Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

2 - 8 септември 2024

 

Отрова за душата

Во секо нещо требва да има чест и човещина. 

Всяко знание е богатство, но когато е знание лъжливо, то е отрова за душата.

Което човек не може да види с очите си и да чуе с ушите си, намира го с душата си.

Орелът лети към небето със свободни крила, а нашите крила са сковани и трябва да пречистим сърцата си от вража, гибелна отрова.

Димитър Талев, „Железният светилник“

 

Преоткриваме ли урока от 1885 г.

На днешната паметна дата за мен е чест да бъда в хилядолетен Пловдив, където вече 139 г. отеква най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост. Днес ние търсим гордост в миналото и често забравяме и загърбваме своя дълг към настоящето и към бъдещето, хлъзгайки се по пътя на разединението и безверието. Но нека е ясно, че нихилизмът не е изход, изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 г. В гражданската преоценка и личната отговорност на всеки от нас, в способността ни като общество да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията. За да можем да изпълним заветите на тези, които посветиха живота си на това свято дело - Съединението. 

Да се разделим с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие напред. И най-вече когато дойде и нашето време и когато и самите ние застанем пред взискателния взор на потомците - да можем с лекотата на изпълнен дълг да повторим думите на министър-председателя Петко Каравелов - "Ние извършихме това, което можахме и което можехме, вървяхме с народа и сега, без да се срамим пред никого, можем спокойно да чакаме съда на историята(Из словото на президента Румен Радев на тържеството в Пловдив по случай 139 г. от Съединението)

Шести септември ни връща ключа от собствения ни дом

Съдинението е взривът на нашето българско съзнание, поведение и успехи, връща ни ключа от собствения ни дом. Тогавашните елити не са имитирали всичко, което става извън границите ни. Не са очаквали поощрение, одобрение. Това е разликата с днешните. В миналото е имало истински добродетели, а днес - стремеж към подражателство. Било е най-укорително да кажеш, че те подкрепят от чужбина. Днес първото условие е, че този или онзи отвън ни подкрепя. Ако мислеха така съединистките дейци, още щеше да има област Източна Румелия. Надявам се все нещо от кръвта на прадедите ни да е останало, независимо от дебелашките нрави, които в момента доминират. (Проф. Андрей Пантев, БНР)

Голямата тема

Президентът Румен Радев очаква Централната избирателна комисия да следи за стриктното изпълнение на Изборния кодекс и да бъде подпомагана от правителството и всички институции в държавата. Според него в тази предизборна кампания обществото очаква от партиите да заемат позиция по истински важните теми като корупцията.

Брутална намеса 

"Няма да допуснем Радев да спре новото начало и няма да ни подчини. Нито заплаши, нито унизи", заяви Делян Пеевски в отговор на изявлението на президента в Раднево. Според него "самозабравата" на Радев го тласнала към явна намеса не просто в политическата система, а в груба и брутална намеса в изборния процес. "Един път, подчинявайки ЦИКи днес - опитвайки се да потисне всички партии, участници в изборите“, посочва Пеевски.

Всеки да се стегне

Сблъсъкът в ДПС не касае ГЕРБ, нека си се сблъскват, колкото искат. Прав е президентът, че всички трябва да се позиционират. Аз съм лесен - позиционирал съм се като първа политическа силакоментира Бойко Борисов пред журналисти вПловдив. "От трибуната на парламента отказах подкрепата на ДПС. Никога не са ме подкрепяли за нещоказа той, но посочи, че заедно с ДПС са направили най-сложните решения, когато всичките се криели от тях. Аз с ДПС не съм работил, не сме правили коалиция. Помагали сме си, когато сме имали нужда. Когато аз се сблъсквах с ДПС, президентът беше с тях. Когато аз се сблъсквах с президента, те бяха с него. Тогава никой не излизаше да каже да се позиционираме.

Доган не дава ДПС

ДПС е едно, няма две ДПС-та. Досега не сме разбрали къде членува Пеевски. Много фалшиви неща се случиха в последно време в ДПС и това беше една от фалшификациите. ДПС не може да е разпределително дружество за интересите на един или друг. Никой не е успял да застане срещу свободния дух на хората. И Пеевски няма да успее. Късно разбрахме, че имаме проблем с него. Но за създаването на "феномена" не само ДПС е отговорно, той е продукт на политическа власт, генерирана в България. Данните за него, които се изнасят в НС, ако се потвърдят - това е зловещо. Имам лошо предчувствие, че такова влияние може да бъде осъществявано или е осъществявано, като слушам аватарите на Пеевски.

Доган каза: Ако трябва ще оставя всичко, ще остана с една риза, ще ям лук и хляб, но ДПС няма да го оставя. Тази партия сме я създали заедно и ще я пренесем през следващите поколения, тя е част от историята на България и ще остане в ръцете на нашите деца. (Илхан Кючук, евродепутат и зам.-председател на ДПС, из интервюта за „Хоризонти OFFNews)

Най-сериозната криза от 100 г.

Започнала преди 3 г., това е най-сериозната политическа криза у нас от над 100 г. насам. Тя може да доведе до промяна на конституционния модел, но през свикване на Велико Народно събрание, а то е кутия на Пандора и носи сериозни рискове. Няма нито една партия, която да се ползва с доверие, и трудно може да се произведе стабилна власт. Ако след изборите има редовно правителство, то ще стъпи на ниска обществена подкрепа. Големият проблем от 2020 г. няма да бъде разрешен, защото няма да имаме легитимна власт. (Димитър Ганев, „Хоризонт“)

Игра или война

Върховният съд ще реши казуса с двете формации на ДПС най-вероятно в полза на Пеевски. Има достатъчно основания да смятам, че зад тази привидна политическа игра всъщност се води една истинска гангстерска война. Пеевски притежава институциите, а Доган е лишен от средства за защита, логичното е да бъдат търсени легални средства за постигане на равновесие. Подобно на момента, в който Гешев започна много да си вярва, видяхме как се получи един вакуум и беше изхвърлен на боклука. Смятам, че нещо подобно се случва и в момента с Пеевски. На фона на случващото се формира политически консенсус за неговото елиминиране. Прогнозирам, че след септември той ще ни липсва осезаемо, защото няма да е фактор, както досега. (Адвокат Михаил Екимджиев, тв „Евроком“)

Да не се роди нов Пеевски

Борисов да излезе от храста, в който се е скрил, и вместо да си подава едното оченце оттам, да каже какво мисли за това, което се случва с Пеевски. А ДПС-Доган вместо да пускат призиви към останалите партии за общ фронт срещу Пеевски, Доган да разкаже всичко за Пеевски. Това е бързият начин в обществено-политически план той да бъде приключен. Шефът на ДАНС трябва да разкаже в парламента какво има по отношение на него и какво в годините евентуално е прикривано. Главният прокурор пък трябва веднага да му поиска имунитета. Пеевски е проблемът на България. Той можеше да бъде в изолация, ако Борисов беше заел ясна и категорична позиция. Най-важното е да направим така, че да не позволим да се роди нов Пеевски в България. (Ивайло Мирчев от "Да, България", „Неделя 150“, БНР)

Спокойствието не е репресия

МВР няма да влиза в политическия нюанс. Не установихме данни, че Доган е застрашен, но НСО си преценява има ли основания за назначаване на охрана. Направих усилия да се успокои системата на МВР. Когато сме на място за дадени сигнали, напр. ромските махали, и се осъществява превантивна или друга дейност, не трябва да се възприема като натиск. Нашето присъствие е необходимо за спокойствие на гражданите, да се гарантира добър обществен ред и нека това не се възприема като репресия. (Служебният вътрешен министър Атанас Илков, БНТ)

Остава една седмица

100 неизвинени отсъствия само за 26 работни дни имат депутатите, става ясно от данни на сайта на парламента за заседанията до края на август. От 114 внесени законопроекта от началото на мандата си досега, депутатите са успели да приемат едва 14-15, а до края на сегашния парламент – 27 септември, остава само една седмица. 

Нито едното, нито другото

Пеевски е крайният продукт на политическия модел, който Доган гради десетилетия наред. Той пасна на Пеевски като ръкавица, с която да хване държавата за гърлото. ДПС го бранеше и при сгромолясването на КТБ, и при санкционирането му от Вашингтон. За всичките години на Пеевски в ДПС срещу него нямаше нито един упрек, нито една критика, нито помен от съпротива. "Феноменът" обаче беше научил от почетния председател, че начело на партията трябва да стои само един неоспорим водач. И реши да отстрани почетния лидер и неговото обкръжение… Доган осъзна, че не може да се справи. "Феноменът" беше изпреварил покровителя си – и по хитрост, и по сила.

Сега депесарите и от двата лагера се мъчат да ни убедят, че се случва голяма промяна. Едните говорят за "ново начало", а другите за завръщане към "автентичното ДПС". Нито едното, нито другото е вярно. Партията ще си остане същата, ако щабът й се премести от сараите в хотел "Берлин". Въздигането на "феномена" не е краят на модела "Доган". Това е неговият апотеоз. (Из коментар на Людмил Илиев, „Сега“)

Кой крив, кой прав

Бившият собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев е предоставил на Народното събрание нови данни за “рекет” от Делян Пеевски към банката, а депутатът от ДБ Ивайло Мирчев обяви, че информацията е “достатъчна” главният прокурор да поиска имунитета на Пеевски. Mediapool съобщи, че Василев вече е публикувал твърденията си за "рекет" в личния си блог, както и подробен списък с печалбите на Пеевски от наречения от него "изкуствен фалит на КТБ". Василев твърди също, че Пеевски е поискал от него собственост на дялове в дружества като "Дунарит", "Виваком", "Петрол", с които "не е имал нищо общо". 

Пеевски заяви, че обвиненията срещу него от Василев не отговарят на истината. „Който успее да извади моя фирма или мой дълг към банка, веднага ще си дам имунитета. Колкото и да им е мъчно, никой не може да извади нищо“, каза той пред журналисти в парламента.

Лявото става фактор

Бих предложил да спрем да коментираме Нинова. Пътят е ясен. Тя е подала оставка. Националният съвет е избрал изпъняващ функциите. След това започнаха съдебни обжалвания. Ситуацията в БСП е много различна от тази в ДПС. Остава единствено да се финализира съдебната сага и нещата да продължат по устава и закона. Предстои регистриране на новата коалиция БСП - Обединена Левица. Съдът се произнесе, че Зафиров представлява партията, но това решение беше обжалвано, умишлено забавено. Абсурдно е да бъде поставено под риск участието на най-голямата лява партия от човек, който дори не е неин член. 

В момента левите сили се опитваме да стъпим на здрава почва. Променя се и настроението в БСП. Лявото се превръща във фактор.  (Кристиан Вигенин, евродепутат и зам.-председател на БСП, „Хоризонт“)

Политическият живот се разпадна

В момента няма никаква политика, няма борба за принципи, за програми, за електорат, дори за истинско медийно присъствие. Българският политически живот се разпадна, превърна се в чудовищен и срамен цирк. Ние толкова сме обръгнали, че вече дори не го забелязваме. Присъстваме на нещо почти невероятно по свята наглост и незнайно накъде водещо. Лидерите пред очите ни правят този чудовищен цирк. Най-страшното нещо е отсъствието на гражданска енергия, привикването с абсурда и усещането за безнадеждност, което е завладяло всички нас. (Проф. Александър Кьосев, БНР)

Нелегитимната власт

От решенията на ЦИК зависи не само по какъв начин двете ДПС-та ще се явяват на вота, но и дали след това изборните резултати няма да бъдат оспорвани. Това е най-съществената опасност. Ако и двете фракции са в следващия парламент, този разлом между тях ще бъде възпроизведен и това вещае недобри времена за българската демокрацияКризата застигна и институциите. Очевидно зад законните структури има воля и интереси те да бъдат използвани само в една посока. Това наричаме превзета държава от хора, които се стремят да овладеят повече власт извънлегитимното. Забелязвам желание на ГЕРБ да се дистанцира от ДПС, което е правилно, защото тази криза може да завлече и останалите партии. (Румяна Бъчварова, бивш вътрешен министър и посланик, Би Ти Ви)

Станаха за резил

ДПС и БСП едновременно станаха за посмешище. Две стари формации са в насипно състояние, на самотек, не се знае кой точно ги ръководи и как. Причини за разпада много, обаче има и обща - лидерският проблем. БСП и ДПС са на възрастта на българския преход, единствените оцелели през цялото му време. Чудите се как един ден ще изглеждат ГЕРБ без Бойко Борисов, "Възраждане" без Костадин Костадинов? Отговорът - точно както ДПС и БСП. Камъкът само привидно е такъв, всичко е пихтия. (Из коментар на Диян Божидаров, „Сега“)

Всичко се върти в омагьосан кръг

От години се правят опити за овладяване на партии. Виждам все по-малко хора, които могат да правят политики. Има и нови политици, но те изчезват в зависимости. Системата ще унищожи всеки, който е тръгнал да работи в интерес на държавата, а не на тези, които искат да я овладеят. Егото и интересът кой да бъде на власт поставят БСП в много тежка ситуация. Ако беше проявен разум, тя щеше да излезе на тези избори с друго лице. Трябва има разговор, но Корнелия Нинова вече не е партиен член и не знам как може да стане. Личните амбиции, липсата на каквото и да е чувство на отговорност към партията водят до подобен скандал. Всичко се върти в омагьосан кръг. (Петър Мутафчиев, член на НС на БСП, бивш министър на транспорта, „Хоризонт“)

Битки между върхушки

Всяко партийно семейство има лична трагедия. Има сътресения и то в такива непоклатими политически формации като ДПС, които изглеждаха абсолютно монолитни. Драмата в БСП е потресаваща. ГЕРБ е най-монолитната в момента, но там драмата е с кого ще се коалират след изборите. Не искам да съм на мястото на членовете на ЦИК - да трябва да избираш между Пеевски и Доган. Става дума за битки между олигархични върхушки. Който и да надделее, резултатът за демокрацията няма да бъде печеливш. Това е много лоша новина за България. (Доц. Петър Чолаков, БНР)

Гледат да си напълнят джобовете

Ако конфликтът в ДПС завърши без кръв, ще е добре. Не може институциите и партиите да гледат равнодушно какво се случва в една етническа партия. Опасявам се, че тези конфликти могат да прераснат в нещо страшно, от което държавата да се измъкне много трудно. Никой не се интересува от проблемите на хората, а иска да се докопа до властта, за да се облагодетелства финансово. На тези избори активността ще е по-ниска, защото хората виждат, че тези на власт гледат само как да си напълнят джобовете. Отново няма да бъде излъчено правителство. (Лидерът на ВМРО и бивш министър на отбраната Красимир Каракачанов, Би Ти Ви)

Нарастват разходите за отбрана

Минималните разходи за отбрана трябва да нараснат на 2.5 % от БВП. Полша стигна 4.7%,Гърция и Турция отдавна харчат над 2.5%, Румъния – също. НАТО вече говори за 2% като минимум. Препоръката е много скоро да вземе решение за нарастване на разходите за отбрана - не по-малко от 2.5%. Политическото очакване е с увеличението на заплатите да попълним вакантните си длъжности в близките години. Но ако това не стане, въпросът за връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред. Армията ни има визия да се въоръжава с модерни средства за водене на война. Дроновете са предвидени в програмата за превъоръжаване. Искаме да преминем към нова артилерийска система в сухопътните войски.(Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, БНР)

Банките си увеличават печалбите

2.1 млрд. лв. е печалбата на търговските банки за първите седем месеца – със 115 млн. лв. повече спрямо същия период на 2023 г. Спрямо 2022 г. обаче е почти двоен. Тогава банковата система отчете печалба за цялата година от 2.2 млрд. лв.колкото е сега за първите 7 месеца. Ръстът идва от бума в кредитирането и плавния ръст на лихвите по заемите, на фона на нулеви лихви върху спестяванията на граждани и фирми за поредна година. Независимо от рекордните печалби през последните години банките не спират да вдигат таксите на услугите за граждани и фирми. От такси и комисиони през първите седем месеца те са събрали 1.1 млрд. лв., което е със 7% повече от миналата година.

Има и такива заплати

Петима българи са получавали миналата годинамесечни заплати в милиони, а през 2022 г. е отчетена рекордната сума на месечно възнаграждение на един от тях - 3.2 млн., показват данни на НАП, получени от "Медиапул" по Закона за достъп до обществена информация. Мнозинството българи обаче остават далеч от подобни суми. Според данните на НАП 88% от работещите миналата година са взимали заплата до 3000 лв. на месец. Високоплатените българи, получавали между 50 хил.и 100 хил. лв. на месец, са средно 1600 души, а над 20 хил. лв. - под 1% от населението. Масово заплатите в страната са до 2 хил. лв., а близо до минималната са получавали над 1 млн. работници. 

Икономически нонсенс

Данните са тревожни, защото не отразяват реалната картина. През пролетта БНБ направи вноска в бюджета, която не беше длъжна да прави. Ако прибавим тези над 600 млн. лв., дефицитът отива над 2 млрд. По данни на финансовото министерствонад 1 млрд. от наличността по бюджетната рамка са пари за общините. Ефективно бюджетният дефицит е над 3 млрд. лв. Но политиците не говорят за финанси, икономика и социални политики, а за вътрешнопартийни проблемиКризата в публичните финанси може да се реши или чрез генериране на нов дълг, или чрез увеличаване на данъчната тежест за бизнеса и домакинствата, което става постепенноПриближаваме се все повече до икономическия нонсенс минималната работна заплата да се изравнява със средната на някои места в страната. Заради това затваряне на ножицата ще се стигне до катаклизми. (Икономистът Михаил Кръстев, „Хоризонт“)

Ще има ли ред на границата

Държавата е абдикирала от организацията и управлението на трафика на граничните пунктове. Оставила ги е напълно в ръцете на крайно съмнителни и грабливи частни субекти, каквито се буферните паркинги. Те обаче не решават проблемите с огромните опашки от чакащи камиони, а ги задълбочават още повече. Това заявява в интервю за „Сега“ Йоанна Лалова, зам.-председател на Европейския транспортен клъстер - сдружение на автомобилните превозвачи. Преди дни на форум на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в Черноморския регион бе обявено, че Гърция и Турция търсят алтернативни транспортни коридори, които да заобикалят страната ни.

 

Лалова е възмутена от уверенията пред премиера на зам.-министъра на транспорта Димитър Недялков, че на Дунав мост при Русе проблемът с огромните опашки вече е решен и затова същият модел щял да се приложи и за моста при Видин. "Така е решен проблемът, че камионите чакат по 30 часа, за да минат границата", каза Лалова. Превозвачите настояват държавата да организира трафика към граничните пунктове така, че сами да избират паркинг. Сега, за да пресекат границата, задължително минават през определен буферен паркинг и плащат. 

„Козлодуй“ на 50

Половинвековен юбилей отбеляза АЕЦ „Козлодуй“. Хиляди хора от различни поколения и служители на централата се събраха на 5 септември в парк „Ботев”, за да отбележат юбилея. На този ден преди 50 г. се поставя началото на ядрената енергетика не само в България, а и в Югоизточна Европа. От 1972 до 1992 г. са построени шестте енергоблока. За 50 г. АЕЦ е спестил на България 838 млн. тона въглеродни емисии. Днес тя е най-големият производител на електроенергия в страната с дял над една трета от националния енергиен микс(Еко Новини) 

Не смея да си представя

На фона на днешните високи цени, не смея да си представя какво ще се случи след спирането на блока в АЕЦ „Козлодуй“, който предстои да бъде презареден. Тогава ще има 15-20% ръст на цената. Тази базова мощност е изключително важна за страната. Спирането означава дефицит на борсата, а това води до движение на цените нагоре Има дефект в европейската енергийна политика - даване на изключителни преимущества на фотоволтаиците, които вечерно време ги няма и това налага включването на по-скъпи енергийни мощности. Ако ги няма въглищните централи в България, трябва да внасяме електроенергия. Можем да включим част от нашите базови производства да работят за износ за Украйна и така да дадем глътка въздух на „Марица-изток“. (Eнергийният експерт Иван Хиновски, Нова нюз)

„Тошиба“ ще спасява ПАВЕЦ „Чаира“

Японската корпорация „Тошиба“, която преди десетилетия произведе оборудването за ПАВЕЦ „Чаира“, ще се включи в ремонта на авариралата централа. Тя е и собственик на техническата и производствената документация по проекта, което налага възлагането на ремонтните дейности именно на нея, съобщиха от икономическото министерство. НЕК ще обяви обществена поръчка за бърз ремонт на хидроагрегат 1, а не за цялостна подмяна на оборудването. Предстои обявяване и на обществена поръчка за доставка и подмяна на генератори, турбини, основни и спомагателни съоръжения и системи за контрол, изпитвания и въвеждане в експлоатация на хидроагрегати 1 и 4.

Водата потъва в земята

7.3 млрд. евро необходими инвестиции. Тази зашеметяваща сума редовно се размахва от политиците при кризисни ситуации във ВиК сектора. Посланието е - нужните пари за водоснабдяване, канализация и пречистване на водите са огромни, България е бедна и не може да очаква нещата да се оправят. С това алиби години наред водата на България - ресурс, който тепърва ще се оказва критичен, потъва в земята, а средната възраст на тръбите е 36 г. напук на всякакви инвестиционни планове на ВиК операторите. На този фон към ВиК в сектора от приемането на България в ЕС се насочиха сериозни средства. Голяма част от тези уж критично важни милиарди не се усвоиха. Риск от загуби на стотици милиони има и в настоящия програмен период. (Из коментар в „Сега“)

Училището страда за учители

Има голям недостиг на преподаватели математици, химици и биолози.  Постоянно се търсят учители затези специалности, но в университетите няма желаещи да ги завършат, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. По тази причина около 2500 пенсионери тази учебна година отново ще се върнат в училищатано това е временно решение. Скоро проблемът ще бъде още по-голямТакева прогнозира, че ако не се вземат спешни мерки, до две години може да няма учители по математика. Според нея е наложително Министерството на образованието да разработи стратегия за обезпечаване на системата с кадри.

Традицията продължава

Виртуозите Светлин Русев и Лия Петрова получават цигулки, на които близо 50 г. свириха Минчо Минчев и Стойка Миланова. Новината съобщиха културният министър Найден Тодоров и Минчо Минчев на "Аполония". Двата инструмента, както и една цигулка и виолончело са закупени от българската държава през 1981 г. за 30 млн. долара, пише „Труд“. Светлин Русев, който ще получи "Страдивариус" от 1716 г., и Лия Петрова, на която ще бъде дадена "Гуарниери дел Джезу" от 1733 г., бяха част от новосформирания фестивален оркестър "Аполония". Той събира 13 концертмайстори, български музиканти, които работят у нас и по света в престижни оркестри. Дебютният концерт на уникалната формация на 2 септември в Амфитеатъра на Созопол премина при много голям успех. Оркестърът свири без диригент и се води от концертмайстора. 

Моят град

Нов предмет "Аз обичам моя роден град" се въвежда в основните училища в община Кюстендил от новата учебна година. Той ще бъде в часовете на класния ръководител, а учебните занимания - в залите на историческия музей, художествената галерия, къщите-музеи на Димитър Пешев и Ильо Войвода, при Римските терми в града, съобщи кметът Огнян Атанасов. "Идеята в тези часове е децата да се запознаят с предимствата и даденостите на Кюстендил, за да се гордеят и разказват за достойнствата на своя град", обясни той. 

Стотици се включиха във велошествието „Аз обичам Симитли“ в Деня на Съединението и по повод 55-годишнината на града. Малки и големи от всички населени места в общината, облечени със специални тениски с мотото на велошествието „Аз обичам Симитли“ и с трибагреник на велосипедите, направиха празнична обиколка. В първите редици беше кметът Апостол Апостолов . По повод 139-годишнината от Съединението беше поднесен венец на паметника „100 години свобода“. „Нашите шампиони са легендите, които пазят българския дух жив“, заяви  кметът, който награди най-изявените спортисти и спортните клубове в общината на тържествена церемония, съобщава simitli.info.

Ромите променят мисленето си

Държавата открито си признава, че се провали в интегрирането на българските роми. Европа ги научи на това, което България все не успява – хигиена, образование, внимание към средата, в която живеят. Немалка част от нашето ромско население вече живее и работи в страни от ЕС. При завръщането си ромите подобряват и благоустрояват жилищата си, обръщат внимание на санитарно-хигиенните условия в домовете сиконстатира докладът за интеграция на ромите за 2023 г., приет от правителството. 

Голямата миграция при ромите започна малко след приемането ни в ЕС. Към днешна дата в Европа сезонно или постоянно работят няколкостотин хиляди роми. Именно техните пари засега задвижват промените в кварталите. Гурбетът в ЕС научи ромите на езици, почит към образованието и нормален живот. В някои населени места вече казват за ромската махала, че е кварталът на богатите. Почти всяка година по две-три деца от тези квартали завършват висше образование. („24 часа“)

България е пълна с диаманти

В моята школа държа на дисциплината. След 9 ч вечерта телефоните се прибират. Аз съм се хранил с тези деца на една маса, разхождал съм се с тях, карам ги да посещават манастира, да научат историята, защото не можеш просто да целуваш герба, ако не знаеш историята. Спортът в училищата е приоритет на ФИФА и УЕФА, те са готови да финансират проекти, вече се провеждат разговори с шефа на БФС Георги Иванов. Но няма да се хвърлят евро и долари насам-натам, трябва взискателност и стриктен контрол. Няма да са нужни пари от държавата, но кметовете, заедно с Министерството на младежта и спорта, трябва да го направят. Вижте какви стадиони има в Румъния, в Унгария. Има милиарди за спорт, защо да не го направим? България е пълна с диаманти. Трябва само да ги шлифоваме. (Христо Стоичков на форума на "Стандарт" "Демографското бъдеще на регионите" в Етрополе)

„Ривиера“ в нови ръце

Вдовицата на Емил Кюлев, който бе разстрелян през 2005 г. - Весела, е продала шестте хотела, които съставляват ваканционен клуб „Ривиера“. Новият собственик е варненската фирма HVD, регистрирана преди повече от 20 г. от Христо Асенов. В класация на „Капитал“ преди време неговото име бе сред тези на 15-те най-големи бизнесмени в морския туризъм у нас. Така фамилията, която притежава хотели в Златни пясъци и Обзор, прибавя „Ривиера“, разположена върху 114 дка парк с вековни дървета на самия морски бряг, и концесионер на 28 836 кв. м плаж.

Без мобилни телефони в училищата

Много училища в Европа въвеждат строги правила за използването на мобилни телефони в класната стая. Учениците в Гърция нямат право да ги използват в учебните часове. Мерките включват строги наказания при нарушения, както и санкции, ако записват свои съученици или учители без тяхно съгласие. В Нидерландия мобилните телефони се предават още в началото на деня и се получават в края. Използването в клас е позволено само по здравословни причини или ако е свързано с учебния процес. През миналата година Италия също въведе пълна забрана на телефоните в класните стаи, която продължава да важи за началните и средните училища. Във Франция забраната е за учебните часове и междучасията на ученици до 14-годишна възраст. От миналата учебна година така е и в много училища в Белгия

В България няма национална забрана за използване на мобилни телефони в класните стаи, но всяко училище има правото да определи свои правила и ограничения. В закона е посочено единствено, че учениците не трябва да използват телефоните си по време на учебните часове. Някои училища обаче вече са въвели пълната им забрана.(offnews.bg)

Дърпат Европа в различни посоки

Знаят ли лидерите какво мислят хората за тях? И колкото по-ожесточена е битката между проамерикански и антиамерикански партии, толкова по-малко свобода ще имат. Ако искат да установят диктатура, ще получат бунта на улицата.Непослушанието на източногерманците е отличен пример за гражданите на други европейски страни, раздразнени от политиката на ръководителите си. Тенденцията за издигане на местни политици, ангажирани с националните ценности, набира все по-голяма скорост. Едноличната хегемония на САЩ на европейския континент приключи. Днес Европа е дърпана в различни посоки от Вашингтон, Москва и Пекин. Ясно се вижда как отделни региони се опитват да минат под шапката на един или друг силен покровител. (Виктория Никифорова, „Труд“)

Русия пренасочва газовите потоци

Искаме да продължим да изпълняваме договорите си за доставка на газ за Европа, но не можем да принудим Украйна да го транзитира. След изтичането на договора за пренос през Украйна на 31 декември, Москва ще пренасочи потоците през Турция. Ако желае, Германия може да ползва оцелялата тръба на "Северен поток". Това заяви президентът Путин на Източния икономически форум във Владивосток. Според него нахлуването на украинските сили в Курска област се е провалило. Свещеният дълг на руските въоръжени сили е да изхвърлят врага от района на Курск и да защитават гражданите, каза Путин. 

Далечният изток се превърна в най-важния фактор за укрепване на позицията на Русия в света, във флагман на страната в новата глобална икономическа реалност, посочи той

Путин е непреклонен

Две години и половина след като Русия нахлу в Украйна, стратегията на САЩ за прекратяване на войната остава една и съща: налагане на достатъчно силни санкции, така че Путин да бъде принуден да прекрати конфликта. В опит да промени плановете му, Вашингтон се опита да намери златната среда между подкрепата за Украйна и санкциите за Русия от една страна, а от друга намаляването на риска от ескалация на бойните действия. Колкото и рационален да изглежда този подход, той се основава на грешна хипотеза: че мнението на Путин може да бъде променено.

Доказателствата сочат, че по отношение на Украйна Путин е непреклонен; той е заложил всичко. (Из коментар на Питър Шрьодер, "Форин Афеърс")

Нови правила за фонтана „Треви“

Италианските власти обмислят да ограничат достъпа до фонтана "Треви" в Рим в навечерието на 2025 г., която ще бъде юбилейна или свещена година за Католическата църква, посветена на празнуването, прошката и обновлението, съобщава „Ройтерс“. Това специално събитие се очаква да привлече около 32 млн. поклонници и туристи от цял свят. Предвижда се посещенията на фонтана да бъдат с резервация, фиксирани часови интервали и ограничен брой хора, които ще имат достъп до стъпалата около него. "Треви", където по традиция посетителите хвърлят монета, за да се върнат отново в Рим и да се сбъднат желанията им, отдавна е основна атракция дори за световни лидери.

Вести от България

Дупката в хазната нарасна до 1.6 млрд. лв., показват данни на финансовото министерство към края на август. Месец преди това дефицитът в бюджета бе 971 млн. лв., т.е. нарастването е с над 60%.

Над 52 хил. българи нямат актуален постоянен адрес и лична карта. От тях 2291 са на възраст между 14 и 18 г., а над 18 г. 49 761 лица, става известно от отговора на служебния вътрешен министър Атанас Илков на депутатски въпрос.

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв., а пенсиите с 11% - с колкото бяха повишени от 1 юли т.г., заяви Ася Гонева, експерт на синдиката и зам.-председател на Надзорния съвет на НОИ.

Комисията за защита на потребителите забрани на мобилните оператори да налагат допълнителни такси на клиенти, които искат да прекратят договора си предсрочно. Тя е установила, че освен разрешената неустойка в размер на три месечни такси компаниите карат клиентите си да плащат неустойки и за ползвани промоционални услуги или купена техника. 

След три провалени обществени поръчки транспортното министерство подписа договор с “Шкода” за 20 нови мотрисни влака за БДЖ с минимален капацитет 300 пътници и скорост над 160 км/час. Периодът на доставка е 24 месеца, защото краят за изпълнение на инвестиции по Плана за възстановяване е август 2026 г.

Парламентът забрани продажбата и предлагането на всякакъв вид бездимни, нови и нагреваеми тютюневи изделия на всички лица под 18-годишна възраст. 

Безплатни учебници от тази учебна година ще има и за 303 хил. гимназисти от 8  до 12 клас. Досега те бяха само за учениците от 1 до 7 клас. 

На всеки жител на 10 и повече години се падат 2,43 часа работа и 9,17 часа сън. Общо за сън, хранене и други лични грижи българите отделят средно по 12 часа и 28 минути от денонощието. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължениясе падат 5 часа и 28 минути, за свободно време и социален живот - 4 часа и 15 минути, а за пътуване - 1 час и 9 минути, съобщи НСИ.

За 2023 г. САЩ са отхвърлили 11.61% от молбите за визи на български граждани. За да бъде включена България в Програмата за безвизови пътувания на САЩ, отказите не трябва да надхвърлят 3% от молбите, каза служебният външен министър Иван Кондов в отговор на депутатско питане. 

Под 10% ще бъде депонирането на отпадъци в столичното предприятие за преработка, а 90% ще бъдат преработвани. Това ще стане с новите договори за оползотворяване на гориво от отпадъка, съобщи кметът на София Васил Терзиев. 

Лятото на 2024 г. е било най-горещото и едно от най-сухите в България от началото на века, съобщи Националният институт за метеорология и хидрология. Най-високата температура - 42.2 градуса – е измерена в Сандански на 16 юли. Юни е бил най-топлият от 1930 г. насам, а юли почти толкова топъл, колкото и през 2012 г.. Август също е един от най-горещите.

Зърнопроизводителите отчитат най-лошата реколта на царевица и слънчоглед за последните 10 г. Загубите са 30 на сто. Производството на ориз е пред провал, след като засети площи останаха без вода.

Над 45 хил. българи са били покосени от инсулт през 2023 г. Едва двама от 10 души търсят веднага медицинска помощ.

Филмът "Tриумф" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, с участието на Мария Бакалова, е българското предложение за "Оскар". 

Световноизвестният тенор Андреа Бочели - един от най-обичаните и уважавани изпълнители на класическа музика, ще отпразнува 30 г. блестяща кариера на 14 септември с концерт на националния стадион „Васил Левски“. На сцената ще бъде и прочутият италиански флейтист Андреа Гриминели, свирил на 200 концерта с Лучано Павароти, както и италианският балетист Франческо Коста.

Най-голямата спортна зала „Арена“ смени името си на "Арена 8888 София", след като Националната спортна база, която я управлява, подписа договор с дружеството "Топ бет", собственик на хазартния оператор 8888. 

Вести от света

Международната агенция за атомна енергия ще окаже техническа подкрепа на Украйна да закупи от България два реактора и друго оборудване, произведено в Русия за АЕЦ „Белене“. 

От октомври се предвижда ръчните паспортни проверки при влизане от държава извън Шенгенското споразумение в страна от ЕС да отпаднат и да се използват само проверки чрез машини, съобщи говорител на ЕК.

Зеленски призова западните съюзници да игнорират "червените линии" на Москва и да позволят на Киев да използва оръжия с голям обсег за удари по руска територия. Той участва за първи път в среща на съюзниците на Украйна във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия.

49-годишният Андрий Сибига е новият външен министър на Украйна, който зае поста след като Дмитро Кулеба подаде оставка. Завършил е международни отношения, бил е дългогодишен служител на външно министерство, а доскоро зам.-началник на кабинета на Зеленски. 

Северна Македония одобри заем от 500 млн. евро от Унгария. Според премиера Мицкоски предложените условия от правителството на Орбан са най-добрите за страната. Част от кредита ще се използва за развитието на икономиката и общините.

Швейцария преразглежда позицията си в областта на отбраната. След 500 г. необвързаност, доклад на експерти препоръчва създаване на общ отбранителен капацитет с ЕС и НАТО, твърди„Политико“.

Турция е подала молба за присъединяване към БРИКС, за да засили влиянието си в света и да разшири връзките с развиващите се страни, съобщи Bloomberg.

Системата „ол инклузив“ в турските хотели ще бъде преосмислена. Ще се даде приоритет на гастрономическия, културния и медицинския туризъм, като част от стратегията на Турция да посрещне 80 млн. туристи през 2028 г., пише в. „Тюркийе“.

Румънският премиер Марсел Чолаку обеща строги санкции за производители, което не отбелязват върху опаковката на стоките, че са намалили грамажа, а цената остава непроменена.

Много африкански страни трябва да изразходват до 9% от бюджетите си за борба с екстремните климатични условия, предупреди Световната метеорологична организация.

Из архива

Килиите на свободата

Всяка сутрин извеждам кучето си Бари, превъзходна немска овчарка, около 6 часа. За него и мен няма студ, няма жега, нито дъжд, сняг или друго, което може да ни откаже от ранната сутрешна разходка. Познаваме до един ранните минувачи. Аз им махам с ръка, а Бари с опашка. И вървим по обходения до най-дребните детайли и маркиран по вдигането на крак маршрут. Досущ като затворническа пътека, по която се разхождат всекидневно лишените от свобода. Човек е винаги, поне в някои неща, затворник. Дали това е професия, белязана с еднаквост и повторяемост на заниманията. Дали е хоби. Дали е карето за бридж или двойка в шаха и тениса. Дали е туристическата пътека или криволиците на ловните полета. Дали е креслото пред компютъра или екрана на всеобщия телевизионен Биг Брадър. Няма значение. Свободата понякога е свободата да избереш собствените си затвори. Или както бе написал и изпял Висоцки: „Аз сам съм си затвор, няма по-надеждна килия“.

Личната килия е микросветът, в който допускаме малцина, особено когато са говорящи. Включително любимите хора, изключително домашните любимци. Често повтарям на любовите си мисълта на един умен човек: „Мила моя, когато мълчим, ние сме едно, заговорим ли – веднага ставаме двама“. Мълчанието носи свобода в общуването. Поне заради това, че при мълчанието сме равни. Замълчаването и премълчаването са сред най-трудните изкуства в отношенията. Който ги владее, често властва без това да личи. Казват, че съединението прави силата.

Мълчанието е злато! (Цвятко Цветков, из публицистичната книга „Стани, Апостоле!“, декември 2015 г.)