Новини

Има 28 сигнала, свързани с Ивелин Михайлов. Идеологът на Величие притежава 34 лични оръжия

   
Има 28 сигнала, свързани с Ивелин Михайлов. Идеологът на Величие притежава 34 лични оръжия

През годините в МВР е работено по 28 сигнала, свързани с Ивелин Михайлов, заяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване във временната парламентарна комисия за "Исторически парк".

Бяха изслушани още изпълняващият длъжността главен секретар на МВР – главен комисар Димитър Кангалджиев и директорът на ОДМВР - Варна Андрей Ангелов. Сред поканените на днешното заседание бяха и изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, Пламен Тончев – председател на ДАНС, чието изслушване е предвидено да бъде на закрито заседание.

Румен Спецов уточни, че подготвената от него информация е засекретена. Така и неговото изслушване се проведе на закрито заседание. 

Вътрешният министър посочи, че първият сигнал е подаден през 2016 г., а част от сигналите са свързани с измама с документи, пране на пари и изборни престъпления. Повечето сигнали са приключили с отказ за образуване на досъдебно производство от съответната прокуратура, а проверките по някои от тях продължават и към момента.

Стоянов увери, че МВР не е осигурил чадър над Ивелин Михайлов.

В един от сигналите през 2019 г. се твърди за финансова пирамида в "Исторически парк".

"Извършена е проверка по повод анонимен сигнал, че дружеството "Тогедър" ООД със собственици Вася Йорданова - бивша съпруга на Михайлов, и други лица, в това число и Ивелин Михайлов, създава финансова пирамида", каза министърът.

В сигнала се посочва, че тази пирамида има за цел да заблуждава инвеститори и да им продава фалшиви акции, като ги мами за реалните параметри на проекта "Исторически парк" и за евентуалните печалби от него.

"От Варненската окръжна прокуратура преписката е препратена на Варненска районна прокуратура и с постановление на наблюдаващия прокурор от 11 май 2020 г. е отказано образуване на досъдебно производство", разказа Стоянов. 

През 2023 г. МВР е проверявало информацията за неправомерно придобиване на недвижими имоти в землището на Неофит Рилски.

"Има съмнение за пране на пари, при която имотите се закупуват на силно занижени цени, близки до данъчната. В момента се извършва допълнителна проверка", каза вътрешният министър.

През същата година МВР е получила информация, че с неистински документ е сменен управителят на фирма, който е британски гражданин, както и за неправомерни действия, извършени спрямо общинските съветници на Ветрино по време на протест пред сградата на Общината.

Първият сигнал, свързан с изборите, е през 2023 г. Министър Стоянов разказа, че тогава е извършена и проверка във връзка с информация за голям брой регистрирани по настоящ адрес лица на територията на селата Неофит Рилски, Момчилово, Невеша - част от Община Ветрино. 

"Преписката е докладвана на Районна прокуратура Варна с мнение за образуване на наказателно производство за изборно престъпление", каза Стоянов.

Той обясни, че материалите са препратени от Районната прокуратура на Софийска градска прокуратура, но СГП е върнала на районната прокуратура във Варна и е постановен отказ за образуване на наказателно производство.

Друг сигнал, свързан с нарушение на изборното законодателство, е подаден през 2024 г.

"Извършена е проверка във връзка с получени данни за множество лица, които са били регистрирани на различни адреси в Община Ветрино с цел да гласуват за ПП "Величие". Образувана е прокурорска преписка, тя е докладвана на Районна прокуратура Варна, откъдето е постановен отказ за образуване на наказателно производство", добави министърът.

Беше засегната и темата с оръжията на Михайлов. 

Директорът на ОДМВР - Варна Андрей Ангелов посочи, че фирма "Пазителите", в частност Ивелин Михайлов и охранителите, които работят в дружеството, са може би най-проверяваните лица на територията на областта. По думите му на името на Михайлов се водят 34 оръжия. Разрешенията за тях са издадени от МВР - Ловеч.  

Ангелов посочи, че са налични всички надлежни документи във връзка с преместването на оръжията, съхранението и обезпечаването им в каси. Той увери, че няма нищо, което да е незаконно.

"В охранителната фирма има четири късоцевни оръжия "Глок", охранителните нямат разрешителни и при проверките нито един от тях не е бил с оръжие", добави той.

За твърденията за паравоенни формирования в района директорът на ОД на МВР във Варна обясни, че знаят за инициатива от страна на Ивелин Михайлов и охранителната фирма, че ходят и стрелят на законно стрелбище в Балчик.

"Направили сме проверка по линия на Контрол на общоопасните средства на стрелбището, така че и този сигнал е проверен. За лицата, свързани с "Пазители", и тези от обкръжението на Михайлов нямаме данни да притежават оръжие", каза още директорът на областната дирекция на МВР.

Ангелов посочи, че от много години не спират да работят по казуса с "Исторически парк" и са направили проверки на 67 фирми, свързани по някакъв начин с Ивелин Михайлов. Разглеждат се и варианти на икономически престъпления. 

Междувременно множество хора се събраха на протест в защита на "Историческия парк" пред бившия партиен дом, където заседава комисията, а трима души, подкрепящи Михайлов, бяха изгонени от залата нарушаване на правилника на НС. Появилите се мъже снимаха присъстващите, като не се съобразяваха с направените им забележки от членовете на комисията. Наложи се квесторите да ги изведат.