Новини

Софийският университет обяви национална програма за финансиране на ремонт на Ректората

   
Софийският университет обяви национална програма за финансиране на ремонт на Ректората

Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев обяви създаването на национална програма за финансиране на основен ремонт на Ректората на Софийския университет и Университетската библиотека.

Тя има за цел в близките 4-5 години да върне великолепието и блясъка на архитектурния символ на волята за образование на българския народ.

Обявяването на инициативата стана по време на пресконференция днес (4 април) в конферентната зала в Ректората на Софийския университет, в която участваха и бивши ректори – проф. Иван Лалов (1993-1999), проф. Боян Биолчев (1999-2007), проф. Анастас Герджиков (2015-2023).
Проф. Иван Илчев, който е бил ректор в периода от 2007 г. до 2015 г. отсъстваше, тъй като в момента е Скопие, където има ангажимент към Българо-македонската комисия по историческите въпроси.
В същото време бе поканен деканът на Юридическия факултет – проф. Даниел Вълчев, с когото настоящият ректор – проф. Георги Вълчев – призна, че обменят различни идеи, включително имат амбицията да работят за създаването на модерна зала за спорт за университета. Причината – Софийският университет е единственият голям университет без модерна, спортна база.
Но преди да се стигне до спортната зала, проф. Георги Вълчев акцентира върху необходимостта от ремонт на покрива на сградата на Ректората, където има и пространства с оберлихт и проблеми с отводняването. После трябва да се реконструира и сградата на Университетската библиотека, като се обнови и дворното пространство на централната сграда, което по думите на проф. Вълчев прилича по-скоро на паркинг, отколкото на споделено пространство.

Ректорът подчерта, че ще е необходима поетапна инвестиционна програма, която ще трябва да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно наследство. Обърна внимание и че ще трябва нов тип охрана на самата сграда, тъй като тя често става обект на посегателства – от нея изчезват медни обшивки, както и различни елементи от декоративната украса на централните врати на университета.

На следващо място ще трябва да се помисли и за цялостната климатизация на сградата, включваща подновяване на електроинсталациите и на отоплителните системи.

Познайте какво ще има за обяд?

Проф. Даниел Вълчев бе по-конкретен в аргументите си защо е необходим ремонт на сградата на Ректората. Попита журналистите дали знаят какво ще има за обяд в стола на университета, като обърна внимание, че няма начин да не могат да отговорят на въпроса, ако са минали през централното фоайе, на път за залата за пресконференцията.

Оплака се, че и дограмите в северното крило на централната част са с единични стъкла и се чува какво си говорят и шофьорите откъм улицата. Засегна и проблема с парното, за което по думите му се харчат огромни пари и предупреди, че системата на отоплението е такава, че ако днес завъртят крановете, не знаят дали утре въобще ще могат да ги отворят. Операцията по пускането се извършвала от няколко човека, които с риск за живота си, с огромни клещи правели истинско чудо.

“А в същото време това е една от най-красивите сгради в България – не знам какво трябва да стане, за да се разбере, че тази сграда си отива. Ние нямаме много такива сгради в България и ще бъде много жалко, ако го допуснем“, предупреди деканът на Юридическия факултет.

От своя страна проф. Боян Биолчев обърна внимание, че непрекъснато в публичното пространство се говори за реформиране на образованието и то от хора, които не могат да го направят, защото под реформиране си представят нещо като ремонт.

“А истинският ремонт, който реално могат да направят, е този на нашата сграда – поне така ще поставят университета в реална среда на работа“, подчерта Биолчев.

Проф. Анастас Герджиков поправи колегата си, който използва словосъчетанието “нашата сграда”. Обясни, че тя е публична държавна собственост и че от държавата се очаква да осигури средствата за нея. Уточни, че и той, също като проф. Иван Илчев по време на своя мандат, а и проф. Вълчев в последно време, са настоявали за пари за ремонта на покрива, но държавата отказвала. Веднъж са били необходими 2 млн. лева, после – 10 млн. лева, а днес вероятно сумата е между 30 млн. лева – 50 млн. лева.

Проф. Герджиков призна, че Софийският университет получава 1 млн. лева за капиталови разходи, но те далеч не стигат – нито за Ректората, нито за останалите 30 сгради, които стопанисва висшето учебно заведение, пък камо ли за ремонта на покрива.

Проф. Даниел Вълчев, проф. Анастас Герджиков, проф. Георги Вълчев, проф. Боян Биолчев, проф. Иван Лалов и инженер Георги Божанин – началник “Ремонти и снабдяване” в Софийския университет.

Проф. Иван Лалов бе оптимистично настроен – той изрази увереност, че държавата може да отдели средствата за ремонта. За сравнение разказа как, докато бил ректор, посетил Станфордския университет, който тогава бил с годишен бюджет от 2 млрд. долара. (За 2023 г. бюджетът на Софийския университет е малко по-малко от 109 млн. лв. – бел. ред.)

В същото време първоначалното дарение на Евлоги Георгиев било около 6 млн. златни лева, като в онези години всички училища в България са стрували на държавата около 4 млн. лева, уточни Лалов.

Така че, ако държавата реши да гони постиженията на Станфордския университет или пък да си припомни примера на щедрите дарители – братята Христо и Евлоги Георгиеви – има повод да го направи. Не на последно място през декември 2024 г. ще се навършат 90 години от тържественото освещаване на сградите на Ректората и на Университетската библиотека.

Няколко исторически щрихи

Строителството на сградата на Ректората започва преди 100 години – през 1924 г. със средства от даренията на братята Евлоги и Христо Георгиеви. През декември 1934 г. със специален акт държавата предава за управление на университета централната сграда на Ректората и библиотеката, която е първата специално проектирана сграда за съхраняване на книги.

Двете крила – северното и южното – са започнати през 1942 г. и са завършени през 1952 година. По време на бомбардировките през Втората световна война на самата централна част на Ректората са нанесени щети. Това налага реставрация на част от стъклописите в централното фоайе, дело на проф. Иван Пенков. Те са възстановени по неговите оригинални проекти – от академик Дечко Узунов за 100-годишнината на университета.

От 1952 г. основен ремонт на сградата на Ректората не е правен. Със средствата за капиталови разходи, които Софийският университет получава всяка година от държавния бюджет, и основно със средства, спечелени по проекти и с дарения, е възможно единствено осъществяване на спешни и неотложни ремонтни дейности и обновяване на отделни зали, пространства, аудитории и библиотеки, стана ясно още по време на пресконференцията.