Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

„Бягство“ от Венера

Някога тя е била като Земята - с течна вода на повърхността, а сега е изпепеляващ ад, планета, задушена от облаци въглероден диоксид, от които вали сярна киселина. Космически апарат, преминаващ покрай злия близнак на Земята, откри за първи път бягство на положително заредени въглеродни йони от атмосферата на Венеракоето в комбинация с предишни открития за загубата на водород може да даде сведения за поразителната трансформация на планетата. На нея няма магнитно поле, което да се генерира вътре в планетата, както на Земята. Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята планета в Слънчевата система, засега има само една мисия, която я изучава отблизо.

Открита е най-голямата черна дупка в Млечния път 

Астрономи идентифицираха най-голямата звездна черна дупка в Млечния път с маса 33 пъти по-голяма от тази на Слънцето, съобщи АФП. Открита е по данни от мисията Gaia на Европейската космическа агенция. Учените забелязали "клатещо се" движение на звездата спътник, която обикаля около нея. Такива гиганти вече са открити в далечни галактики чрез гравитационни вълни, но никога в нашата. "Спящата" черна дупка не излъчва рентгенови лъчи и затова е трудна за откриване. През последните 10 г. Gaia, която работи на 1,5 млн. км от Земята, представи 3D карта на повече от 1,8 млрд. звезди.

Частици по-бързи от светлината

Вселената е изпълнена с частици, наречени тахиони, способни да се движат по-бързо от светлината, съобщава LiveScience. Учените твърдят, че те изграждат тъмната материя, която не е наблюдавана никога, но се смята, че е около 85% от цялата материя във Вселената. При такъв сценарий тахионната тъмна материя първоначално ще забави разширяването на Вселената, преди да се обърне и да я накара да се ускори. Според теорията тахионите имат свойството да увеличават скоростта си, когато енергията им намалява, и биха изисквали безкрайна енергия, за да се забавят до скоростта на светлината, т.е. те винаги са по-бързи от нея. Досега не са намерени експериментални доказателства за съществуването на тахионите.

Най-дългата змия преди 47 млн. години

Древна змия, живяла на територията на днешна Индия, вероятно е била по-дълга от училищен автобус и е тежала един тон. Дължината й се изчислява между 11 и 15 м, което е сравнимо с най-дългото досега влечуго, чиито останки са открити Колумбия - 13 м. Най-дългата съвременна змия в днешна Азия е малайският мрежест питон - 10 м.Откритата в Индия древна змия е живяла преди 47 млн. години е обитавала вечнозелени гори, пише сп. "Сайънтифик рипортс". Носела е името на митичния цар-змия Васуки, който се увива около врата на Шива. Заради големите си размери тя се придвижвала бавно. Хранела се с костенурки, крокодили, примитивни морски бозайници.

Жаби крещят срещу хищници

Учени откриха, че някои жаби крещят с глас, който раздира ушите на другите животни, но е недоловим за хората. В амазонската джунгла бразилски изследователи забелязват, че малките жабчета извиват гърбовете си, отмятат главите синазадотварят широко устата си и изглеждат така, сякаш крещят, но не се чувало нищо. Когато записали жабите с помощта на високочестотни устройства, учените документирали първия случай на използване на "защитен ултразвук" от земноводните. Предполага се, че крясъкът на жабите е израз на защита от хищници.

Чудноватият албатрос

Биолози на атола Мидуей в северната част на Тихия океан са открили 70-годишен женски лайсански албатрос на име Уиздъм (Мъдрост), който флиртува с потенциални партньори. Тази най-стара дива птица в света ухажва нови партньори на отдалечен остров край Хаваите, след като е загубила половинката си.Биологът Чандлър Робинс за пръв път я забелязва, когато била на 6 г. и я опръстенява. Въпреки възрастта си тя все още участва в брачни танци.През живота си е прелетяла 5,6 млн. км, което е равно на 7 двупосочни пътувания до Луната, и е снесла 60 яйца. Уиздъм прекарва половин година, реейки се над небето на Тихия океан часове наред, без нито едно размахване на тесните си крила,дълги 90 см. 

Сърца в надпревара с времето

За първи път донорско сърце прелетя 12 часа и 6750 км през Атлантическия океан, след което бе трансплантирано в парижка клиника на 70-годишен мъж. Двете сърдечни камери започнали веднага да функционират нормално и пациентът е изписан от болницата 30 дни по-късно. Според лекарите това е немислим досега подвиг в областта на трансплантацията на органипостигнат в рамките на пилотно проучване, чиято цел е да установи дали е възможна успешна трансплантация, след като сърцето е било запазено за продължителен период от време. Това станало с помощта на машина, която го поддържала студено, докато през него се изпомпва кислородна течност. Трансплантацията на сърца често е в надпревара с времето, защото те трябва да бъдат присадени до четири часа след изваждането им от донора.

Инженерният гений на термитите

Международен екип от учени от Великобритания, Белгия и Франция откри как термитите успяват да изградят огромни структури със сложна вентилация и галерии, координирайки работата на милиони насекоми, пише научното списание eLife, цитирано от БТА. Изследователите установили, че изпаряването на влагата от глината помага на насекомите да изграждат едни от най-сложните гнезда и убежища, наблюдавани в природатачрез колективните действия на цели армии от термити. За да създадат функционално смислени структури, тези работници се трудят по съгласуван начин.

Огромно езеро изчезва и се появява

Езерото Туларе в долината Сан Хоакин в Калифорния, някога един от най-големите сладководни басейни в САЩпреди около 130 г.изчезва, пише GlasNews.bg. В края на XIX в. в него има толкова много вода, че параход пренасял селскостопански продукти на разстояние от близо 300 мили. В края на 50-те и началото на 60-те години на XIX в. щатът Калифорния го превръща в частна собственост, водата му се използва за напояване и през 1890 г. то изчезва напълно. През 2023 г. Туларе възкръсвапеликани, ястреби и водоплаващи птици се завръщат, а бухали гнездят около брега. Но по-малко от година след това езерото се свива до 2625 акра и вероятно отново ще изчезне.

Пъстри факти

Човек произвежда през живота си слюнка, с която може да се напълнят два големи басейна.

Орелът е достатъчно силен, за да убие елен и да отлети с него.

Сърдечните удари най-често стават в понеделникмежду 4 и 10 часа сутринта.

На тенисистите е забранено да ругаят, когато играят на стадион „Уимбълдън”. Затова съдиите научават всички ругатни на родния им език и така следят за нарушения.

През 2017 г. повече хора са починали при наранявания, получени по време на селфита, отколкото от нападение на акули. 

Сейнт Лусия е единствената държава в света, кръстена на жена. Островната страна е открита от  Христофор Колумб на 3 декември 1502 г., в деня на светицата, откъдето идва името й.

Октоподът се ражда с размерите на муха.

Овца, патица и петел са първите пътници в балон с горещ въздух. Полетътосъществен през 1783 г.,продължил 8 минути.

Под 15-годишна е възрастта на близо половината от населението на Уганда.

Най-дългата планинска верига е в океана

Средноокеанският хребет е подводна планинска верига, считана за най-дългата планинска верига в света. Тя следва очертанията на тектоничните плочи на Земятапростира се по цялото земно кълбо и е дълга около 65 хил. км, докато дължината на Андите, най-дългият континентален хребет на нашата планета, е 7600 км. Състои се от няколко отделни подводни хребета на границите на тектоничнитеплочи, където те се раздалечават. Това позволява на магмата да се издигне нагоре и да запълни празнините. Резултатът е линия от планини и долини, която бележи морското дъно. Върховете на различните подводни хребети е средно около 2500 метра под повърхността на океана. Най-известният от тях е Средноатлантическият хребет в центъра на Атлантическия океан, който се простира от Арктика до Антарктика.

Опасности дебнат Земята

Потъването на земята и покачването на морското равнище ще изложи повече от половин милион души на риск от повтарящи се наводнения в 32 крайбрежни града на САЩ - включително Ню Йорк, Бостън, Сан Франциско и Маями. Евентуален потопможе да причини щети за 107 млрд. долара до 2050 г. Ако не се предприемат превантивни стъпки, 1 на всеки 50 души, живеещи в 280 хил. имота по бреговете на САЩ, ще бъдат засегнати. 

Почти половината от китайските мегаполиси страдат от умерени до тежки нива на слягане, излагайки милиони хора на риск от наводнения, особено с повишаването на морското равнище. 45% от градската земя в страната потъва. Тъй като градското население на Китай вече надхвърля 900 млн. души, дори малка част от потъваща земя може да се превърне в заплаха за техния живот.

Индонезия обяви, че ще премести столицата си от Джакарта с население 11 млн. души в Борнео, след като мегаградът потъна на повече от 2,5 м през последното десетилетие. От 44 големи крайбрежни града в света с този проблем, 30 са в Азия.

Кафето е на 600 хил. години

Използвайки гени от кафеени растения от цял свят, авторите на ново изследване в САЩ са съставили родословно дърво на арабикатанай-популярният вид кафе в света, и са установили, че то води началото си отпреди 600 хил. години, пише сп. "Нейчър джинетикс". Тези диворастящи кафеени растения произхождат от Етиопия, но за първи път били използвани за приготвяне на кафе в Йемен през 15 век. Според легендата през 17 век индийският монах Баба Будан внася контрабандно в родината си от Йемен седем сурови кафеени зърна, с което полага основите на глобалното разпространение на кафето. Арабиката днес съставлява 60-70% от световния пазар на кафе. 

Газела с шест крака 

Изключително рядко срещана газела с шест крака е забелязана в природния резерват Нахал Хабашор в Израел. Животното е мъжка планинска газела застрашен вид, включен в Червения списък. Популацията му в дивата природа е едва 2500 възрастни индивида, които живеят предимно в стърмни райониВъпреки двата допълнителни крайника на гърба си, животното се справя добре и противно на очакванията на учените е здраво.

Заплашват ни космически отпадъци

Физиĸът и бивш yчeн oт ВВС нa CAЩ Cиepa Coлтъp пpeдyпpeждaвa зa пoтeнциaлнo ĸaтacтpoфaлни пocлeдици oт мacoвoтo изгapянe нa излeзли oт yпoтpeбa cпътници в зeмнaтa aтмocфepa. Koмпaнии ĸaтo ЅрасеХ нa Илън Mъcĸ и Аmаzоn нa Джeф Бeзoc ca изcтpeляли xиляди cпътници, зa дa изгpaдят глoбaлни caтeлитни интepнeт мpeжи. Дeceтĸи xиляди нoви cпътници щe ce пpиcъeдинят ĸъм тяx пpeз cлeдвaщитe гoдини нa фoнa нa бyмa нa чacтнитe ĸocмичecĸи cтapтъпи. Ho ĸoгaтo ocтapeлитe cпътници изгapят пpи пoвтopнoтo cи нaвлизaнe в йoнocфepaтa нa Зeмятace oтлaгaт гигaнтcĸи ĸoличecтвa мeтaлeн пpax и чacтици. Caлтъp изчиcлявa, чe всяка година те дocтигнат мacaтa нa Aйфeлoвaтa ĸyлa. Освен това чacтицитe oт aлyминий и дpyги мeтaли мoгaт дa пpoбият нoви дyпĸи в oзoнoвия cлoй нa плaнeтaтa и да изложатxopaтa нa oпacнa paдиaция, а cлoй oт ĸocмичecĸи oтпaдъци дa пpeĸъcнe или дa oтĸлoни мaгнитнoтo пoлe, ĸoeтo зaщитaвa Зeмятa, пише kaldata.com. 

Гени озадачават учените

Преди 700 млн. години на Земята се появило същество с горна и долна, предна и задна част, което полага основите на тялото на повечето сложни животни и на човека. Испански биолози са открили над 7000 групи гени, които водят началото си от това двустранно симетрично същество. Около половината от тях впоследствие били използвани от животните за развитието на специфични части на тялото, но най-вече на мозъка и репродуктивните тъкани.Според учени от Центъра за геномно регулиране в Барселона това същество най-вероятно е живяло на морското дъно и е било последният общ представител на огромната група двуклетъчни, към която принадлежат почти 99% от всички видове животни.