ и на ход бил президентът…
- Тук има един такъв момент. Възможно е да има търкания между ПП и ДБ. ДБ имат твърд електорат. Ако ДБ кажат, че на евроизборите ще бъдат със самостоятелна листа, защото в ДБ са различни партии, а ПП не е ясно какво са. ДБ са членове на ЕНП и ако са с отделни листи, на ПП може да им спадне много резултатът. ПП явно играят да са заедно на европейските избори, защото така могат да удържат съгласието си с ДБ.

- Отиваме към избори. От какви позиции тръгват партиите в момента…
- Ако вярваме на социолозите, а аз им вярвам, според мен най-страшното е, че всички влизат с много ниски позиции. Това е истинският резултат от тези битки, от това загубено време от три години. Просто хората си казват: “Ми ето, няма никакъв шанс да постигнем нещо в тази държава, защото не могат да се разберат.“ За мен най-важното е, че вероятно още повече ще се отдръпнат хората от гласуване, а в същото време хората трябва да усещат демокрацията като своя. В България хората живеят с чувството, че демокрацията не е на хората, а се дължи на едни елити, които се бият помежду си. Социолозите казват, че ГЕРБ са в най-добра позиция, а ПП-ДБ изоставят. Но това ще е пирова победа за ГЕРБ, ако отново примерно спечелят. Пирова победа, защото какво от това, че ще спечелят ГЕРБ, след като ситуацията ще е същата в каквато бяхме преди 9 месеца. И какво от това? Положението на БСП е тежко, защото те са в битка с „Възраждане“. Доколкото разбирам, президентът май се оттегли от това да прави някаква партия или за момента няма желание. Така че на едни избори кой знае каква промяна няма да получим. Единствено ми се струва като относително положителен ефект това, че при избори „2 в 1“ ще има повишение на избирателната активност малко повече. Така повече хора ще гласуват и за европейските избори. Хората в България по традиция не интересуват от изборите за европейски парламент. Но нека да кажем, че това отношение е доста сходно с положението във всички европейски държави. Навсякъде в изборите за европейски парламент участват значително по-малко избиратели, защото европейските институции изглеждат на хората от целия Европейски съюз някак доста далечни и доста неразбираеми, а в този смисъл и безинтересни.