Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

9 - 15 септември 2024

 

Няма нищо по-важно от това човекът да стане човек.

Николай Хайтов

 

Доверието е залог за успеха

Нашето общество очаква отстояването на националните интереси да бъде в основата на всяка управленска политика. Очаква да започне най-сетне борбата с корупцията по политическите върхове и партиите следва да кажат как ще водят тази борба. Преодоляването на политическата криза изисква връщането на принципите в политиката, изисква партиите да осъзнаят много ясно, че доверието е залогът за техния успех, а то идва от честното отношение към гражданите. Защото повторните клетви и обещания в една предизборна кампания и тяхното моментално погазване веднага след изборите руши това доверие и е много важно самите партии да подпомагат ЦИК и правителството наистина да се организират честни избори. (Президентът Румен Радев пред журналисти)

Господа политици, стига словоблудство!

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда са трите версии, по които работи разследването на катастрофата с тренировъчния самолет L-39 ZA "Албатрос", при която в авиобаза "Граф Игнатиево" в петък загинаха военните пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Това съобщи пред БНТ майор Христо Анчев от военната прокуратура в Пловдив, който наблюдава делото.

Анчев каза, че черната кутия е намерена и предадена за експертиза. Съдебно-медицинската експертиза, т.е. причината за смъртта на двамата летци, ще стане бързо, но техническите няма. 

"При това много тежко състояние на българската авиация, особено бойната, трябва да си зададем въпроса дали демонстрации и авиошоу са най-добрият начин да използваме ограничените ресурси", коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов пред Нова тв. 

„Да не се самобичуваме за трагедията с двамата летци, защото това се случва в авиацията и на най-силните армии. Няма смисъл да се искат оставки, докато не приключи разследването, каза пред Би Ти Ви Красимир Каракачанов, бивш военен министър. Според него едната от версиите за катастрофата е техническа неизправност, а другата - летене на самолета при много ниска височина, при което една секунда е фатална.

Министерството на отбраната съобщи, че катастрофиралият самолет, макар и на 40 г., е бил технически изправен. Миналата година е ремонтиран основно. Според информация на БНР с различни модификации на L-39 тази година при полет са регистрирани 6 инцидента с трима загинали. Повече от 150 пилоти са загинали у нас от средата на 20 век до днес, пише БТА.

Първият български космонавт Георги Иванов призова във фейсбук: „Господа политици, стига словоблудствали и се гаврили с българската военна авиация и гибелта на двамата достойни военни пилоти! Замълчете и преклонете глави пред тяхната памет!“


Само и само да отбележат точки…

Смъртта на двамата военни е жестока загуба - както в личен план за близките им, така и за българските ВВС. Напълно нормално е в такъв случай да се търсят виновни и да има искания някой да понесе отговорност. Това, което не е нормално е политиците да действат като опортюнисти, възползвайки се от трагедията. Буквално по-малко от час след новината за инцидента вече имаше политически реакции. И докато някои отправиха съболезнования към близките на загиналите, други решиха, че трябва да се размахва пръст, да се искат оставки и дори заговориха за арести и затвор. Борислав Гуцанов от БСП говори за разпад на държавността и отправи обвинения, че сме дарили военна техника на Украйна. Делян Пеевски директно тръгна да нарежда оставките на командващия ВВС и шефа на авиобаза "Граф Игнатиево". Бойко Борисов обвини служебния премиер Главчев и служебния министър на отбраната Запрянов, че "замазват нечия отговорност", докато кадри на журналисти от катастрофата били отнемани. А Костадин Костадинов поиска арести и затвор незнайно за кого и обясни как армията се разпада и страната ни не може да се защитава.

Съгласен съм, че този случай не трябва да се размине без реакция и трябва да се направи нещо, за да се предотвратят нови подобни трагедии. Още повече, че тази не е първата. Но всички тези коментари на политици се правят още преди разследването дори да е определило причината за инцидента, камо ли да покаже кой е виновен. Когато става въпрос за подобен ужасен инцидент с жертви, някои прекаляват с желанието си "да отбележат точки" в политическата надпревара, докато парадират със загриженост. (Из коментар на Стоян Поповwebcafe.bg)

Прегръдки на „Дондуков“ 2

Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова е поканила държавния главаРумен Радев да посети Скопие, но не са обсъдили дата за посещението. Това съобщи самата тя след срещата на двамата в петък на „Дондуков“ 2, която продължи повече от два часа. 

“Днес не говорихме относно конкретни въпроси, включително и за вписването на българите в конституцията на РСМ. Но аз не съм абсолютен монарх и не мога да кажа дали ще променим конституцията. Депутатите представляват гражданите, гласуват и аз не мога да спирам парламентарната демокрация. Ние не можем да вземем решение, което да наложим”, каза Силяновска. И отбеляза, че всеки е представил своята гледна точка и е уважил тази на другия: “Факт е, че и двамата представляваме националните интереси на страните си. Но е факт и това, че диалогът е ключовото решение”. По думите й двамата са разговаряли в “приятна атмосфера, която ще даде плодове: „Когато седнете да разговаряте, водени от добра воля, ще направите голяма крачка към откриването на важни съвместни решения”.

“Обединихме се за най-важното - евроинтеграцията, копенхагенските критерии, регионалния подход за решаване на проблемите, за това, че научените български уроци по пътя на евроинтеграция са научени и няма да се наложи да повтаряме грешките и че ще търсим заедно решения без някой да се чувства ощетен или обиден, или забравен”, подчерта Силяновска. И посочи, че мисълта може да бъде по-бърза от светлината и “ако се слушаме, ако се уважаваме, ако имаме воля да се разберем - тогава решението е налице”.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова изпратиха Силяновска, която прегърна и целуна и двамата. 

Силяновска беше в България по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ в София с „Набуко“ от Верди. След разговора с Радев тя изрази съболезнования за двамата загинали български военни пилоти и изрази разбиране, че българският президент и съпругата му няма да могат да я придружат на операта.

По-важно от протокола

Кабинетът на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова ще поиска обяснение от българска страна заради снимката от срещата с българския ѝ колега Румен Радев в София. Причината е, че кадърът е заснет на фона на българското знаме и знамето на ЕС, но липсва националният флаг на РСМ, предаде БТА.

Заради снимката от СДСМ нарекоха посещението на Силяновска "дипломатически провал". Бившият посланик на РСМ Нано Ружин обаче смята, че не е необичайно на подобни неформални срещи знамена да не се поставят. Политическият анализатор Мерсел Биляли посочва, че "съдържанието е много по-важно от протокола на срещата, която е частна или полуофициална“. Според бившия посланик на РСМ в България Георги Спасов, Силяновска се е самопоканила с намерението да покаже, че прави "културна дипломация", така че домакините с основание са преценили, че не бива да я третират като държавник от друга държава и да поставят знамето на тази държава". А журналистът Жарко Траяноски попита защо тогава кадърът се публикува в официалния сайт на президента на РСМ, при това с гордост.

Не вземаме техните решения

ЦИК приема своите решения съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск, заяви пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК. По никакъв начин, не само за тези избори, но и назад във времето, никой не е оказвал натиск върху начина, по който гласувам. Много от нещата, които се изписаха и казаха, са неверни, което нарушава доверието в работата на ЦИК. Сякаш някой се опитва да създаде недоверие към този орган, каза Нейкова. ЦИК не се влияе от решения на политици, на политически партии и коалиции. Проблемите, които възникват в самите политически субекти, трябва да бъдат разрешени в рамките на самите партии. Не може някой да очаква ние да вземем техните решения, посочи тя. 

Разходките до урните не лекуват

Като седнат в меките кресла, най-мъдрите глави на нацията почват да умуват как да не съставят правителство. Защото ако има, ще лъсне пословичната им некадърност да управляват държавата. Такива са от зората на българската демокрация. През 1879 г. Константин Иречек хроникира в дневника си: „Народното събрание, множество полуобразовани простаци или селяни; всеки говори колкото си иска – цели заседания минават в празни приказки. Един стане и говори нещо, друг веднага се обажда и му възразява, и така се кара.“

Една мантра папагалски се върти в медиите. „Гласувайте, от вас зависят съдбините на Отечеството!“, пропагандират платени от партиите лъжовни политолози. Прах в очите на вярващите. От изборите зависи единствено легитимирането на политическата каста. Която е дълбоко изгнила отвътре, като ланшна ябълка. Разходките до урните през няколко месеца няма да я излекуват. През октомври може да има нова Октомврийска революция. Защото на народа му дойде до козирката да избира ония, същите! (Из коментар на Росен Тахов, „Труд“)

Тоягата е в избирателя 

Лъжливите джентълмени от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ се наиграха едни с други и унищожиха Конституцията, вкараха страната в хаос и увеличиха държавния дълг към 40 млрд. Тези джентълменски споразумения да си ги вземат и да си ги занесат някъде по-навътре в гардероба. Икономиката не върви добре именно заради джентълменското им споразумениеИнфлацията е 33% за 3 г. заради бюджетите на Асен ВасилевУвеличението на цените на продуктите и услугите е към 40-45%. Част от антикорупционните закони са вкарани в Плана за възстановяване и устойчивост напълно престъпно спрямо българската икономикаАсен и Кирил го направиха, защото смятаха, че ще управляват дълго време и ще вкарат свои хораКирил в прав текст казваше: "На мен ми трябва КОНПИ като бухалка". Сега се връща като бумеранг. Ако в плана имаше само икономически мерки, щяхме да вземем парите. ПП-ДБ се опитват да се самоизперат от Пеевски Това, което става, са оздравителни процеси в обществото и ще дадат възможност на партиите след изборите да дишат по-свободноТоягата е в избирателя. (Тошко Йорданов, БНР)

Ако политическата криза стане икономическа

Политическата нестабилност е само външно проявление на войната между олигархичните кланове и тези, които владеят завладяната държава. Другите или са част от нея, или искат да се включат в нея. Няма как да направим редовно правителство, ако не бъде решен проблемът за тази война, която не е създадена от политиците, а от мафиотите. Можем да управляваме евентуално с ГЕРБ, но не можем да се върнем обратно през 2020 г., както искат Борисов и Пеевски. 

Хората не са представени достатъчно добре нито от ДПС, нито от ГЕРБ, те търсят своето представителство. ГЕРБ упорито и системно отказва да работи по темата, свързана с борбата с корупцията. България засега не е неуправляема държава, няма икономическа криза, защото тези 4 г. страната е с най-добрите икономически показатели, откакто е влязла в ЕС. Ако обаче политическата криза се пренесе в икономическа, това би могло да има тежки последици. (Бившият премиер Николай Денков, „Неделя 150“, БНР)

Застинала демокрация

Знаете ли името на българския министър-председател? Почти съм сигурен, че не го знаете. И как биха могли, след като само за три години България премина през шест парламентарни избора. Четири пъти новоизбраният парламент не успя да състави правителство. В двата случая, когато правителство беше съставено, то просъществува по-малко от година и показа всичките недостатъци на един уреден брак. На 27 октомври българите ще гласуват отново. Шансът да изберат правителство е 50:50Досега ефектите на дългия политически Ковид включват: скромен икономически растеж; ниска избирателна активност, която продължава да спада (през октомври се очаква да бъде около 30%); прекомерен политически цинизъм; разрастване на нови протестни партии; парализирана бюрокрация; маргинализация на България на европейската политическа сцена.

България е застинала демокрация. Подозрението е, че политическите партии не могат да управляват, защото не искат да управляват. За избирателите им е по-важно да са наясно с кого няма да си сътрудничат, отколкото какво може да се постигне. Неразрешеният въпрос на българската политика е: кой всъщност управлява страната? (Из статия на политолога Иван Кръстев във "Файненшъл таймс")

Надеждите за Шенген попарени

От години България е в състояние на трайна неуправляемост, пише кореспондентът на "Франкфуртер алгемайне цайтунг" от Балканите Михаел Мартенс. Предстоящите избори ще бъдат седмите поред за по-малко от 4 г. – нов европейски рекорд. Надеждите за присъединяване на България към еврозоната и за пълноправно членство в Шенген засега остават попарени. Същевременно страната губи пари - не могат да бъдат усвоени милиарди от фондовете на ЕС. От Плана за възстановяване и устойчивост  ѝ се полагат почти 6,3 млрд. евро, от които страната е успяла да усвои едва 22% при средно 37% за ЕС. А наскоро окончателно се прости с почти 100 млн. евро от друг европейски фонд. "По-добре е да не се управлява, отколкото да се управлява неправилно - това би могло да бъде мотото на много партии в България", заключава Мартенс. 

Не за първи път правим политическа грешка

Другите страни заявиха важни за тях ресори и предложиха по една кандидатура за еврокомисар. България направи точно обратното - остави на Фон дер Лайен тя да избере един от двамата кандидати, които предложихме. За пореден път ще се надяваме на отрязъци от ресори, които да ни бъдат предоставени. Това е пример за липсата на стабилна външна политика и приоритети. Не за първи път правим тази политическа грешка и показваме слабост пред европейските институции. Шенген можем да го обявим за мъртъв, особено сухопътния. Споразумението вече не действа. За момента Европа няма реална политика за решаване на мигрантския проблем, всяка страна се справя поотделно. (Михаил Керемедчиев, бивш зам. външен министър, „Хоризонт“)

Ще има ли китайска банка у нас

"Няма вече кола, произведена в Европа, която да няма компоненти, произведени в България, и то не само резервни части“, заяви президентът Радев на българо-китайски бизнес форум в София. Според него у нас трябва да има клон на китайска банка, за да се активизират двустранните бизнес отношения и да се гарантира тяхната стабилност, както и директна авиолиния Пекин-София.

Държавата се разпада

Преходът завърши преди много години, когато бяха променени властта, собствеността и геополитическата принадлежност на България. От държавна собствеността стана частна, от източна ориентация вече сме в европейска и властта е демократична. Това стана между 2001 г. и 2003 г. Тогава завърши „онзи период“. Сега приключва цял етап, белязан от разпада на няколко политически партии. Най-важната характеристика на „онзи период“ бе неговият двуполюсен модел – синьо-червени. Сега започва нов етап с разцепването на две традиционни партии, но не съм сигурен, че с това завършваме, защото навлизаме в дълга политическа криза и това е знак, че ще се появи нов модел. В момента наблюдаваме агонията на този следпреходен етап, който все още не е завършил, но е на финала и ще приключи със стабилна политическа система. (Андрей Райчев, „24 часа“)

Доган ли е котвата

Ахмед Доган ще се върне в активната политика. Той е котвата, която държи ДПС на земята. Това заяви председателят на Земеделския народен съюз Румен Йончев по БНТ. Партията, заедно със СБОР, е в коалицията "Алианс за права и свободи", чрез която ДПС-Доган ще се яви на изборите. Тези партии и ДПС на Сокола подадоха документи за регистрация за вота на "Демокрация, права и свободи - ДПС", но ЦИК не ги допусна до участие и тя беше регистрирана, след като ВАС й нареди да регистрира коалицията начело с Делян Пеевски.  

На границата все същото

Корупцията и мързелът на държавните институции у нас докараха нещата дотам, че България от стратегическа входна и изходна точка на Европа, ще се превърне в камък, който всеки заобикаля.Причините са хаосът с организацията на граничните пунктове, километричните опашки от камиони и денонощни престои, както и мутренските трикове и рекет от частни и държавни фирми и служби, които принуждават камионите да спират и плащат на точно определени паркинги, а чуждестранните шофьори се товарят с по-високи такси.

Открай време привидните напъни на властта да разчиства авгиевите обори по най-натоварените гранични пунктове на страната се провалят. Трудно е да си представим кардинални промени, защото винаги на входа и изхода на границата са се намествали корупционни интереси. Управляващите само привидно водят битка с тях.Защото политическите партии се хранят от тези безотчетни финансови потоци, с тях се купуват избори и се облагодетелстват висши чиновници и депутати, за да прокарват лобистки решения. Подобни схеми не може да съществуват без политически чадъри. (Из коментар на Мила Кисьова, „Сега“)

Двама генерали на F-16 

В петък президентът Радев излетя като втори пилот на изтребител F-16 от ВВС на САЩДемонстрационният полет бе по покана на Военновъздушните сили на САЩ. В двойната кабина той бе заедно с командира на авиобаза "Авиано" в Италия бригаден генерал Тад Кларк. Полетът продължи около 40 минути, след което Радев награди с почетен знак командира на 31-о авиокрило на военновъздушните сили на САЩ.

Дали така не е по-удобно

Политическите сили упорито не показват възможност да организират управлението на държавата, което вече се превръща в много тежък хроничен проблем. Няма достатъчно политическа отговорност и воля, за да се вземат под контрол нещата в държавата. И след като това продължава толкова дълго време, човек си задава въпроса дали пък на някой така не му е по-удобно. След изборите едва ли ще се случи нещо по-различно, защото играчите и партиите са същите. Ще бъде много лоша идея, ако "сглобката“ под някаква форма се повтори. Докато партиите не носят отговорност, каквато и избирателна система да измислим, изборите за парламент са безсмислени. (Бившият вицепремиер Ивайло Калфин, радио „Фокус“)

Законът се чете отзад напред

Отива си поредно Народно събрание, което беше слабо в законодателната си дейност. Политическите сили трябва да формират листите си за следващия парламент така, че в тях да влязат повече юристи с многогодишен стаж и високи професионални качества, а не юристи по диплома, които не са влизали в съдебна зала. Само така парламентът ще работи качествено. Купищата приети законопроекти, както и голямата законодателна активност на депутатите изобщо не трябва да са повод за гордост на парламента. 

Това се посочва в обръщение на Съюза на юристите в България до партиите. В него се критикува се и порочната практика да се променят закони през преходни и заключителни разпоредби. "Тази опасна и противоконституционна тенденция в законотворчеството наложи "принципа" законът да се чете отзад напред. Абсурдно е, ако не е комично, да се отчита за положителна работата на Народното събрание по броя на приетите актове, повечето от които са "поправка на поправката". В обръщението се посочва още, че промените в Конституцията са довели до "сериозна политическа криза и до други негативни последици, които тепърва ще създават конституционни и политически проблеми".

Докъде е влиянието

Парадоксално е, че при разпад в повечето партии, поведението им не показва да са си взели поука.  В близко време битката в ДПС няма да се отрази на българската политика. По-важното е докъде се простира влиянието на Пеевски над другите партии и при евентуален негов неуспех дали би повлияло на тях. Хубавото в тази ситуация е, че ДПС няма да бъде фактор в политиката. (Политологът Георги Проданов, „Хоризонт“)

Мафиотска битка

"Чух Борисов да разправя колко хубаво било преди 4 г., как нещата били такива, онакива и т.н. Преди 4 г. клановете на мафията се скараха преди ние да сме политическа сила, да сме министри. Борисов даде Пеевски на Магнитски. Изведнъж се скараха за хазарта, с Черепа взеха да се бият. Тая мафиотска битка продължава и досега". Това заяви Асен Василев в отговор на думите на Бойко Борисов, че когато ГЕРБ са били на власт, не е имало забавяне със средствата от ЕС. Сега от ПП-ДБ искат спешно приемане на три антикорупционни закона, за да може България да получи втория транш по Плана за възстановяване и развитие.

Нов етап на смачкването

Имаше години, когато БСП беше мачкана, за да бъде унищожена. Когато това не се оказа удачно, тя беше приета. Сега е втори или трети етап на смачкването, за да се разчисти терена за формация, която ще бъде кръстена лява, но ще бъде изградена по "Сорос образ"  - с други погледи към малцинствата, към международните партньори. Знам какъв натиск претърпя "Левицата" от посолства, международни фондации и всякакви душеприказчици, които обясняват, че в нея не са правилните хора, че правилните трябва да са чисто нови и да изповядват други възгледи. Но в лявото обединение има достатъчно формации, които изповядват традиционни български ценности.  

Проблемът на БСП започна от Станишев. От комплексите му и задушаването на всякакъв лидерски потенциал в партията. Това, което Нинова жъне, е посято от Станишев. Най-тежкото нещо, което той направи, е връзването с Цветан Василев и Пеевски. И досега не сме решили тези зависимости. (Татяна Дончева, БНР)

Вероятно са зле с парите

Пеевски как стана евроатлантик? Как си промени геополитически възгледите? Откъде дойде това? Ясно е, че е отвън. Явно има някаква принуда, най-вероятно са му блокирани сметките и той се опитва да се държи така, че да бъдат разблокирани. В същия кюп е и Доган. Не Доган е движещата сила на бунта против Пеевски. Напротив, него го дърпат насила. Той някак не иска. Някакви хора от ДПС говорят от негово име, но не конкретно. Доган направи едно съвещание и после пуснаха нещо много малко от него, в което той казва нещо срещу Пеевски - не много убедително. Доган също най-вероятно е много зле с парите и е в дълбок фалит. Историята с Румен Гайтански-Вълка показа, че някак се опитват да му спасят дълговете около ТЕЦ „Варна“. Но след това остана на улицата и това е причината той да не е толкова активен в борбата с Пеевски. (Журналистът Валери Найденов, Факти)

В едно изречение

950 души ще останат без работа, след като през март 2025 г. затвори японският завод за кабели в Мездра (БТА)

За първи път от 103 г. е регистриран случай на холера в България. (Нова тв)

ББР е отписала необслужван заем на "Булгартабак", като е получила в замяна имоти на дружеството в Благоевград. (Медиапул)

Опитите за нелегално преминаване на границата са намалели наполовина, съобщи служебният премиер Димитър Главчев по време на блиц контрола в Народното събрание.

Държавният департамент заяви, че Вашингтон не възнамерява да участва пряко в конфликта в Украйна или да изпраща войски в страната. (ТАСС)

Германският канцлер Олаф Шолц изключи възможността страната му да предостави на Украйна прецизни оръжия с голям обсег на действие, независимо от решенията, които вземат съюзниците от НАТО. (Дарик радио)

Швеция ще дава от 2026 г. до 34 хил. долара на хората, които доброволно решат да пътуват обратно към родните си страни. (Франс прес)

Правителството на Нидерландия планира да въведе драстични нови антиимиграционни мерки, които ще бъдат едни от най-строгите в ЕС. (БТА)

Повишените миграционни потоци не могат да бъдат решени чрез едностранно премахване на Шенгенската зона и прехвърляне на топката към страни, които се намират на външните граници на Европа, заяви гръцкият премиер Мицотакис. (БНР)

Тероризмът, престъпността, социалната и финансовата тежест на мигрантите, които не искат да работят, всички тези неща започват да събуждат германците, заяви унгарският премиер Виктор Орбан. (БТА)

Значителното увеличение на износа на електроенергия от ЕС за Украйна предизвика скок в цените в Югоизточна Европа, предупреждава гръцкият премиер Мицотакис в писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. ("Файненшъл таймс")

Франция отчита катастрофален бюджетен дефицит от близо 6 процента от БВП. (Фокус)

Южна Корея е най-големият износител на бебета в света. (Дарик нюз)

Заради недопустимо висок брой мигранти Германия е изчерпала ресурсите си за приемане на бежанци. (Фокус)

Намеренията на МВФ, ръководен от Кристалина Георгиева, да поднови посещенията и контактите си с Русия за първи път след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г., предизвика недоволство в ЕС. (Банкер)

Изслушванията на кандидатите за еврокомисари в Европейския парламент може да бъдат отложени след началото на ноември. ("Политико")

Украинските власти са предали на САЩ и Обединеното кралство списък с потенциални цели в Русия за нанасяне на удари по тях със западни оръжия. (Ройтерс)

Илон Мъск е на път да стане първият трилионер в света до 2027 г., според нов доклад за глобалното богатство. („Труд“)

Путин предупреждава

Ако Западът даде зелена светлина на Киев да използва оръжия с по-голям обсег за поразяване на руски цели, това би означавало, че НАТО ще бъде във война с Русия. Ако случаят е такъв, тогава, отчитайки промяната в характера на конфликта, ще вземем съответните решения, въз основа на заплахите, с които ще се сблъскаме, предупреди президентът Путин. И посочи, че разрешаването на Киев да нанесе удар в дълбочина на Русия е решение за това дали страните от НАТО са пряко въвлечени във военния конфликт или не.

„Кошмари“ за бъдещето на Европа

ЕС се разпада пред очите ни, пише британският писател Гавин Мортимър в сп. Тhe Spectator. Разочарованите избиратели не виждат в ЕС нищо друго освен провален проект, който ги е направил бедни и е заплаха за тях. В целия континент масовата имиграция доведе до влошаване на социалното сближаване, до „гетоизация“ от Малмьо през Марсилия до Манхайм, пише анализаторът. Това разочарование се разпространи и сред елитите. Марио Драги, бившият президент на ЕЦБ, публикува доклад от 400 страници, в който разкри колко неконкурентоспособен е станал ЕС през този век. Нещата са толкова зле, че Драги има „кошмари“ за бъдещето на Европа, ако не се направи нищо, за да се спре това, което той описва като „бавна агония“ на икономическия упадък на континента. „За първи път след Студената война трябва сериозно да се страхуваме за нашето самосъхранение и причината за единен отговор никога не е била толкова убедителна“, смята той. 

ЕС е в неуютна позиция

Умората от войната се усеща, има падане на жизненото равнище на хората и буксуване на икономиката. ЕС е в твърде неуютна позицияКраят на войната е въпросът, който виси от дълго време във въздуха. И докато първоначално отговорът на НАТО и ЕС беше война до победа, от есента на 2023 г. е да не се позволява Украйна да претърпи поражение, а от юни т.г. - да се принуди Русия да седне на масата за преговорите. Говорим не за мир, а за примирие. Не си представям, че мирен договор в близко време ще има. Вече 40 г. Япония и Русия нямат мирен договор за нерешените териториални въпроси за четири Курилски острова, но това не означава, че се бият и там умират хора. (Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи, „Хоризонт“)

Кой ще работи 

Непрестанният спад на хората в работоспособна възраст в Европа ще оказва все по-силен натиск върху социалната система и публичните финанси в страните от ЕС, сочи доклад на мозъчния тръст "Брьогел". Застаряването на европейското население намалява броя на хората, които работят и плащат данъци, и увеличава броя на пенсионерите и нуждаещите се от здравни грижи. Дори имиграцията в ЕС да продължи със сегашните темпове, което е неприемливо за много европейци, тя не може да компенсира спада на трудоспособното население. Ако 450-милионният ЕС приема повече от 1 млн. мигранти годишно, това ще забави спада на трудоспособното население едва наполовина. 

Проблемът е известен, решението по-малко

За първите четири месеца на годината в Украйна са образувани 10 584 съдебни производства за „напускане на военна част или на места за отбиване на военна служба“ и 7306 за „дезертиране“. И в двата случая виновните са наказани от 10 до 12 г. затвор.

Но това е по-добре, отколкото да умреш, убит от дронове и танкове, мини и картечници – опитват да се шегуват войниците и от двете страни на фронта във видеоклипове в интернет на фона на ударна музика и видеоигри. Ликуване и подстрекателство – нещата не са се променили много от времето на Спартак, когато полуделите за кръв римляни крещяха: „Заколи го!“ на гладиаторите в Колизеума. Трудно е човек да се изненада, че дезертьорството от войската се е превърнало в голям проблем за Генералния щаб на Украйна и правителството. Просто защото можеш да имаш изтребители Ф-16 и ракети, но без „Калашников“ и без тези, които боравят с него, войните не могат да бъдат спечелени. Много малко са кандидатите да поемат автомати в ръце, защото е по-здравословно да чистиш тоалетните в затворите на Киев, отколкото да служиш на страна в окопи, обстрелвани с минохвъргачки.

Кризата на призванието към мъченичество по фронтовите линии е съчетана с друга екзистенциална заплаха за Украйна – демографската. От началото на войната страната е загубила 14 млн. граждани - от 42 млн. те са се стопили до 28 млн. Липсващите са предимно избягали и намерили убежище в чужбина. Това са жени, непълнолетни, рискувайки да оставят Украйна с недостиг на работна сила и да предизвикват дългосрочна социална криза. Проблемът е известен, решението – по-малко. Киев открива министерство за призовка на изгнаници и дезертьори. Все повече войници напускат фронта, а страната вече е загубила половината от населението си. (Паоло Брера, специален пратеник в Киев на италианския вестник „Република“, из резюме, публикувано в „Труд“)

Вести от България

Между 6 и 8 партии ще влязат в парламента, прогнозира по тв Нова нюз проф. Михаил Константинов. Според него двете фракции на ДПС ще имат общо между 30 и 35 депутати, което ще е отстъпление, ГЕРБ ще вземе 70 мандата, а около 20 ще са за БСП. "Възраждане" вдига резултата си, което вероятно ще се види и на изборите. 

Две нови болници за рехабилитация и за продължително лечение ще бъдат изградени вПавел баня и Сапарева баня, реши правителството.

Парламентът удължи със 180 дни преговорите с Украйна за продажба на оборудване, предназначено за АЕЦ "Белене". 

Депутатите приеха на първо четене законопроект, който задължава държавата да финансира автомати за лекарства или денонощни аптеки, включително в труднодостъпните региони.

Доверието в Българската православна църква е 43,1%, а недоверието - 35,8%, което я нарежда сред най-одобряваните институции у нас, показват данни на „Галъп интернешънъл“. Три четвърти у нас се определят като православни, а малко под две трети декларират вяра в Бога

БНБ определи нови изисквания към отпусканите от банките жилищни заеми, които ще влязат в сила от 1 октомвриПокупката на жилища ще може да се кредитира с до 85% от стойността му, а месечните вноски по обслужването на заема не трябва да надхвърлят 50% от доходите на кредитополучателя. Максималният срок по договора не може да е по-дълъг от 30 г. 

При спецакция бяха иззети 23 замразени и препарирани животни в дома на бизнесмена Светослав Илчовски. (БНР)

Вести от света

Олаф Шолц се опита да прехвърли вината за нарастващата мигрантска криза върху своята предшественичка Ангела Меркел на фона на бунт срещу плановете му да затвори границите. По време на разгорещени разговори в Бундестага той защити решението на своето правителство да въведе отново контрола по сухопътните граници, което предизвика безпокойство у европейските съюзници на Германия.

Папа Франциск разкритикува кандидатите за президент на САЩ Тръмп и Харис за "политиките им срещу живота" по отношение на абортите и миграцията. Според него и двамата са против живота, независимо дали е този, който изгонва мигрантите, или този, който убива бебета. Папата посъветва американските католици да изберат кого смятат за "по-малкото зло" на предстоящите избори в САЩ, съобщава АП.

Близo eднa тpeтa oт гoлeмитe зaвoди зa коли нa пeттe нaй-гoлeми aвтoмoбилни пpoизвoдитeли в Eвpoпa (ВМW, Меrсеdеѕ-Веnz, Ѕtеllаntіѕ, Rеnаult и VW) минaлaтa гoдинa ca пpoизвeждaли пo-мaлĸo oт пoлoвинaтa пpeвoзни cpeдcтвa от капацитета си. Гoдишнитe пpoдaжби ca c oĸoлo 3 млн. пoд нивaтa oтпpeди пaндeмиятa. Автoмoбилнaтa индycтpия пpeдcтaвлявa нaд 7% oт БВП нa EС и осигурява нaд 13 млн paбoтни мecтa.

Oбщ цeнтъp нa ĸитaйcĸo-eвpoпeйcĸaтa виcoĸocĸopocтнa жeлeзoпътнa cиcтeмa oтвopи вpaти в cpъбcĸия гpaд Инджия. Oт китайското пocoлcтвo в Cъpбия пocoчвaт, чe в минaлoтo "ĸaмбaнитe, виcящи нa ĸaмили, ca звънeли пo пътя нa ĸoпpинaтa, a днec тoвa ca ĸoлeлaтa нa влaĸa пo мapшpyтa Kитaй-Eвpoпa".

Из архива

Потвърждение на правото ни да присъстваме в Европа

Рождената дата на САЩ също се приема, че е донесла безкрайни страдания на верните на тогавашната британска корона. Днес се смята, че Денят на Бастилията е начало на оварваряване на френските нрави и на насилието в името на справедлив идеал. Когато се честваше годишнината от откриването на Америка, редица латиноамерикански интелектуалци казаха – не чествайте, а оплаквайте това събитие. Така че Девети септември не е единствената спорна дата в историческата равносметка на събитията. Тогава у нас изчезнаха заплахите от бомбардировки, партизанските глави престанаха да се разнасят публично, армията, която днес някой наричат окупационна, беше потънала в цветя. 

Когато германската армия мина през България, тя беше победителка и наистина имаше строеви, напет вид и се сочеше като пример за дисциплинираност. Докато съветската армия имаше зад гърба си тежки драматични боеве и нямаше как да изглежда парадна под звуците на духова музика. През 1944 г. бе смазана диктатура, която ни нареди за трети път през 20 век не само на страната на губещите, но и на страната на диктатурите. Това никога не бива да се забравя. Що се отнася до последвалите след 9 септември разочарования, извращения, няма световно историческо събитие, което особено пред първите десетина години да не е последвано от отмъщение, заемане на постове и пр.

Съдбата на България щеше да бъде съвсем друга, ако не бяхме участвали в последната фаза на Втората световна война, в която загинаха 30 хиляди българи. Тогава българската армия воюваше и на територията на други държави. Воювала е с окупатора на тези държави, като преди това е била негов съюзник не по волята на българския народ. И единствено с този аргумент на Парижката мирна конференция през 1947 г. бяха спасени териториалната цялост и интегритетът на България. 

9 септември беше потвърждение на нашето право на присъствие в Европа. Факт е, че 9 септември беше признат и приветстван от онези страни, сили и философия, които днес изкуствено са противопоставени. Де Гол нямаше нищо против по време на Съпротивата да се бие заедно с комунистите, да има министри комунисти в първото френско правителство след края на окупацията. Чърчил и Рузвелт отидоха на крака при Сталин. Има една знаменита фраза на Чърчил: „Даже зад Урал Съветският съюз си остава съюзник на атлантическите демокрации“. (Проф. Андрей Пантев, Вестник на жената, септември 2004 г.)