Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

19 - 25 август 2024

 

Език свещен на моите деди,

език на мъки, стонове вековни,

език на тая, дето ни роди,

за радост не – за ядове отровни.

 

Език прекрасен, кой те не руга

и кой те пощади с хули гадки?

Вслушвал ли се е някой досега

в мелодията на твойте звуци сладки?

 

Не, ти падна под общий позор, 

охулен, опетнен с думи кални:

и чуждите, и нашите, във хор,

отрекоха те, о, език страдални!

 

Ох, аз ще взема черния ти срам

и той ще стане мойто вдъхновение,

и в светли звукове ще те предам

на бъдещото бодро поколение.

 

Иван Вазов, 1883 г.

 

Сетиха се за безводието

Сериозното засушаване е основната причина за недостига на питейна вода. 2024 г. е третата поред суха и гореща година, а този юни е бил най-горещият за последните повече от 90 г. Водните количества в Северна България отчитат 87% спад в сравнение с миналата година. Друга причина са загубите на питейна вода по старите мрежи и на вода за напояване по амортизираните напоителни системи. Това стана ясно по време на среща на министрите на регионалното развитие, на околната среда, на енергетиката и на икономиката, на която бе обсъден проблемът с безводието. Експерти от всички ресорни министерства ще предложат решения за подобряване на ефективността и контрола, осигуряването на резервни водоизточници и приоритизиране на стратегически язовири, които трябва да се построят или рехабилитират, за да се гарантират водните запаси на страната. 

Правно чудовище

Всеки път природата ни заварва неподготвени и безпомощни. Сушата постепенно завладява България. Наличните завирени обеми в комплексните и значими язовири е 54,5%. Реките в Дунавския регион са около праговете за ниски води. Същото е положението в Черноморския басейн, където има и пресъхнали реки. Има райони, където положението е неспасяемо. През 2001 г. беше приета Програма за борба със сушата за предотвратяване на режимите в питейното водоснабдяване и осигуряване на вода за напояването и промишлеността. Никой не е изпълнил нито една част от тях. Законът за водите е правно чудовище. Размиват се отговорностите по управление на водите. (Бившият министър на околната среда и водите Асен Личев, БНР)

Да се молим и да палим свещи

Дано дядо Боже се смили над хората по Черноморието. В момента язовир Камчия, който захранва цялото Черноморие, има полезен обем 53 млн. В момента харчи 10-12 млн. на месец, а зимата - около 4,5 млн. Това означава, че в него има вода за около 10 месеца. Ако падне дъжд, ще изкараме до края на другата година. Ако не падне, хората ще питат защо не са се правили икономии, за да може да има вода догодина. Всички, които са забъркали тази каша, включително и Димитър Главчев... има полупразен язовир, огромен разход на вода, ами помисли какво ще се случи. За да има вода за догодина в Камчия, не трябва да се продава на ВЕЦ-овете, да се оправи преносната мрежа, защото загубите са големи, и да се молим и да палим свещи на дядо Боже да пусне вода за Камчия, защото догодина може да има голям проблем. (Емил Димитров-Ревизоро, Нова нюз)

Ах, тези влакове!

Проблемите в БДЖ достигнаха нов връх - пътници бутаха локомотив, загубил връзка с ел. мрежата. Аварията стана малко след потегляне на влака от Пловдив за Димитровград. На излизане от Пловдив машинистът обявил: "Дотук бяхме! Пантографът се заключи!". После опитал да пусне влака по инерция малко назад, за да го "излъже" да захапе пак контактната мрежа, но наклонът не позволявал това. Тогава на шега писателката и блогър Йорданка Николована шега подхвърлила: "Освен да бутаме влака!". Всички пътуващи мъже се отзовали, влакът бавно тръгнал назад и контактът бил възстановен. 

БДЖ има огромни проблеми това лято, като ремонтите на жп трасето са само част от тях. Влакове закъсняват с часове заради непрекъснатите повреди на локомотиви. В събота имаше пожар в локомотива на бързия влак София-Бургас и се наложило да спре принудително на гара Копривщица. Пътници съобщиха пред БНТ, че от локомотива излизал дим. Близо два часа те чакали да дойде пожарна, а след това и друг локомотив. 

Живописната теснолинейка между Септември и Добринище също не работеше и пътниците се извозваха с автобуси, въпреки че маршрутът е любим за много туристи, включително чуждестранни, а от автобуса гледките не са същите, пише „Сега“. Причината са възникнали аварийни и технически неизправности в дизеловите локомотиви, обслужващи линията, и невъзможност да бъдат незабавно заменени с изправни, докато продължават ремонтните дейности, обясниха от БДЖ.

О, Шипка!

„Шипка е кръстопът на историческата ни съдба. Символ, че борбата за справедливост и по-добър живот никога не е обречена и че всяка битка в името на България може и трябва да бъде спечелена. В днешния ден отново се прекланяме пред падналите синове на руския и на много други братски народи от армията на руския император Александър II, пред нашите опълченци и доброволци, без да делим пролятата за България кръв. Веднъж напоила земята ни, тя завинаги остава кръвта на българската свобода“. Това написа във фейсбук президентът Румен Радев в обръщение към нацията по повод 147 г. от Шипченската епопея.

Кой колко

Делян Пеевски има банкова сметка с над 3 млн. лв., става ясно от декларацията му за имуществено състояние, подадена пред Антикорупционната комисия. Освен това има сметки в евро и долари, ползва няколко недвижими имоти в столицата с договор за наем, сметки в евро и долари и над 19 млн. във финансови инструменти. Йордан Цонев притежава със съпругата си влогове за около 500 хил. лв. и дължи 40 945 евро за кола, закупена на лизинг. Джевдет Чакъров има банкова сметка с малко под 200 хил. лв., както и над 100 хил. лв. налични средства.

Бойко Борисов е декларирал 378 хил. лв. налични средства от доходи, включително от минали години. 

Кирил Петков е обявил сладкарницата на съпругата си Линда и банкови сметки от 700 хил. долара в чужбина и 20 хил. лв. в България, както и 30 хил. долара от заплата. Асен Василев е декларирал близо 57 хил. годишна данъчна основа от трудови доходи и апартамент в София. Христо Иванов е обявил 76 хил. годишни доходи, а Атанас Атанасов – около 100 хил. лв. 

Костадин Костадинов е декларирал годишна основа от 117 хил., а Атанас Зафиров – над 85 хил. лв. 

Слави Трифонов държи в наличност 706 хил. лв. Има две сметки в банки - за 3 867 309 лв. и 2 550 309 евро. Тошко Йорданов е декларирал 19 банкови сметки в левове, евро, долари, швейцарски франкове и британски лири. Най-голямата от тях е над 267 хил. лв.

Служебният премиер Димитър Главчев е декларирал сметка от 400 хил. лв. и годишна данъчна основа от малко над 100 хил. лв., а Калин Стоянов - покупката на два автомобила "Ауди", 130 хил. лв. на влог и 230 хил. лв. ипотечен кредит.  

При президента Румен Радев данъчната основа е 186 хил. лв., има декларирани банкова сметка с 275 хил. лв. от трудови доходи. 177 хил. лв. е декларирала вицепрезидентът Илияна Йотова, разпределени в два банкови влога в евро, един в лева и по дебитна карта. 

Търси се споделена отговорност

Очаквам резултатите след седмите поредни предсрочни парламентарни избори да са „горе-долу същите“, каза Бойко Борисов на среща с кметовете на Велико Търново и Свищов и призова "да се подготвим за един лош сценарий". Той нарече служебните кабинети "месомелачка за политически кариери" и поздрави президента Радев и служебния премиер Главчев, че са "намерили сили", за да има поне служебно правителство. Борисов предупреди, че сега предстои и попълването на регулаторите да се превърне на заложник на избора на премиер заради потенциалното разширяване на "домовата книга", от която президентът да избира. И посочи, че в следващия парламент ГЕРБ ще търсят диалог с другите формации на базата на споделената отговорност. 

Решават проблеми, като създават нови

Желанието на Пеевски да брани Калин Стоянов до дупка и отказът на Румен Радев да парафира кабинета на Горица родиха още една типично нашенска криза. Политиците създават проблеми, които решават, като създават нови проблеми. Днес има пет центъра, които генерират казуси - около Бойко Борисов, Делян Пеевски, Румен Радев, Ахмед Доган и сборния образ на демократите - и те не могат да разделят на две магарета сламата, камо ли да очертаят национални цели и да се придържат последователно към тях. Затова пак се занимаваме със служебно правителство… И отново типично по нашенски политиците се хвърлиха да решават кризата, като я задълбочат. Радев се спря отново на Главчев и драмата свършва. Правилно решение след няколкодневно лутане в задънени сокаци. (Из коментар на Петьо Цеков, „Сега“)

Завой за раздалечаване

ГЕРБ много внимателно и плавно взема един завой на леко раздалечаване от Пеевски и неговите аватари. Бойко Борисов се опитва да върне нещата в старото русло, да продължи да управлява служебното правителство на Главчев. Проблемът е, че и Калин Стоянов, и Делян Пеевски показват, че не са готови да отстъпят (Журналистката Емилия Милчева, БНР)

Ало, Стоянов

Калин Стоянов е просто неадекватен човек. Когато асансьорът те изкачва бързо до 40-ия етаж, има известно разреждане в черепната кутия и се образуват празни триъгълници. Отдавам го на липса на мъдрост и самопреценка. Или на наличие на един антураж, който винаги се появява около такива млади "политици" и започва да им обяснява, че ако не са те, ще пропадне системата. Отива Горица да си носи кабинета и пред президентството се намира вътрешният министър. Ало, Стоянов? Твоят кабинет да не би да е караулката на охраната? Ти кабинет нямаш ли си, че ходиш по улиците да дирижираш клаксоните и другите свирки? А Горица колко беше смешна с тази липса на преценка. Казва: "Аз като експерт прецених". По какво си експерт? Беше глупаво и това ходене в прокуратурата. (Из интервю на Татяна Дончева за Офнюз)

Известни са купувачите на гласове, но…

Смяната на Калин Стоянов е предопределена, остава му да съхрани достойнството си. Това става единствено с подаване на оставка. В много случаи виждам неправилни политически преценки на ситуацията от негова страна. В областните дирекции на МВР служителите знаят много добре кои са купувачите на гласове и могат да ги поставят под контрол. Новият министър трябва да бъде достатъчно смел, енергичен и компетентен, за да се справи с това. (Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, „Хоризонт“)

Даден му е шанс да се поправи

Калин Стоянов повече няма да е вътрешен министър, но това не е триумф на здравия разум. Агонията, на която е подложена страната, ще продължи. Просто статуквото или онези, които го подкрепяха, ще го сменят с друг. С това опасността от опорочаване на изборите се запазва, защото няма да бъдат променени структурите и ръководствата на областните управления на МВР, които се занимават с прилагането на закона, а оттам и екипите, на които се разчита да улавят нарушенията. Пеевски и Борисов ще запазят своята власт в тези органи и в ЦИК, което предопределя резултатите от изборите. Беззаконието и безсилието на държавата ще продължи. Сега ще се види дали Главчев ще бъде независим от Борисов и Пеевски, или ще продължи да играе по тяхната гайда. Даден му е шанс да се поправи. (Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат, БНР)

В тъги и неволи времето минува

Търпението на хората се изчерпва. Дълбоките разломи и противоречия в обществото все повече сезадълбочават. Кризата за малко да се превърне в конституционна, но в момента нещата изглеждат под контрол. Проблемът е, че обществото и политиката ни се крепят на неформални мрежи от отношения, където партиите нямат особено значение. ГЕРБ се опитва да се държи като най-системната стабилна партия. При ПП-ДБ има хаос при осъществяване на популистката им линия. БСП се опитват да покажат на Радев колко по-различно е сегашното временно ръководство. ДПС не може да произведе нищо, защото са заети с вътрешноведомствените си разпри. Ситуацията е драматична и за двата лагера, и за избирателите. Възможно е 100 хил. избиратели да не гласуват, което заплашва един хомогенен етнически вот да не бъде представен в НС, а това вещае напрежение и хипотетична криза. 

Пеевски се оказва по-силен, отколкото се предполагаше. Това, което не може да направи, е стратегически да надделее в тежката му фиксация на тема Радев. Битката е на два фронта - срещу Доган и срещу Радев и на Пеевски ще му бъде много трудно да удържи генерална победа. (Социологът Иво Желев, „Хоризонт“)

Отчаянието тръгва в неизвестна посока

Пеевски изпусна ДПС и ще се съпротивлява докрай, като това ще нанесе щети на други лидери на Движението в сърцевината на партията. Не изключвам в ход на отчаяние да потегли в неизвестна посока и с много информация, за да я предаде на евроатлантическите ни партньори. Ако вътрешният министър не допусне купуване на гласове, ще бъде ужасно трудно за Пеевски да постави началото на сериозен политически проект. Гласовете се намират при иконата Ахмед Доган.(Арман Бабикян, БНР)

Партиите у нас не носят надежда

Партийната система е изчерпана до степен, в която не просто имахме най-ниската избирателна активност, а много по-ниска от най-ниската, отчетена през последните 34 г. За последните две десетилетия тя е около 3,5 млн. души. Гласувалите на последните избори са едва 2,2 млн. Нито един от днешните политически лидери не може да запълни този вакуум. Два са вариантите за решение на този казус. Единият е нови опити за месианство, а вторият - да се постави под въпрос дали парламентарният модел не е изчерпан и да се търси нов, който да включва по-сериозна концентрация на властта в президентската институция. (Политологът Димитър Ганев, радио „Фокус“)

Предопределена криза

Ние сме в конституционна криза, която беше предопределена. Народното събрание я предпостави, а Горица Грънчарова съвсем я задълбочи, като отказа да махне Калин Стоянов от служебния кабинет. Той показа политически зависимости, вижда се връзката между него и Пеевски Подозрителен беше ръстът на ДПС на последните избори в районите на Пеевски. Калин Стоянов не даде спокойствие на МВР. И Главчев е зависим от Пеевски. Не виждам кой друг освен Пеевски е оказал натиск върху Грънчарова. (Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев, Би Ти Ви)

Кукувица в гнездото

До оня ден бяхме най-добрите приятели на Пеевски, но когато той опита да се настани като кукувица в гнездото на ДПС, станахме престъпници. Хората около Доган имат подкрепата на избирателите на партията, но губят медийната война, защото Пеевски е собственик на медии. Ако някой се опита да открадне ДПС от почетния председател, би трябвало да носи морална и политическа отговорност. Съсипването на една политическа формация не е равностойно на това да съсипваш бизнеси на други хора или собствените си. Никога в ДПС не е бил използван такъв език и такива обиди към институции и техни представители, каквито в момента си позволява Пеевски. (Рамадан Аталай, депутат от групата, отцепила се от Пеевски, Би Ти Ви)

60 на 40 или 50 на 50

Нещата в ДПС са толкова заплетени, че дори на изборите няма да се разплетат. Съотношението ще бъде 60 на 40 в полза на Доган, освен ако Пеевски не реши отново да развърже кесията – тогава може да бъде и 50:50. Доган буквално подари ДПС на Пеевски и сега се прави на ощипана госпожичка –дайте да спасяваме партията от Пеевски. Двамата не са се разделили заради принципи и начини на водене на политика, а ги делят едни 100 млн. лв. Пеевски убедено казва "моята партия", т.е. недвусмислено приема, че си е платил на Доган едни пари, че партията ДПС е фирма, която той е придобил, и не дължи никому никакви обяснения за това. 

Ако бай Хасан от джебелско село види някъде Доган, ще му каже да си тръгва вече. Той е вторият политически лидер в България след Тодор Живков, който е начело на една политическа организация от 35 г. Доган трябва да се отдалечи от обществените процеси и да изживее старините си, колкото Аллах му е отредил. (Гюнер Тахир, председател на НДПСи бивш зам.-председател на ДПС, БНР и радио Кърджали)

Щети за милиони

Зам.-председателят на ДПС Джейхан Ибрямов е прихванат в схема за източване на ДДС в особено големи размери. Политикът от обкръжението на Доган, опъвал чадър над измамниците, е ползвал джип "Range Rover" и жилище в София, собственост на фантомни фирми. Това съобщиха на пресконференция старши комисар Калин Литов, зам.-директор на ГДБОП, и Евгени Нанков, зам. изпълнителен директор на НАП, и обявиха, че е разбита схема за укриване на данъци в големи размери от търговия със зърно и торове, ощетила бюджета с над 11 млн. лв., пише Епицентър

Черни списъци за учители

800 учители, директори и училищни психолози се оказаха на мушката на политиците от „Възраждане“. Само защото са изразили несъгласие с продукта на тяхната гордост – закона на ЛГБТ пропагандата в училище. Дават ги на прокурор, вкарват ги в черни списъци. 

В 21 век в европейска България да се сочат с пръст хора, които не са сторили нищо лошо и дори не са престъпили не само буквата, но и духа на закона. Само с презумпцията, че евентуално може някога да нарушат въпросния спорен закон, който едва ли дълго време ще бъде в сила. Да добавим и че подобна яростна атака срещу българското учителство дълбоко в себе си преследва политически дивиденти. На прага на поредните седми извънредни парламентарни избори битката за всеки избирател и за всеки глас ще става все по-ожесточена. Това обаче не оправдава атака срещу българските учители, чиято призвание е да учат децата, но и да защитават основните човешки права. (Из редакционен коментар на „24 часа“)

Щъркели отлитат, крокодили остават

Хиляди щъркели си тръгват от Бургас. Миграцията към топлите страни започва през последните 10 дни на юли и завършва през първите 10 на септември, а през август отлита най-голямтаа част, съобщи по Нова тв д-р Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците. Има пиков ден, определен от самите щъркели, когато отлитат около 30 хил. птици. За един сезон над Бургас преминават около 220 хил. бели щъркели. Ятата са с нарастваща численост, формират се там, където има възходящи потоци топъл въздух и така пестят енергия. По време на полета щъркелите почти не се хранят.

Скандалът с незаконния крокодил от столичния квартал Ботунец даде повод на „Телеграф“ да провери колко са екзотичните животни, отглеждани в домовете на българите. Оказва се, че централизиран регистър няма и точният им брой е неизвестен. Само в София се отглеждат легално 3882 екзотични животни. Във Варна пък за 20 г. са регистрирани 9 крокодила. Реалният брой на животните, отглеждани в България, обаче е пет пъти по-голям.

Споделената свободия

На мелето в Халкидики трябва да се погледне много сериозно от гръцка и от българска страна. Случилото се показва споделената свободия в Халкидики и в България, каза пред радио “Фокус" бизнесменът проф. Йоаким Каламарис. И уточни, че законът в Гърция е сериозен и правовата система работи. По думите му в Халкидики има доста смели предприемачи от България, които отварят заведения. "В Гърция нямаме "Нотариуси", както в България, които могат да налагат натиск върху техните чуждестранни инвестиции, както в България се случва. Ние сме в един алианс и сме две православни страни. По-търпеливи сме към българите и искаме нещата в България да се оправят за сметка на добросъседството, на общата вяра, и да вървим напред", посочи проф. Каламарис. 

Безплатни билети за бежанци

Унгарското правителство е готово да осигури безплатни еднопосочни билети до Брюксел за бежанци и кандидати за убежище, които се опитват да влязат в ЕС. Това заяви Гергей Гуяш, ръководител на канцеларията на премиера Орбан, във връзка с високите глоби, наложени на страната заради антимигрантска политика. Той разкритикува решението на Съда на ЕС Унгария да плати 200 млн. евро за постоянно нарушаване на правилата за предоставяне на убежище и допълнително по 1 млн. евро на ден, докато не приведе политиките си в съответствие с европейското законодателство.

Големият губещ 

Западът постепенно започва да разбира, че Украйна няма шанс за победи, било то след нападение над Курск или бомбардиране на руски газопроводи. На пръв поглед Западът изглежда има шизофренична представа за Русия. Войната в Украйна беше резултат от неуспеха на Запада да прекрои Русия по собствения си неолиберален образ. Независимо дали при Горбачов, Елцин или Путин, САЩ никога не са спирали политиката си от Студената война за подкопаване на Русия. Освен самата Украйна, Западът е големият губещ във войната. Управлявани от поколение неолиберали и атлантици, за които идеологията надделява над икономическия, военния и историческия здрав разум, те насърчиха и улесниха Украйна да води война срещу ядрена и индустриално-военна суперсила, която няма шанс да победи. (Из публикация на Asia Times)

Офанзива в чия полза

„Атаката срещу Курска област заплашва да ускори поражението на Украйна и по този начин да доведе до мирни преговори в полза на Русия. Украйна в Курска област в средносрочен план е изправена пред поражение като втора германска танкова дивизия в Ардените през 1944 г.", прогнозира Кристоф Шлиц в „Ди велт“. Времето на Украйна изтича, твърди той и дава четири причини защо това ще се случи. На първо място е, че готовността на Запада да доставя спешно необходимите сега оръжия по-скоро ще намалее, отколкото да се увеличи в краткосрочен план. Второ, Украйна по всяка вероятност не е в състояние да удържи завзетите територии. Трето, операцията усложнява и отслабва отбраната на украинските въоръжени сили. Четвърто, очакванията на Киев, че Русия ще изпрати в Курска област сили, разположени в други части на фронта, се оправдаха само частично. 

И Гроси се тревожи

Курската АЕЦ е в обсега на артилерията на въоръжените сили на Украйна, което буди особено безпокойство. Близостта й до бойното поле е от значение заради двата работещи реактора. Това заяви в интервю за „Файненшъл таймс“ ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси и каза, че приема много сериозно риска съоръжението да бъде повредено. Той ще посети централата, за да оцени състоянието на външното електрозахранване и пътищата за достъп. Украинските войски са на около 30 км от атомната централа и следователно тя е в обсега на реактивната артилерия и гаубиците, доставени на Украйна от Запада, отбелязва вестникът.

Когато стане напечено

Веднага щом Зеленски разбере, че руските въоръжени сили вече са близо, той ще напусне Украйна със самолет. Знаем, че е стегнал куфарите си, прехвърлил е милиардите си в банкови сметки в страни като Кипър, Албания и Швейцария, купил е имоти в Италия, има апартамент във Флорида. Готов е да избяга, когато стане твърде напечено. Не е изключено украинските въоръжени сили да действат срещу Зеленски по-рано поради трудната ситуация на фронтовата линия. Може да се окаже, че именно украинските войници, които плащат ужасна цена в тази война, в крайна сметка може го ликвидират. (Из интервю на полк. Дъглас Макгрегър, бившсъветник на Пентагона, за YouTube канала "Deep Dive")

Без много да се замислят

Президентът Путин е взел решение да накаже Киев сурово за военното нахлуване в Курск, заяви руският посланик в САЩ Антоний Антонов, цитиран от Ройтерс. „Правителството се държи като човек, който протяга едната ръка, а държи кама зад гърба си с другата", отбеляза той и определи изявлението на Вашингтон, че Киев няма право да използва американски оръжия за удари дълбоко в руска територия, като "подстрекателство". "Те по същество полагат основите за решение да премахнат всички съществуващи ограничения, без много да се замислят", изтъкна Антонов. Според него сериозен диалог със САЩ ще бъде възможен само ако те прекратят враждебната си политика към Русия, която включва подкрепата на Украйна и прилагането на санкции срещу Москва.

„Не докосвайте църквите. Мислейки за закона, приет в Украйна, се страхувам за свободата на тези, които се молят“, каза папата в неделната си молитва, ден след като президентът Зеленски подписа закона за забраната. 

Войната се върна в Русия, която ще узнае какво е отмъщениетоРусия искаше да ни унищожи, но войната се върна при нея. Това заяви президентътЗеленски във видеозапис, разпространен на 24 август, когато Украйна отбелязва националния си празник - Деня на независимостта.

Президентът Байдън разговаря с украинския си колега Зеленски и обяви нов пакет от военна помощ за страната му, съобщи Белият дом. Според висш американски представител той е на стойност 125 млн. долара.

За да изтласка украинската армия от Курска област, Русия ще се нуждае от поне 50 хил. войници, но тя все още не разполага с такива резерви в района, пише „Ню Йорк таймс“. Според Пентагона украинците са включили около 10 хил. войници в операцията. Колкото повече територия в крайна сметка успеят да овладеят украинците, толкова по-трудна ще бъде защитата им. Но за Русия опитът да ги изтласка също ще бъде предизвикателство, посочва изданието.

Украйна ще бъде разрушена като Содом и Гомор. Наказанието ще е земно, жестоко, болезнено и ще бъде изпълнено скоро, написа в своя канал в Телеграм зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев по повод приетия от Върховната рада закон, който забрани Украинската православна църква. 

Индийският премиер Моди призова президента Зеленски по време на посещението си в Киев да седне на масата за преговори с Русия, настоя за прекратяване на войната в Украйна и предложи да посредничи като приятел за постигането на мир. 

БРИКС се отдалечава от долара

Нов рекорд в търговията с Русия постигна БРИКС.Ексклузивните транзакции с Москва са се увеличили с 6.3% в сравнение с предходната година, което показва значителен ръст спрямо и без това рекордната година. Търговията на БРИКС е скочила с 28% през 2023 г., като общият обем е достигнал еквивалента на 300 млрд. долара, съобщи руският министър на промишлеността и търговията Антон Алиханов.

През последната година БРИКС се отдалечава от щатския долар, като насърчава разплащанията в местни валути. Въпреки първоначалния скептицизъм тази стратегия е от полза за страните, засегнати от западните санкции. През 2024 г. се очаква търговията на БРИКС с Русия да продължи да се разширява, като до голяма степен се изключи американският долар. Русия и Индия обсъждат намаляване на зависимостта от долара в двустранната си търговия. Техните централни банки са подновили дискусиите за улесняване на търговията без долари. 

Москва и Баку с общи проекти

Руската и Бакинската корабостроителница щепроизвеждат модерни танкери река-море за превоз на петролни продукти по Азово-Черноморския и Каспийския маршрут. Това ще увеличи значително доставките на енергийни ресурси на световните пазари. Това съобщи президентът Путин след преговори с азербайджанския си колега Илхам Алиев в Баку и отбеляза, че руски компании успешно работят на азербайджанския пазар, включително "Лукойл“ и "КамАЗ“. Москва и Баку обмислят нови петролни и газови проекти, включително в шелфа на Каспийско море. В съвместно изявление двамата президенти дадоха висока оценка на нивото на търговско-икономическото сътрудничество.

Новата столица на Индонезия

Индонезия отбеляза за пръв път своя Ден на независимостта в недовършената нова столица Нусантара на фона на кранове и прашни строителни площадки, съобщава БТА. Разположена в гористата източна част на Борнео, тя е замислена като устойчива и високотехнологична алтернатива на пренаселената и замърсена Джакарта. Амбициозният проект на стойност 32 млрд. долара се сблъсква със закъснения, проблеми с придобиването на земя и липса на ентусиазъм от чуждестранните инвеститори, а природозащитници предупреждават за потенциална екологична катастрофа. Преместването включва изграждането на 47 жилищни кули за държавни служители, 21 от които вече са завършени. Набира се персонал с над 40 хил. позиции в централните държавни институции в Нусантара. 

Вести от България

Сътрудничеството между София и Доха в областта на енергетиката, иновациите и технологиите са обсъдили по телефона президентът Румен Радев и емирът на Катар шейх Тамим Бин Хамад ал Тани. Радев е поканил емира да посети страната ни за последващо задълбочаване на двустранното партньорство.

ЕК поиска обяснение от просветния министър Галин Цоков за закона, забраняващ ЛГБТ пропагандата в училище. Опасенията са, че той може да насърчи насилието срещу ЛГТБ хората. Преди това ООН също изрази безпокойство от забраната да се обсъждат ЛГБТ теми в училище. В ЕС само в Унгария има такъв закон и по тази причина ЕК задейства наказателна процедура срещу страната.  

Бившият премиер и бивш лидер на БСП Сергей Станишев най-вероятно ще бъде следващият български еврокомисар. Той се срещнал с главните политически играчи у нас, за да си осигури авторитетния европейски пост, и имал международна подкрепа благодарение на дългогодишните си контакти в Европа като лидер на ПЕС, пише Lupa.bg.

Въпроси до ЕК е внесъл евродепутатът Илхан Кючюк с информация за масови и тенденциозни проверки на МВР, КПК, АДФИ, НАП в общини, управлявани от представители на ДПС, в домовете и семействата на нейни членове и активисти. В позиция той посочва, че тези действия будят притеснение за злоупотреба с власт и използване на държавните институции като инструмент за натиск в навечерието на изборите.

Над 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на изборите, съобщи изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров. Два са вариантите за име на широката лявоцентристка коалиция - "Коалиция за България" и "БСП - Обединена левица".

МОН даде на прокуратурата Центъра за развитие на човешките ресурси, отговарящ за програмата "Еразъм 3", след като одит откри нарушения и длъжностни престъпления. Налице са съмнения за конфликт на интереси и корупция, субективно оценяване на проекти и нарушения при обществените поръчки, сочи докладът на министерството.

80% е спадът на преките чуждестранни инвестиции у нас за полугодието, показват данните на БНБ. 

Все повече фиpми и гpaждaни ползват ĸoли нa лизинг, показват дaнни нa БНБ. Bзeмaниятa пo дoгoвopи за лизинг ca 2,996 млpд. лв. в ĸpaя нa юни. Тe нapacтвaт c 637,8 млн. лв. нa гoдишнa бaзa и c 143,1 млн. лв. в cpaвнeниe c ĸpaя нa пъpвoтo тpимeceчиe. Bceĸи втopи финaнcoв лизинг e нa aвтoмoбил. B ĸpaя нa юни дoмaĸинcтвaтa изплaщaт лизинги зa 1,286 млpд. лв. Heoбcлyжвaнитe взeмaния ca 88 млн. лв. 

Сериозен ръст на необслужваните бързи кредити показват данни на БНБ. Към края на юни те достигат 404.2 млн. лв., като се увеличават с 21% в сравнение с края на юни 2023 г. Домакинствата са изтеглили близо 4.100 млрд., като за година нарастват с 658.7 млн. Размерът на жилищните кредити стига 25.1 млн. лв. Вземанията по кредити от бизнеса са 1.612 млрд. лв. Общо фирмите за бързи кредити са раздали 6.017 млрд. лв. при 4.926 млрд. лв. в края на юни м.г.

Минимум 1000 лв. е разликата между средната заплата в столицата и по-големитe градове, показват данните на НСИ за второто тримесечие на годината. В София тя е 3130 лв. Най-ниски са средните възнаграждения в областите Смолян, Благоевград, Силистра и Кюстендил, които са наполовина от средната заплата в столицата.

Средният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст за юли е 1030,84 лв., а броят на пенсионерите - 2 045 966, или с 15 717 повече в сравнение със същия месец на предходната година.

Ако темповете на застаряване на работната сила в България се запазят в следващите 20 г., броят на работещите на възраст над 55 г. през 2044 г. ще достигне 48% или почти всеки втори, пише „Труд“.  За 5 г. броят на заетите е намалял средно с около 16 на сто. Почти всеки четвърти на възраст 27-39 г. е напуснал работа в последните 2 г. Втора по текучество е възрастовата група от 40 до 54 г. 

Повече от 10 хил. са свободните места в държавната администрация. Толкова са и пенсионерите, които продължават да работят тамсъобщи пред Нова тв Кремена Атанасова, председател на Синдиката на административните служители към КТ „Подкрепа“. 

Цената на водата в София да нарасне с 20%, предвижда заявление на “Софийска вода”, внесено в КЕВР. В момента тя е 2,94 лв. за кубик с ДДС. Ако предложението се приеме, ще нарасне на 3,52 лв. за кубик. В момента има изискване цената на водата да бъде социално поносима, тоест при потребление от 2,8 куб. м на човек сметката да не надхвърля 2,5% от средния доход на човек за съответната област.

Единственият кандидат за поръчката на софийския "Метрополитен" за осем метровлака срещу 140 млн. лв. без ДДС е „Шкода“, съобщава "Капитал". Заради санкциите срещу Русия е в сила европейски регламент, който изисква над 50% от стоката да е произведена в ЕС и "Метрополитен" започна да работи с европейски компании.

Вести от света

От 1 септември на всички летища в страните от ЕС отново се въвежда строго прилагане на правилото (въведено през 2006 г. след осуетена терористична атака), ограничаващо пътниците да носят в ръчния си багаж на борда на самолетите течности в шишета или контейнери с вместимост до 100 мл. Те са длъжни да поставят всички съдове с течности, които внасят в самолета, в една и съща прозрачна чанта, чиято вместимост не трябва да бъде по-голяма от 1 литър. 

Двамата американски астронавти, които пристигнаха на Международната космическа станция на борда на Starliner на Boeing, ще се върнат на Земята с конкурентната компания SpaceX, съобщиха от НАСА. Завръщането на Бари Уилмор и Сунита Уилямс се забави заради неизправности в двигателите на космическия кораб. „НАСА реши, че те ще се върнат с екипаж през февруари, а Starliner ще се прибере без екипаж“, обясни ръководителят на агенцията Бил Нелсън.

Властите в САЩ ще обявят на 15 октомври решение за премахване на визите за румънските граждани, което ще влезе в сила от следващата година. 

Между Турция и Русия няма проблеми за създаването на център за търговия с газ в Истанбул като част от проекта за международен газов хъб. Турската компания БОТА и руската Газпром ще бъдат равностойно представени в него, съобщи ръководителят на турското енергийно министерство Алпарслан Байрактар.

Полицаите в Гърция проверяват автомобилите за нелегален внос на туби с бензин с цел предотвратяване на пожари. При наличие на такива имат правото да конфискуват горивото и автомобила след преминаване на границата, съобщава БНР. Повечето глобени са българи и македонци, както и гърци, купили по-евтино гориво от съседни страни. 

Сушата в Румъния засяга повече от 2 млн. хектара земеделска земя. Приблизително 40% от посевите с пшеница, царевица, рапица и слънчоглед са унищожени. Загубите на фермерите ще надхвърлят 1,5 млрд. евро.

Градският транспорт в Тирана става безплатен за пенсионерите от Нова година. Преди две години общината направи безплатни абонаментните карти за студентите. Цената на един билет в албанската столица е 80 ст. и е най-евтин на Западните Балкани.

В Австралия влиза в сила нов закон за "правото на изключване" от служебните контакти в извънработно време, по силата на който служителите ще могат да игнорират телефонните обаждания и съобщения от шефовете си, след като приключат работа.

Литва започна изграждането на военна база за 4000 германски войници, която ще бъде завършена до края на 2027 г. Това е първото постоянно чуждестранно разполагане на германската армия след Втората световна война.

За първи път в историята кюлче злато, което обикновено тежи 12 441 грама, удари 1 млн. долараОт началото на годината скъпоценният метал е поскъпнал с над 20%, съобщи „Блумбърг“.

Из архива

Държава с вдигнати юмруци

Постоянно смъкваме на все по-ниска степен нашето съществуване, докато накрая идва примирение: една чашка кафе, един кючек или едно маане, което кой знае защо го наричат фолк. То е фолк, но на други народи, не на нашия. Това е. Две бири, един мач. В момента в България не битието определя мисленето, а мисленето определя битието. И докато не променим нашето мислене, няма да сменим и битието. И най-големият оптимист, когато се срещне с чудовищната бюрокрация и разбере, че не може да я преодолее, той слиза все по-надолу, докато един ден си казва: няма оправия. 

Няма по-голям кошмар от това една държава да се превръща перманентно в бореща се държава. В държава с непрекъснато вдигнати юмруци, в която постоянно се манифестира, която непрекъснато произвежда лозунги и заклинания. В България преобладава мнението, че човек може да успее с далавера, с бандитизъм, с партийни активи. Това съсипва мотивировката на хората, които виждат, че с работа с принципи, с коректност трудно се преуспява.

Много съм скептичен относно мястото на интелектуалеца. Силно преувеличена е неговата роля. Мисля, че задачата на интелектуалеца е да произвежда идеи, да осмисля процесите в обществото и да предлага решения за възраждане на националния морал и духа на нашия народ. Прекалено много се навеждаме понякога. Засега ролята ни е да бъде употребявани в различни ситуации, за да се каже: ето, и интелигенцията мисли по този начин. 

Всичко е измислено още в античността. Тогава, когато са имали време да помислят за човека, материята, светлината, звездите, за душата. Сега някои като от огън се боят от това човечеството да мисли. Всичко днес е за продан. Няма морал, има пазар, няма приятелство, има интереси. (Станислав Стратиев (1941-2000), сатирик, писател и драматург, „Стандарт“, 1998 г.)