Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

25-31 март 2024

Е, пада ли нещо?

Колко политици у нас са политици? Не ги бива за нищо друго. Сами са се убедили, че не са в състояние да оправят собствените си работи, а са добили кураж да оправят цяла България. Нима не е вярно: когато някой се похвали, че работи в благотворително дружество, ние го питаме с намигване „Е, пада ли нещо?“.

Когато Гендович се опитал да подкупи ген. Христов с висок стълбец наполеони, генералът побеснял, грабнал наполеоните, зашлевил го с тях в лицето, набил го, изпокъсал му дрехите и вън от себе си от възмущение заповядал на ординареца да го изхвърли като парцал. (Иван Хаджийски, из „Оптимистична теория за нашия народ“)

Отново поправителни избори

На последната електорална сесия изглежда пак са ни пробутали бързо разваляща се стока. Както се казва - да сме гледали. А си мислехме, че предводителите на сглобката ще се задържат по-дълго в рамките на джентълменското споразумение за консумация на властта. Не като Наполеон в Москва, който изкарал в Кремъл дори по-малко време, отколкото сглобката в Министерския съвет… Ротацията изгуби въртящ момент, сглобката се разпарчетоса. Христо Иванов и Делян Пеевски нещо не се разбрали за правото на първа брачна нощ в съдебната система и регулаторите. 

Според Христо Иванов, Пеевски има феодални амбиции по отношение на съдебната система и други чувствителни точки на държавна мощ. Контрол върху всичко важно в страната до най-интимните подробности. Това и станало причина за провала на преговорите в сглобката и недоротацията. Макар че Пеевски не беше част от джентълменското споразумение, той всячески показваше, че именно той е човекът, който решава проблемите, внася важните закони, разпределя задачи и топли в скута си новата Конституция, по която сега президентът си блъска главата как да направи правителство.  (Из коментар на Иво Балев, „Политически НЕкоректно, БНР)

През последните години сме похарчили 710 млн. лв. за избори, а скоро тази сума може да достигне един милиардказа по Би Ти Ви политологът Петър Чолаков.

Кирил Петков е угасващ, а ПП са обречениПромените в конституцията са кръгла нула, хартия, на която нищо не е написаноКучето е заровено в списъка, от който президента Румен Радев трябваше да избира. (Пиар експертът Диана Дамянова, Нова тв)

Защо плачат?

Димитър Главчев е служебен премиер на сглобката. Той стана председател на Сметната палата с гласовете на ПП-ДБ. Защо плачат? Задължиха президента да избира служебен премиер от няколко човека, между които и Главчев, и сега ходят като ощипани моми. Това е лицемерно и смешно. Имат си премиер и да спрат да се оплакват. Със сигурност в следващия парламент няма да е същото. Надявам се ПП-ДБ да получат огромен шамар от избирателите. Изпразниха напълно от съдържание термина евроатлантизъм, за да се скрие единият от "Магнитски", другият от дела срещу него и желанието да крадат пари. В крайна сметка резултатът е отвратителен. (Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН, „Неделя 150“, БНР)

Шенген тръгна по въздух и вода

България и Румъния вече са част от Шенгенската зона по въздух и вода. Отпаднаха граничните проверки по летищата и морските пристанища за пътуващите до и от 27 европейски страни - сред тях почти всички от ЕС без Ирландия и Кипър, както и нечленуващите в Евросъюза Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. По този повод на летище София в неделя имаше официална церемония и бяха посрещнати пътниците, които пристигнаха с полет от Берлин.

Кандидатът за служебен премиер търси министри

Няма да участвам нито директно, нито косвено в съставянето на служебен кабинет, заяви президентът Румен Радев, след като в събота възложи на кандидата за служебен премиер Димитър Главчев, председател на Сметната палата, в рамките на седем дни да предложи състав на правителство.

„Въпреки че в новите текстове на Конституцията няма ясно определен срок, считам че този мандат трябва да бъде изпълнен до седем дни, имайки предвид желанието на мнозинството български граждани за повишена избирателна активност, да не се разкарват два пъти до урните в рамките на една или две седмици, както и да се спестят средства чрез съвместяване на извънредните парламентарни избори и изборите за Европейски парламент“, заяви държавният глава.

Димитър Главчев посочи, че основната функция на служебното правителство е организирането на честни избори, но функция на всяко управление е да подобрява живота на гражданите. „Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България. Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за правителство“, заяви той. 

Несъгласията остават

 

Николай Денков: Главчев е партийно лице, част от номенклатурата на ГЕРБ.

Кирил Петков: Не е вярно, че щеше да има конституционна криза, ако Димитър Главчев не беше приел, защото Андрей Гюров нямаше да откаже. В никакъв случай няма да имаме наши политически лица в служебния кабинет. 

Корнелия Нинова: Главчев е 200% ГЕРБ. Ще прави това, което му нареди Борисов. Изборите няма да са честни. 

Костадин Костадинов: Главчев е ярка политическа фигура. Благодарение на ПП-ДБ страната ще има служебен кабинет на ГЕРБ. 

Слави Трифонов: Кириле, обвинявате президента Радев, че е избрал шефа на Сметната палата за служебен премиер. Нали с гласовете на ПП-ДБ той зае този пост? Ти направи най-много за Бойко Борисов. Ти не само го изпра и върна във властта, но и промени конституцията така, че сега ГЕРБ да имат служебен кабинет.

Политическата сила на президента нараства

Навлизаме във все по-дълбока политическа криза. ПП-ДБ направиха сериозни политически грешки още в самото начало, сега им се връщат като бумеранг. Политическата сила на Румен Радев нараства, въпреки че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Президентът ще се опита да овладее ситуацията, дори с риска да пропусне определени срокове за насрочване на следващи парламентарни избори и тяхното несъвпадане с предстоящите на 9 юни избори за Европейски парламент. Служебното правителство, което ще се формира, може да управлява не само два месеца до следващите избори, но и доста по-дълго. Стоплянето на отношенията между Радев и Борисов бе наблюдавано в последно време, но не мисля, че е изцяло ясна ситуацията в триъгълника между Борисов, Пеевски и Радев. (Проф. Огнян Минчев, „Хоризонт“)

Спешни промени, драматични проблеми

Внушенията, че Димитър Главчев е кандидат на ГЕРБ за служебен министър са абсолютно нерелевантни, защото в момента, в който беше избран за председател на Сметната палата, той няма политически ангажименти. Нека да не раздаваме непрекъснато обвинения и да видим кои ще бъдат министрите, които той ще предложи. Конституционните промени създават проблеми, които трябваше да бъдат решавани със спешни законодателни решения. Не бива да бъдат правени поредните спешни промени, които ще доведат до поредните драматични проблеми. (Деница Сачева, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, „Панорама“, БНТ)

Не, та не!

Колегите от ПП-ДБ настояваха да се отнеме изобщо правото на президента да назначава сам кабинет. Да вържат ръцете на Румен Радев за тях беше абсолютно условие за цялата конституционна реформа. Молихме ги на колене да не искат тази промяна във формулата на конституиране на служебно правителство, защото е проява на дребнавост, излишна е, а вероятно ще се окаже и противоконституционна. Не, та не! Ако Конституционният съд прецени да обяви този иновативен модел за назначаване на служебно правителство за противоконституционен, институционалната система на държавата ще си отдъхне. На тези избори обаче ще е така. И на някой ще му се наложи да изпие горчивата чаша, която сам забърка. (Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ-СДС, фейсбук)

Две партии една срещу друга

„ПП сякаш не желае да приеме водещата роля на ГЕРБ като най-голяма политическа сила в страната“, пише Михаел Мартенс във „Франкфуртер Алгемайне цайтунг“ и добавя: „Западни дипломати в София вече са по-сдържани в подкрепата си за „Промяната“. Две партии, които във външната политика са на една вълна, но вътре в страната се борят с всички средства една срещу друга“. Това е лаконичното обяснение, което дава за кризата в България отличният познавач на страната Мартенс, който превежда на немски и новата дума „некоалиция“, като шеговито я сравнява с многобройните не-думи в немския език.

Печелившите от сглобката

В служебното правителство най-вероятно ще има хора от всички партии без "Възраждане". Димитър Главчев ще направи консултации с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН и ще им предложи да излъчат свои представители в кабинета, за да няма съмнения, че правителството ще е герберско и ще влияе на изборите. Имам усещането, че той ще бъде много дълъг премиер. Правителството може толкова да се хареса на партиите, че след това да го гласуват за редовно. Печеливши от сглобката са ГЕРБ и ДПС, които излязоха от изолацията, а сред губещите освен ПП-ДБ е и БСП, която, обсебена от своите вътрешни проблеми, не беше истинска силна опозиция, каквато е показвала, че може да бъде. (Политическият пиар Нидал Алгафари, БНТ)

Прехвърлят се милиарди

Не мога да коментирам кой ще е служебен премиер, има Конституция, по която се действа, а аз гласувах пълно доверие на Христо Иванов. За подробности питайте него и министър Славов. Защо последният ден на кабинета се раздават централи, прехвърлят се милиарди от едно министерство в друго. Дори МВФ заяви, че декапитализацията на енергийните дружества е груба грешка. Сегашният кабинет, без да съгласува нищо, еднолично си взема решенията. Когато аз говорих да не се дават милиони за избори, ми се отговаряше, че демокрацията е безценно нещо. Ще излезем в отпуск по време на предизборната кампания. (Бойко Борисов пред журналисти в парламента)

Няма причина да не бъдем оптимисти за България 

Това заяви американският посланик Кенет Мертен по време на обществено-политическия форум "Икономическа сигурност и скрининг на инвестициите". 

"Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение. Много сме доволни от прогреса, който страната направи през последните девет месеца. Надяваме се, че този прогрес ще продължи и няма причина да не продължи, след като бъде сформирано ново правителство след изборите", посочи американският посланик. САЩ вярват, че България ще запази посоката си на развитие като партньор на ЕС и НАТО, подчерта още посланик Мертен: "Няма причина да не бъдем оптимисти за България. Тук има установени институции, които ще поддържат линията на страната. България ще продължи да бъде член на ЕС, ще продължи да бъде допринасящ и важен член на НАТО. България ще продължи да играе своята роля в тази част на света".

Като стар кораб в бурно море

Много глупости натвориха политиците през последния месец. Но нищо от стореното не се сравнява като мащаб с това да отидем на предсрочни избори, което само ще засили хаоса в държавата, която и без това се люшка като стар кораб в бурно море, а всякакви намерения за реформи ще отидат по дяволите. Ще се наложи да се изпробва новата схема, по която ще се сформира служебното правителство, въведена с промените в Конституцията. Това е експеримент, който би било хубаво да избягваме, дори положението в държавата да беше спокойно. Ние обаче ще си правим опити как действа новият ни конституционен модел във време на криза. (Из коментар на Людмил Илиев в „Сега“)

Разни хора, разни коментари

По-добре да приключва този цирк, няма никаква нужда от него. ПП-ДБ провалиха първия мандат и това беше едностранно тяхно действие, започнато лично от Кирил Петков. Няма реформи, има трудоустройване, махане на едни хора, за да се слагат наши хора. В техните глави друго е абсолютно невъзможно. Това са хора без национално достойнство, не ги интересува националната идентичност, независимостта, гордата българска позиция, че сме най-старата държава в ЕС, 4 пъти по-стара от САЩ. Всяко едно правителство ще е по-добро от настоящото, всеки един премиер ще е по-добър от Денков. (Георги Харизанов, политически анализатор, радио "Фокус“) 

Сглобиха някаква „некоалиция“, като самата дума е хермафродит. Хем е коалиция, хем не е, безполово политическо построение. Мъж и жена оглавиха абсурдно правителство и девет месеца се напъваха да родят нещо. Появи се един запъртък – половинчат Шенген, за който не е нужна дори потентност. Понеже няма значение дали Денков е мъж, а Габриел жена, трябваше „ротационно“ да си сменят костюмите. Та дано работите потръгнат. Напразни усилия на любовта, хермафродитът е обречен на безплодие! (Росен Тахов, из коментар в „Труд“)

В следващите два месеца са възможни катаклизми и поява на нови политически субекти. Говорилнята в НС ще бъде предизборна кампания за популистки решения. Служебният кабинет няма да бъде нито на президента, нито на ГЕРБ-СДС, нито на ПП-ДБ. Няма да има споделена отговорност, а ничия отговорност, което крие рискове от злоупотреби. Опитен играч като Бойко Борисов спомена, че сега е моментът да се разберат за регулаторите. ПП-ДБ ще се съгласят и ще се опитат да ги разпределят, докато общественото внимание е насочено към изборите. (Политологът Милен Желев, „Хоризонт“)

През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за приемането ни в еврозоната. В доклада на МВФ се казва, че водената фискална политика е прекалено експанзивна – ударно се раздават пари и това помпа инфлацията. Асен Василев взе всички еврофондове при себе си и вероятно сега ще загубим милиарди, защото нищо не се случи нито по Плана за възстановяване и устойчивост, нито по другите теми, свързани с европейското финансиране. Бюджетът на държавата и еврофондовете са две различни неща и не бива да се поверяват само на един човек. (Бившият вицепремиер Атанас Пеканов, Би Ти Ви)

Вдигането на цената на тока и на данъците е неизбежно, защото в икономиката няма безплатен обяд. Ако въглищните централи затворят, има опасност цялата електроенергийна система да гръмне. Най-голямата опасност пред България е война в Черно море. Вторият риск е вземането на дълг, ако не сме в еврозоната, МВФ да демонтира борда, както беше през 90-те години. Това означава българите да загубят голяма част от своите пари. Третата опасност е Зелената сделка, която ни превърна от енергиен лидер в Европа в енергийно джудже. И четвъртият риск е демографската криза. (Икономистът Кузман Илиев, из интервю в „Труд“)

Нито годеж, нито казарма

При връчването на първия мандат за първи път участваха хора, които не са от кръга на тези, които посочва Конституцията. Това не е някакъв годеж, в който освен младоженците трябва да бъдат и най-близките им роднини. След това кандидатът за премиер отива и връчва една папка, казвайки "ами тези хора по принцип би трябвало да са съгласни". После се оказа, че не са съгласни. Това не е някаква казарма, в която отиваш за две години и не можеш по собствено желание да излезеш. Смущава ме лековатото отношение към целия процес. Мнозинството от хората в страната не очакват, че изборите могат да променят съществено техния живот и да решат големите проблеми. Президентът е поставен в условията на обвързана компетентност, при която предлага служебен премиер, а той от своя страна - министрите. (Конституционният съдия Янаки Стоилов, БНТ)

Две правни нули

България може да влезе в омагьосан политически кръг. Промените в Конституцията за служебното правителство, освен че бяха неконституционни, защото бяха извършени от Обикновено, а не от Велико Народно събрание, са и крайно недомислени и неграмотно написаниКонституционният съд гледа абсолютен сеир, без да се произнася конституционни ли бяха промените за служебното правителство. Ако  беше отменил текстовете, такъв проблем нямаше да има.

Въпросите за служебното правителство трябва да бъдат поставени пред правната нула Христо Иванов. Даже бих казал, че той е две правни нули. Този човек, без в живота си да е написал дори съдебно решение, нотариален акт или изпълнителен лист, беше министър на правосъдието и вицепремиер в служебното правителство на Росен Плевнелиев. След това той го завеща на Бойко Борисов, на когото се наложи в „Панорама” да го изгони от поста министър на правосъдието с думите: „И без петел се съмва”. Този петел ни в клин, ни в ръкав го сложиха сега да бъде „баща” на конституционните промени, което е комично и жалко. (Бившият конституционен съдия Георги Марков, Епицентър)

Прогнозите вървят надолу

За девет месеца влошихме бизнес средата и отчитаме дъно в инвестициите. Заменихме реалните реформи с пиар на реформите. На прага сме от ново отлагане на влизане в Еврозоната. Никой не се ангажира вече с дата 1 януари 2025 г. за приемане на еврото. Пътят не е увеличаване на данъците, а извършване на реформи и по-балансиран бюджет. Има забавяне на икономиката, преминаването от ръст към спад в индустрията. Има и срив на експорта - през януари е паднал с 15%. Няма напредък в нито една реформа. В пенсионната система също даваме назад, няма административна реформа, имаме загубени 70 хил. работни места в последното тримесечие. Всяка следваща прогноза за ръст е надолу. (Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, тв „България от еър)

Депутатите да се водят за сезонни работници

За 30 г. в България се промени само купесто-дъждовната облачност. Досега нас никой не ни коментира, а сме живи - плащаме си данъците. Ще имам предложение като премиер. На първото заседание на новия парламент да бъде приет закон депутатите да се водят за сезонни работници. Да станат като тези, които берат ягоди – на три месеца. Ще има ново риалити „България търси правителство“. Този ироничен коментар направи Димитър Туджаров-Шкумбата пред Би Ти Ви. За началото на предизборната кампания той е готов с тениски с наслов "120 години не стигат". Обещава също кебапчета, но без хлебчета. "Място за хумор винаги има. Това е клапа, която помага да освободиш напрежението. В момента то е на ръба и трепти на крайна граница по цял свят. Ако не е усмивката да ни свали напрежението, не виждам как", каза още комикът.

Размяна на любезности

Поредни разправии избухнаха в Народното събрание в петък. 

„Не е нормално да има толкова рано сутрин пияни народни представители, пък други – дрогирани. Не е адекватно лицето Манол Пейков да влиза пиян и да крещи. Отделно, че е некъпан отново", заяви Цончо Ганев от „Възраждане“.  

"Г-н Ганев, на когото лично от Русия му изпращат всеки ден за намазване специален крем от тестис на усуриЙсйи тигър и Шлемник байкалски говори за хигиена на другите. Човек, който спи с шапчица, понеже доставката от Русия идва веднъж на две седмици по обясними причини. Спрете с инсинуациите", контраатакува Манол Пейков от ПП-ДБ.

Некомпетентност, слугинаж, алчност

ГЕРБ си свърши работата, а ПП и ДБ се гръмнаха в крака, при това няколко пъти. Това е най-краткият разказ защо стигнахме до предсрочни избори. Оттук нататък ГЕРБ са добре релегитимирана сила, която след изборите вече няма да стои в ъгъла като наказана, а ще си избира с кого и как да прави правителство. Трите характеристики на това правителство бяха крещяща некомпетентност, патологичен слугинаж и неимоверна алчност, да не кажа – корупция. Те дълго време успяваха да компенсират некомпетентността и лакомията със слугинажа, тъй като другата слугинстваща част от българската политическа сцена беше обществено неприемлива. Но с действията си ПП-ДБ я направиха обществено приемлива. (Румен Овчаров, Би Ти Ви)

Подробности за една кандидатура

Алармирахме в писмо за особеностите на Мария Габриел преди да стане премиер. Тя е измислила история за академичните си успехи и започва кариерата си благодарение на тях. След това се превърна в измислен образ. Подобно измисляне на титли, внасяне на състав на фиктивен кабинет с лица, които не са дали съгласието си, са петна върху лицето на България и върху всеки българин. Оказа се, че склонността й да си краде заслуги са стигнали и до кратка поява на сайта на ЕНП на информация, че тя е и министър-председател на България от март 2024... - още една открадната длъжност. Габриел се появи като човек, който се е утвърдил в Брюксел, но на позиции, излъчвани от България, само на базата на личното доверие на Борисов. 

Не става въпрос за фалшива дисертация, а за буквално измислен факт, че е доктор на политическите науки. Тогава предупредихме, че ще има сходно поведение и в по-нататъшната си работа и се оказахме прави. В YouTube има видео как през 2023 г., на честването на 20-годишнина на Словенския университет, тя е изписана вече като професор доктор. Доразвила е несъществуващата си академична кариера. Във френскоезични тв участия е представяна не като „българка“, а като родена в България. (Мария Матеева-Казакова, доктор по политология, един от авторите на писмото на учените за „докторантурата“ на Мария Габриел, из интервю в „Труд“)

Брокери на частни интереси

Тези от ПП само дето не поискаха разрешително да печатат собствени пари! Очаквам сега разрушителите на държавата да почувстват на гърба си каква конституционна реформа са измислили в междучасието на мисловната си дейност. И алчността им за власт най-сетне да срещне правилния отговор: загуба на електорат

Тези брокери на частни интереси въведоха недопустима атмосфера в политическата система.Буквално отмениха политиката в България. То не беше самопредлагане на американците, то не бяха доноси, то не беше панаирджийство, мОморандуми, наглеене, списъци с шпиони, Джемкорп, дългове, Македония, ленчета, пици с кристали, солунски ресторанти, турски кафета, танкери с газ за над 200 лева, дебилни изказвания в Давос, обърнаха държавата с краката нагоре. (Из коментар на Калина Андролова, фейсбук)

Провали за милиарди

В последните две години ставаме свидетели на нова мода – невъзможност дори да бъдат възложени обществени поръчки. Задкулисните апетити и безхаберието не позволяват даже да се направи опит да се разделят парите. А става дума за провал на договори за милиарди. Това блокира цели сектори и създава непосредствен риск за сигурността на хората покрай неадекватна инфраструктура и остарелите материални активи. Особено тъжни са провалите с безвъзмездните средства – България получи милиарди по плана за възстановяване, но част от тях ще си останат само на хартия заради отменени или изобщо не започнали процедури. (Из коментар на Таня Петрова в „Сега“)

Отново нови правила за земята

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с които се променят правилата за сключване на доброволни споразумения за създаване на масиви за ползване. Те ще влизат в сила, когато са подписани не по-малко от 2/3 от ползвателите, допуснати за участие в процедурата, и при условие, че обхваща не по-малко от 2/3 от площта в съответното землище, определена за създаване на масивите за ползване. Нивите, които не са част от споразумението, както и останалата 1/3 от землището, ще може да се разпределят административно на земеделци, които искат да ги ползват.

 

Промяната обслужва едрите земеделци, коментира Евгений Орашъков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи, в „Сега“. Според него те ще си харесат най-плодородната земя в землището и понеже са мнозинство 2/3, ще искат да обработват тази част от него и ще разместят всички останали земеделци. Така освен собствениците, ще са ощетени и малките арендатори, които не са част от споразуменията. Те ще бъдат изместени по административен път да обработват най-непродуктивните ниви и вероятно ще напуснат бизнеса. 

Морето с по-високи цени

Хотелите по Черноморието отварят в началото на май, за да посрещнат първите морски туристи за Великденските празници и Гергьовден, съобщава „Сега“. От чужбина се очакват основно гърци, румънци и македонци. Сезонът се открива с 10-15% по-високи цени. За поредна година ключов проблем е намирането на камериерки, готвачи и общи работници. Наема се персонал от Киргизстан, Узбекистан и Казахстан, дори от Бангладеш. 

Очаква се ранните записвания на летовници да бъдат с 10-20% повече спрямо миналата година. Възстановява се интересът на туристи от Великобритания, Германия, Полша, Чехия и Израел. Туроператорите обаче предупреждават за липсата на достатъчно капацитет на самолетите да превозят много туристи в световен мащаб. Чартърните полети се насочват с предимство към държави с по-дълъг летен сезон и предоставяне на държавни помощи като Турция, Испания и Гърция, от което България губи.

От чакане на по-хубави времена остарях

На сцената нищо не ме интересува, освен музиката. Следя публиката. Виждам я как реагира и още с първото парче не стане ли, значи няма да стане.  Публиката не се променя, ние променяме музиката.  Единственият ми страх е как ще се справя на сцената. Има музика, която е като птица - идва и си отива, а музиката, която аз свиря, е като дърво с големи корени. Името ми е създадено с много музика, с човечност, сериозност. Не разбрах кога пораснаха децата ми, все бях зает. Не съжалявам за нищо. Синовете ми ги отгледа мама. Съпругата ми Мария е с мен. От чакане на по-хубави времена остарях. Няма оправяне. Всички политици са лицемери. (Световноизвестният музикант Иво Папазов-Ибряма, БНР)

Путин няма да атакува страна от НАТО

Русия няма намерение да атакува нито една страна от НАТО и няма да нападне Полша, балтийските държави или Чешката република. Ние нямаме агресивни намерения към тези държави. Идеята, че ще нападнем някоя друга е пълна глупост. Но ако Западът достави изтребители F-16 на Украйна, те ще бъдат свалени от руските сили, заяви президентът Путин в реч пред пилоти от руските военновъздушни сили. 

Запитан за изтребителите F-16, които Западът обеща да изпрати на Украйна, той отговори, че теняма да променят ситуацията в Украйна: "Ако гидоставят, а те говорят за това и очевидно обучават пилоти, това няма да промени ситуацията на бойното поле. Ще унищожим самолетите, както днес унищожаваме танкове, бронирани машини и друго оборудване, включително ракетни установки. Путин каза още, че F-16 може да носи и ядрени оръжия и ако те бъдат използвани от летища в трети страни, ще станат легитимни цели, където и да се намират.

Започва нова предвоенна ера

Войната в Украйна постави началото на нови конфликти в Европа, предупреди полският премиер Доналд Туск, предаде БТА. Трябва да свикнем с факта, че започва нова предвоенна ера. Това става все по-ясно с всеки изминат ден, посочи той в интервю за в. „Ди Велт“. „Не искам да плаша никого, но войната вече не е понятие от миналото. Най-тревожното според мен е, че е възможен буквално всеки сценарий. Не сме виждали такава ситуация от 1945 г. насам. Никой вече не поставя под въпрос необходимостта от обща отбрана“, коментира Туск.

Съдбата на Европа ще се реши на 9 юни 

Урсула фон дер Лайен обяви, че ще се кандидатира за втори мандат като председател на Европейската комисия. Ако тя бъде преизбрана, първото, което ще предприеме ЕК е да отмени правото на вето на страните членки в Съвета на ЕС, касаещо външна политика, правосъдие и разширения на Евросъюза. Това не устройва Урсула и силите зад нея и тя ще направи така, че решенията да се взимат с обикновено мнозинство. Изливане на милиарди в Украйна ще е последствие от това. Досега страни като Унгария и Словакия се противопоставяха твърдо на допълнителни средства за Украйна. 

Изливане на милиарди евро към трети страни да пазят външните граници на ЕС бе започнато от Меркел. Милионите мигранти дойдоха, германски граждани бяха убивани, изнасилвани и тероризирани. Меркел не се справи и плати 12 млрд. евро на Ердоган да пази европейските граници. Преди дни Урсула обяви, че дава 7,4 млрд. евро на Египет, за да пази ЕС от бежански вълни, следствие от войната в Газа. 

През последните 5 г. начело на ЕК Урсула я превърна в политическа и идеологическа бухалка. Наложи санкции на редица държави от Източна Европа под претекст, че не се спазвало върховенството на закона. 

Поредният скандал, в който беше замесена, езакупуването на ваксини срещу Ковид-19 от Файзър. Излезе информация, че е договаряла чрез СМС-и договори за милиарди евро с фармацевтичния гигант, пренебрегвайки обществените поръчки. В момента тече дело в Съдана ЕС, в което в. „Ню Йорк таймс“ я съди за отказа на достъп до кореспонденцията й с Алфред Бурла, изпълнителен директор на Файзер. Фон дер Лайен е прибягвала до такива методи и като министър на отбраната на Германия. 

Благодарение на политиката на Урсула, ЕС е на път да стане придатък на НАТО. В момента се прокарват идеи за военен Шенген, който да улесни доставките на оръжие за Украйна при преминаването на границите на страните членки. Иронично е, че България чака повече от 15 г. да бъде приета в Шенген, а сега това може да стане за 15 дни, защото Фон дер Лайен иска да направи от България фронтова държава.

Ясно е, че нищо добро не чака ЕС, ако Урсула фон дер Лайен бъде назначена (защото тя никога не е избирана демократично) начело на ЕК. Съдбата на Европа ще се реши на изборите на 9 юни. Европейският гражданин трябва да гласува, ако не иска да види дома си обсаден от беснеещи мигранти, военни конфликти, икономическа нищета и политическо слабоумие. (Веселин Киров, „Труд“)

Вървим към икономика на военни релси

България е в пълна хармония с процесите в Европа до голяма степен благодарение на управляващите, които се самоотъждествяваха с евроатлантизма и го използваха като универсален политически чадър. Има два начина да се дискредитира и най-добрата идея, в дадения случай евроатлантизма: първият е да се превърне в догма, вторият - да бъде направен за посмешище. Нашите управляващи, асоциирайки своите неуспехи с европейската идея, компрометират самата европейска идея.

ЕС обяви официално прехода си към икономика на военния релси. Това предполага доста тежки времена за Европа, и ако тя не се превърне в самостоятелен глобален играч, ще седи на втория ред на масата на световните проблеми, а там ще бъдат само САЩ и Китай. (Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, радио „Фокус“)

Подритваме собствения си език

Българският език е упорито непознат за света. Послание на Юн Фосе по случай Световния ден на театъра бе разпространено от международен сайт на 30 езика. Сред преводите имаше македонски и черногорски, но не и на български. Във времена на технологичен бум, когато светът говори на всичките си езици едновременно, в синхрон и без затруднения, българският е сврян в ъгъла и вината за това си е наша. Двумилионната Македония, която не е член на ЕС, плаща сериозни пари от бюджета си, за да поддържа преподаватели и факултети по македонистика в целия свят. Това създава лоби не само на културата, но и на цялата държава. България обаче още преди трийсетина години спря да финансира факултетите по българистика, преподавателите по български език навън, преводачите от български. 

Държавата е абдикирала от грижата за българския език (и за цялата култура всъщност). Хората го смятат за ненужна условност и отказват да спазват правилата му, демонстрирайки арогантна неграмотност. Подритваме собствения си красив език и не си даваме сметка, че това отеква в света. Очакваме да ни признаят заслуги, дето ги нямаме, и твърдим, че някой „краде историята ни“, докато сами я подменяме. Уважението към един народ започва с преклонение пред културата му. Българският език е гласът на българската култура. И наистина сме на самотен остров, на който няма с кого да си поговорим. (Силвия Недкова, ploshtadslaveikov.com)

Вести от България

Покупателната способност в България, която е с 36% под средното ниво за ЕС, е най-ниската в сравнение с всички останали страни от Евросъюза, показват данни на Евростат. След нас е Гърция (33%) и Латвия (29%).

323 емигранти са задържани в страната през първите два месеца и половина на тази година. През 2023 г. за същия период техният брой е бил 1770, съобщи главен комисар Антон Златанов, директор на Гранична полиция, цитиран от „24 часа“.

БДЖ-Пътнически превози и Deutsche Bahn подписаха договор за доставка на 76 модернизирани пътнически вагона. Първите 19 ще пристигнат през април, а останалите 57 до началото на юни. С тях БДЖ ще модернизира над 20% от подвижния си състав и ще обслужва най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе. Ще бъдат доставени 60 пътнически вагона от салонен тип за пътуване във втора класа, 6 специализирани пътнически вагона за превоз на трудноподвижни лица и велосипеди, както и 10 вагон-бистра. Общата стойност на договора е 30,5 млн. лв. Единичната цена за 1 вагон е 391 166 лв.

499 хил. са пътуванията на българи в чужбина, а 699 хил. на чужденци в България. В разгара на ски сезона най-многобройни са били гостите от Турция - 42.5 хил., Румъния - 37.3 хил., Гърция - 36.8 хил., Великобритания - 32.7 хил. души, съобщи НСИ.

Поредна година страната ни е на първо място в ЕС по загинали в катастрофи. Жертвите са 82 души на 1 милион. След нас е Румъния с 81 човека. Средно за Европа жертвите на пътя са 46 на 1 милион. От 20 хил. км основни пътища в България, с насрещно движение са само 846 км. 

Конституционният съд обяви горите за публично благо, отхвърляйки искането на Висшия адвокатски съвет да обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за горите, която забранява застрояването на заменените по време на управлението на тройната коалиция (2005-2009) гори. Решението беше определено от природозащитни организации като "голям успех".

Вести от света

Разузнавателните служби на САЩ не са предали на руските си колеги цялата информация за заплахата от терористичен акт в "Крокус", с която са разполагали, защото са се страхували да не разкрият източниците си, съобщава "Ню Йорк Таймс", като се позовава на представители на европейските и американските служби за сигурност.

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер заяви, че приятелството му с президента Путин би могло да допринесе за прекратяване на войната в Украйна. Двамата са близки от времето, когато той беше канцлер (от 1998 г. до 2005 г.) и продължава да работи за руски компании, свързани със "Северен поток". Въпреки че нарича руската атака срещу Украйна "фатална грешка", Шрьодер не се е отрекъл от Путин, отбелязва ДПА.

Руската православна църква обяви войната срещу Украйна за "свещена" и призова всички руснаци и "клонове на този народ", включително "източните славяни", да се обединят.

След терористичната атака срещу концертната зала край Москва, Турция има въпроси: защо терористичната групировка Ислямска държавапоследователно нанася удари в Турция, Иран, Афганистан и Русия, въпреки че се обяви за „антиамериканска“ организация, пише турският вестник „Дейли Сабах“.

"Ще бичуваме жените. За изневяра ще ги убиваме публично с камъни.  Това противоречи на вашите демократични принципи, но аз представлявам Аллах, а вие представлявате Сатаната", заяви върховният лидер на талибаните Хибатула Ахундзада в обръщение по афганистанското радио и телевизия.

Руската прокуратура поиска от правосъдното министерство да обяви Алла Пугачова, която е критик на войната в Украйна, за „чуждестранен агент“. 74-годишната певица е позната на поколения руснаци с хитовете си, сред които и песента „Милион червени рози“

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове се случват често. Справянето с поведението на учениците е безкрайна битка. Министерството на образованието е инвестирало 10 млн. паунда в поведенчески центрове за подкрепа на училищата. 

В парламента на Австралия бе внесено историческо споразумение, което предвижда да се предостави правото на 11 хилядите жители на Тувалу да живеят в Австралия, ако тяхната страна изчезне заради покачване на морското равнище. Два от деветте коралови рифа на Тувалу вече са погълнати от океана и е въпрос на време (по-малко от век) цялата територия на островната страна да стане необитаема.

Из архива

Страданията на един езиков санитар

През 1880 г. Иван Богоров внесъл в Народното събрание „прошение“, в което обръщал внимание на депутатите върху чистотата на българския език, „която била в опасност“. Неуморният санитар на българския език настоявал народните представители да пишат законите на България „на българския народен език“. „Нам е простено, казвал Богоров, кога пишем или кога говорим да заемаме речи от друг язик, ала онез, които ги няма народът“.

Малцина депутати се вслушвали в думите му. Видният наш езиковед акад. Стефан Младенов в студията си за „бащата на българския вестник“ пише: „Богоров сам самичък стои пред държавната врата като някакъв пророк, неразбран от никого, тикан и тласкан от всички. Тия важни законодатели, тия високи „достойници“ (министри), где имат време да се занимават със смешните предложения на изумелия Дон Кихот? Тям им остава най-много време, като се съберат около пивото и таблата, да се посмеят на Богоровите шеги, без да подозират тяхната дълбока горчивина и сериозност“.

Когато през 1884 г. вече 66-годишният Иван Богоров пише ново прошение до Народното събрание – но този път по личен въпрос, „важните достойници“ безцеремонно му тръшнали вратата под носа. В прошението си той настоявал да му се повиши пенсията. Докладчикът на Комисията чете молбата, написана на език, който Иван Богоров употребява и желае да въведе в нашата книжнина. Тъй както на неговата възраст и за издаването на някои списания пенсията му се оказва недостатъчна, той моли почетните господа представници да имат добрина да я повишат, за да може да извърши със сполука започналата работа за издигане на българския писмовен език

След прочитането на молбата на Богоров депутатите я отхвърлили.  Един от тях толкова остро се изказал, че спрял всякакви следващи дебати: „Тази пенсия, която му се види малка – 200 лева на месец – е много голяма. И защо му се дава? Казва – за поправянето на езика, но както виждате, той може даго развали… Затова – да се вземе и тази пенсия от него, която му се дава“.

Прошението на Богоров останало без последствие – можел да развали езика! Добре, че не са му взели и пенсията, която била по-малка от половината пари, които депутатите получавали на месец като дневни, отделно от месечните заплати.