Анализи

Мая Манолова иска оставката на шефа на СОС, скрил бизнес плана на Софийска вода

   
Мая Манолова иска оставката на шефа на СОС, скрил бизнес плана на Софийска вода

Председателят на Столичния общински съвет да си подаде оставката заради закононарушението, което е направил заради "Софийска вода". Това поиска председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова по време на обществено обсъждането на бизнес плана на дружество за 2022-2026 г., организирано от КЕВР.

"На заседанието стана ясно, че КЕВР е задължил "Софийска вода" да внесат бизнес плана си за ново разглеждане от Столичния общински съвет в края на юли, но вместо той да бъде подложен на гласуване, председателят на СОС еднолично е изпратил писмо, че измененията в плана са предимно "технически" и няма нужда той да бъде обсъждан от Съвета", поясниха от Изправи се.БГ. 

На заседанието стана ясно, че бизнес планът не е гледан от СОС и комисиите в него. Това породи и въпрос от общинския съветник Войслав Тодоров каква е причината за това. 

По думите на Тодоров увеличение на водата с от 2,94 лв. на 3,52 лв./куб. м. трябва да бъде обсъдено от Общинския съвет, особено на фона на генериране на огромни печалби от страна на концесионера, който си е разпределил 39 млн. лева дивиденти само от печалбата през миналата година.

Манолова изчисли, че за следващите 3 години до края на бизнес плана дружеството би генерирало 228 млн. лв. печалба, а само за последните 4 години си е разпределило 111 млн. лв. дивиденти. 

Бившият омбудсман също поиска КЕВР да не приема 20-процентното увеличение на водата, а да върне доклада и да изчака произнасяне от Общинския съвет, който играе ролята на ВиК-асоциация и следва задължително да се произнесе преди решение на регулатора.