Новини

Николай Николов - Паскал е арестуван и обвинен по разследването за контрабанда и подкупи в Агенция Митници

   
Николай Николов - Паскал е арестуван и обвинен по разследването за контрабанда и подкупи в Агенция Митници

Николай Николов-Паскал е един от задържаните при акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в Агенция "Митници", пише "24 часа".

От години той е сочен за крупен контрабандист, но досега не беше арестуван, обвиняван и съден. Паскал е обвинен като член на престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и подкупи. 

Като член на групата е обвинена и директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова. Заместникът ѝ Людмил Маринов е освободен. Другите двама обвинени досега са бившият шеф на ИАРА Марин Димитров и синът му Стефан, които са от Хасково. 

Според обвинението, престъпната група е действала от януари 2023 г. до деня на акцията - 3 април 2024 година. 

Адвокатът на Петя Банкова - Аделина Натина уточни, че Банкова не познава участниците в тази т. нар. организирана престъпна група. Според прокуратурата престъпната група е действала от януари 2023 г. до 3 април 2024 г. Натина отбеляза, че Банкова е назначена в Агенция "Митници" на 8 август 2023 г. Тя добави, че не е посочен лидер на престъпната група. Според Натина повдигнатото обвинение било "пълно с фактологични грешки".

Тя потвърди, че при вчерашната акция на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията в Агенция "Митници" са арестувани десет души, но само четирима имат обвинения и не е ясно какво се случва с другите. Заместникът на Банкова - Людмил Маринов, е освободен.

Малко по-късно от Софийската градска прокуратура съобщиха, че на 3 април е започнато досъдебно производство от Комисия за противодействие на корупцията за съществуване на организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да върши контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления, в която вземат участие и длъжностни лица, заемащи публична длъжност, както и с оглед данни за длъжностни престъпления.

Първите действия по разследване са извършени от органите на Комисията за противодействие на корупцията в условията на неотложност въз основа на информация, получена от ДАНС. 

Софийската градска прокуратура е поела ръководството и надзора върху разследването.

В хода на разследването са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства. Приобщени са множество веществени доказателства - мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др. Разпитани са и свидетели.

В резултат на съвместната работа на прокуратурата, Антикорупционната комисия и ДАНС и след преценка на събраните по делото доказателства, СГП е привлякла в качеството им на обвиняеми четирима души, на които са обявени само инициалите - Н. Н., М. Д., С. Д. и П. Б.