Новини Светът

Ердоган поиска Русия да върне Крим на Украйна

   
Ердоган поиска Русия да върне Крим на Украйна

Русия трябва да върне контрола над Кримския полуостров на Украйна. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеопослание към Четвъртата среща на върха на лидерите на Кримската платформа, пише Анадолската агенция.

„Нашата подкрепа за териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна е непоколебима. Връщането на Крим на Украйна е изискване на международното право“, заяви Ердоган.

Той подчерта, че необходимостта от деокупация на полуострова е позиция на Турция, тъй като Анкара никога не е признавала анексирането на Крим от Русия. Турският лидер посочи и „непоносимата болка“, която изпитват кримските татари заради руската окупация, и обеща да продължи политиката си на подкрепа за този народ.

Ердоган завърши речта си, очертавайки стремежите на Анкара за прекратяване на конфликта.

„Нашето искрено желание е войната да приключи със справедлив и траен мир въз основа на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна“, подчерта той.

Турция под ръководството на Ердоган не само се превърна в единствената страна от НАТО, която не е наложила санкции срещу Русия, но и помага на Русия да заобиколи санкциите, наложени от други държави. Също така Анкара се превърна във важен център за износа на руски нефт и газ.

В същото време Турция предоставя на Украйна военна помощ. Най-известният пример за това са турските безпилотни самолети Байрактар, някои от които бяха предоставени безплатно. Страната също така доставя на Украйна колесни бронирани машини и помага за изграждането на военни кораби.