Анализи Бизнес

Мартин Димитров: Руските фирми у нас са над 12 000, службите да ги проверят

   
Мартин Димитров: Руските фирми у нас са над 12 000, службите да ги проверят

Фирмите с руско участие в България са повече от 12 000, службите трябва да направят преглед на тяхната дейност и да докладват пред Народното събрание за предприетите мерки. Това заяви пред БГНЕС депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

В отговор на негов въпрос от Министерството на правосъдието уточняват броя на компаниите с руско участие у нас, като те се оказват в действителност много повече от посочените от рейтинговата агенция Moody's – 9581. Според правосъдното ведомство броят на дружествата общо е 11 939, депутатът Мартин Димитров алармира, че те са дори повече.

„Фирмите с руско участие в България са дори повече от 12 000, защото Министерството на правосъдието не може да провери колко акционерни дружества имат руско участие у нас. В крайна сметка отговорът ще бъде над 12 000 фирми, които имат изцяло руско или поне 40% руско участие в България“, заяви той.

Димитров подчерта, че това е една от най-високите концентрации в целия ЕС. „Това може да бъде риск за националната сигурност и трябва да бъде тема, по която службите много внимателно да оценят кои фирми имат икономическа дейност и кои са създадени с други неформални цели, които могат да бъдат опасни“, предупреди депутатът.