Анализи

Кабинетът Главчев като Габровски – повече експерти с надпартийна кариера

   
Кабинетът Главчев като Габровски – повече експерти с надпартийна кариера

 Разговорите ще са до последната минута, все още нито едно име не било сигурно . В стола на Асен Василев май сяда дам. Кабинет от експерти се опитва да състави бъдещият служебен премиер Димитър Главчев, както сам обеща при получаването на папката от президента Румен Радев миналия петък.

За формула на властта и източник на потенциални кандидати се гледа към несъстоялия се кабинет на проф. Николай Габровски, твърдят запознати с технологията на подбора. Професорът неврохирург беше предложен за премиер от ГЕРБ в 48-ото народно събрание, а кабинетът му беше съставен изцяло от експерти. Тогава за Габровски гласуваха само ГЕРБ, ДПС и “Български възход” на Стефан Янев и така той събра само 113 гласа. Но и опонентите дадоха високи оценки за професора и опита му да подбере именно екип, в който личаха и имена на министри от тройната коалиция, и такива от управленията на ГЕРБ, но утвърдени не през партийни кариери, а като авторитети в своите сфери. До момента обаче още няма сигурни имена. “Може да има промени в последния момент”, казват участници в процеса. Засега за една от сигурните кандидатури се смята Людмила Петкова за финансовото министерство. Тя е дългогодишен шеф на дирекция “Данъчна политика” , приемана от всички политически сили като експерт. На първо четене вниманието било и към Маринела Петрова, която е дългогодишен служител на министерството и на няколко пъти бе зам.-министър. Обсъжда се и опцията предишният служебен министър Росица Велкова да бъде поканена за заместник на Петкова и да бъде натоварена да отговаря само за членството ни в еврозоната Аргумент в полза на този избор били установените от нея контакти с министри от ЕС точно по линия на приемане на еврото.

Едно от другите обсъждани имена било и това на Методи Методиев, който в момента е зам.-министър във финансите. Много трудно било и решението за енергиен министър. Изборът започнал от две имена - на служебния министър в кабинета на Огнян Герджиков през 2017 г. Николай Павлов и на Владимир Малинов. Павлов е бивш шеф на “Булгаргаз”. Малинов пък е изпълнителен директор на “Булгартрансгаз” и председател на Съвета на директорите на “Газов хъб Балкан”. Твърди се, че засега като по-вероятна се очертава кандидатурата на Малинов. Като на почти сигурно се гледа на оставането на вътрешния министър Калин Стоянов, в чиято подкрепа акция направиха и синдикатите в МВР. Крайно решение обаче още няма заради опасения от атаки срещу него основно от ПП/ДБ, което ще смущава работата на министерството с водеща роля по организация на изборите. Акад. Николай Денков вече директно обвини Стоянов, че на последния вот не се справил с купуването на гласове. Резервен вариант за това спорно министерство била Благородна Христева Макева-Найденова от списъка “Габровски”.

Проблем е и отбраната, от което твърдо си тръгва Тодор Тагарев, но не е ясно дали Христо Гаджев (който бе в папката на Мария Габриел) още е в плановете. Очаква се трето име с авторитет навън.

За земеделието изборът засега е между министър Кирил Вътев, който заяви готовност да остане, и Васил Грудев, който бе на поста в служебния кабинет на Георги Близнашки.

За Външно се заговори за Драгомир Заков, който бе посланик на България в НАТО, преди да стане военен министър в кабинета “Петков” вместо Стефан Янев. Експертизата му се смята за подходяща в условията на войните в Украйна и Газа. Но той вече бе определен за посланик в Дания, а и изрази недоволство, когато медии взеха пак да го спрягат за министър преди ротацията.

Може предлаганият от проф. Габровски за министър на икономиката и индустрията Мартин Дановски сега да поеме иновациите. За икономическото министерство още нямало сигурно име. Вариант за горещия стол в МРРБ пък е Добромир Симидчиев, който бе зам.-министър от 2011 до 2014 г. при три правителства. Директорът на Специализираната детска болница “Проф. Иван Митев” в София Благомир Здравков, който бе в папката “Габровски”, е сочен за здравето.

Много внимателно се търси и министър на електронното управление след скандалите около настоящия Александър Йоловски и провалите с машините. Не е изключено и тук да се повтори изборът на проф. Габровски - Красимир Симонски, който като учен от БАН и преподавател бил признат в бранша и около името му няма скандали.

В несъстоялия се тогава кабинет Меглена Плугчиева бе посочена за вицепремиер по климатичните промени и екоминистър. Сега още не е говорено с нея, някои допускат да е вице с ресор ЕС.

За туризма се спряга Мартин Захариев, желан от сдруженията в бранша, а за младежта и спорта - Борил Кръстев, но запознати с преговорите не потвърждават присъствието им сред потенциалните кандидати.