Новини Реакция

След дебат с много аргументи за и против ВСС реши да избира главен прокурор

   
След дебат с много аргументи за и против ВСС реши да избира главен прокурор

С 18 гласа "за" и трима "против" Пленумът на ВСС възобнови процедурата за избор на главен прокурор. В дебата, продължил повече от час и половина, бяха изложени много правни аргументи в подкрепа и срещу откриването на процедурата. 

Предложението тя да бъде "размразена" беше направено от Прокурорската колегия на ВСС в понеделник. Изборът беше спрян миналата година заради питане в КС.

Според последните промени в съдебния закон главен прокурор се избира с най-малко 13 гласа от Пленума на ВСС. 

Кадровият орган гласува и че, ако никой от кандидатите не получи 13 гласа при първото гласуване, на втори тур отиват двамата с най-много гласове. Ако и тогава никой не събере необходимото мнозинство, процедурата се прекратява. 

"Независимо, че формално са налице основанията за възобновяване на процедурата, има законова пречка", обяви Олга Керелска. Тя посочи, че в съдебния закон има разпоредба, в която все още присъстват Общо събрание, Прокурорски съвет и Висш съдебен съвет, както бяха наименувани органите според последните промени в конституцията. Въпреки че КС отмени тези поправки, в съдебния закон те били останали. 

Освен тези юридически аргументи тя посочи, че аргументът за изтекъл мандат е съществен и не бива да бъде подценяван.

"Нямаме отговор от КС дали след като ни е изтекъл мандатът можем да откриваме процедура за избор на главен прокурор. Не е редно и по този начин да определяме лицето, което ще ръководи прокуратурата в следващите 7 години", каза още Керелска. 

Тя припомни, че едно от първите важни гласувания на този ВСС е бил да прегласуват избора на председател на ВАС, който беше върнат с указ на президента. Аргументът на държавния глава беше, че изборът на председател на ВАС е бил от ВСС в края на мандата си. 

Керелска изтъкна още и че ВСС е в непълен състав. Съдийската колегия е с двама по-малко, прокурорската с един, мандатът на шефа на ВАС изтича през ноември, а и и. ф. главният прокурор не участва в заседанията. 

Според Огнян Дамянов от Прокурорската колегия няма законова пречка да се проведе процедурата. Той цитира решение на КС, че ВСС е постоянно действащ орган и не е с мандатен статут, мандат имат неговите членове - изборните 5 години, а тримата по право 7 години.

Не е възможно да съществува ВСС с изтекъл мандат, каза Дамянов. Според него това, че мандатите на членовете са изтекли, не означава, че той не може да изпълнява правомощията си. 

Той определи като конституционно нетърпимо, че в последните дни политици и медии оказвали натиск върху ВСС. 

Шефката на ВКС Галина Захароваподкрепи Олга Керелска, а председателят на ВАС Георги Чолаков Огнян Дамянов. 

"Ние имаме правомощия да избираме младши съдии, които ще правораздават 20-30 години. Избираме върховни съдии, а не можем да избираме главен прокурор. Кадруваме и в момента", каза Чолаков. 

Против откриването на процедурата се изказа и Атанаска Дишева. И тя на свой ред изложи юридически съображения. 

"Никой не е предполагал, че на ВСС ще му се наложи да работи 2 години над мандата си. Разумен срок може да се приеме, че е половината от мандата, но не и повече от този", каза Дишева. 

Според нея този въпрос трябвало да се реши с тълкувателно решение на КС. "Съвсем скоро ще заседаваме с намален състав от една пета. Съвсем скоро ще сме 20 души", каза тя.

Дишева каза, че няма да подкрепи предложението за възобновяване и направи контрапредложение процедурата да бъде прекратена. Тя попита защо не е направено предложение за откриване на процедура за избор на председател на ВАС.

Според Цветинка Пашкунова, за да не бъдат обвинени, че не спазват конституционната процедура следва да се възобнови процедурата, като при законови промени или сезиране на КС тя може да бъде прекратена или спряна."Към момента нямаме основания за спиране или прекратяване", обясни Пашкунова. Керелска пък контрира, че изборът може да се превърне в "бомба".