Новини

Прокуратурата повдигна обвинение на директора на Агенция Митници за ОПГ

   
Прокуратурата повдигна обвинение на директора на Агенция Митници за ОПГ

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за организирана престъпна група на директора на Агенция "Митници" Петя Банкова след вчерашната акция на ДАНС в агенцията. ОПГ е за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава, съобщи адвокатът ѝ Аделина Натина, цитирана от БТА.

Банкова е с мярка за неотклонение "задържане под стража за 72 часа".

Според обвинението престъпната група е действала от януари 2023 г. до 3 април 2024 г. Адвокат Натина посочи, че Банкова не познава хората, с които е обвинена, че е участвала в ОПГ. И уточни, че тя е назначена в Агенция "Митници" на 8 август 2023 г. Освен това според защитника на Банкова не е посочен лидер на престъпната група, а тримата обвиняеми с Банкова са задържани.

Натина потвърди, че при вчерашната акция са арестувани 10 души, но само четирима са с обвинения и не е ясно какво се случва с другите. Заместникът на Банкова - Людмил Маринов, е освободен.

По думите на адвоката е "бил извършен обиск в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев", който по-рано през деня подаде оставка.

"В неформален разговор служители на КПКОНПИ ми казаха, че е бил извършен обиск в дома на главния секретар на МВР. Предвид начина на работа в момента е много вероятно и той да бъде задържан", заяви Натина.

При акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в София и Хасково, която по неофициална информация е заради разследване срещу сочения за контрабандист Николай Николов-Паскал, бяха извършени претърсвания, в това число в кабинета и дома на директора на митниците Петя Банкова. 

"Преди няколко години Пламен Тончев (ръководителят на ДАНС - бел. ред.) реши, че ще ме изпрати в Благоевград за наказание. Това е основната им схема – когато някой пречи, те го командироват. Тогава казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС", обяви Банкова вчера.

Министърът на финансите в оставка Асен Василев също коментира. Според него, ако не се намерят солидни доказателства, операцията е за сплашване.

"Аз силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Банкова. Ако няма наистина сериозни доказателства, които да излязат наяве в края на тази акция, за мен тя е акция по сплашване на шефката на митниците, която тръгна да пресича каналите на контрабандата и уволни 20 митничари по сигнали на чужди служби", изтъкна шефът на МФ, което е принципал на агенцията.

Премиерът в оставка Николай Денков пък посочи, че има слухове как ДАНС прикрива канали за контрабанда на наркотици. И също изрази подкрепата си за Петя Банкова.