Бизнес

Фермер: Държавата да подпомогне стопаните, чиято реколта беше провалена заради сушата

   
Фермер: Държавата да подпомогне стопаните, чиято реколта беше провалена заради сушата

Стопаните, чиято реколта беше провалена заради сушата, да бъдат подпомогнати финансово от държавата. За това настояват от Българския фермерски съюз. Те изчисляват, че някои от земеделците са претърпели загуби от 200-300 килограма продукция на декар.

„Природата е срещу нас и ако нямаме помощ от държавата, която по някакъв начин да компенсира, като не си произвел никаква продукция, няма как да можеш да оцеляваш. Ситуацията наистина е много проблемна, така че всяка една помощ в този момент, която дава шанса да се оцелее и да се продължи за следващата година, винаги ще е добре дошла“, коментира в ефира на „Добро утро, Европа“ Георги Стоянов – председател на Български фермерски съюз.

„Виждате, сушата не ни позволява да има продукция. Без значение, че и цената е ниска и разходите са високи. Това е като перфектната буря. Вярвам, че ще има разбиране и правителството ще се заангажира да търси вариант за подпомагане на земеделците. Съседни нам държави вече подпомагат, защото сушата се счита за извънредна ситуация“, обясни Стоянов.