Бизнес Новини

Apple трябва да възстанови 14,3 млрд. данъци на Ирландия след решение на Съда на ЕС

   
Apple трябва да възстанови 14,3 млрд. данъци на Ирландия след решение на Съда на ЕС

Съдът на Европейския съюз нареди на Apple да заплати 13 милиарда евро (около 14,3 милиарда долара) в неплатени данъци, след като потвърди решението на Европейската комисия, че данъчните облекчения, предоставени на компанията от Ирландия, представляват незаконна държавна помощ. Ирландия е обвинена, че е предоставила на Apple значителни данъчни облекчения, което противоречи на европейските правила за конкуренция.

Според решението, Ирландия е длъжна да възстанови тези средства на Европейската комисия, като това означава, че глобата ще бъде платена от Apple, но парите ще бъдат възстановени на Ирландия, където Apple е получила неправомерните данъчни облекчения.

Това решение отменя по-ранно решение на по-нисък съд от 2020 г., което подкрепяше позицията на Ирландия и Apple. Спорът засяга печалбите, генерирани от две дъщерни компании на Apple в Дъблин, които държат лицензите за интелектуална собственост на компанията между 1991 и 2014 г.

Ирландският министър на финансите, Джак Чембърс, ще информира кабинета за следващите стъпки в процеса. Към момента Apple не е направила официален коментар по случая.

Решението беше приветствано от ръководителя на антитръстовия сектор на ЕС, Маргрете Вестагер, която го определи като победа за европейските граждани и данъчната справедливост.