Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

Втора находка край Петрич

Втора голяма статуя, но без глава, откри екипът на проф. Людмил Вагалински в Хераклея Синтика край Петрич. Изваяна е в сходен иконографски стил като първата, намерена през юли. Археолозите предполагат, че е заровена с лицето надолу, долепено до стените на канал. Личи си, че фигурата има наметка, характерна за периода, през който е изработена и първата. Статуята е малко над два метра и е модерирана от цял мраморен блок. Излиза близо до мястото в източната част на канала, където беше открито почти цялостно запазено изображение на властник, представен като бог Хермес.

Астероид ще обикаля Земята

Земята ще получи още една луна - малък астероид, който ще бъде прихванат от гравитацията на нашата планета до края на годината. Космическата скала ще направи една пълна обиколка между 29 септември и 25 ноември. Но въпреки това 57-дневно близко прелитане, астероидът ще бъде трудно забележим от Земята, тъй като е широк само 10 м. Подобно събитие имаше през 1981 г. и 2022 г. НАСА проследява местоположенията и орбитите на около 28 хил. астероида с четири телескопа на цялото нощно небе на всеки 24 часа. Астероидите съдържат ценни минерали и вода, които могат да се използват за ракетно гориво. 

640 хил. години пресъхнало море

Преди около 5,5 млн. години, в самия край на „златната ера“ за бозайниците, Средиземно море почти напълно пресъхва. Това геоложко събитие, наречено Месинска криза на солеността, продължава поне 640 хил. години и оставя дълбок отпечатък върху историята на региона. Причината е тектониката на плочите. Средиземноморският басейн, заключен между два континента, които днес продължават да се приближават един към друг с около два сантиметра всяка година, е бил откъснат от Атлантическия океан. Поради сухия климат на региона, водите му бързо се изпаряват, оставяйки огромни количества сол.

Кристал пази ДНК

Британски учени са съхранили ДНК информация за цял човек върху кристал, който може да се използва за връщане на човечеството, ако то изчезне. Екип от Университета в Саутхемптън използва лазери, за да запише данните върху 5D кристал, който може да оцелее милиарди години. Той е еквивалент на стопен кварц - един от най-издръжливите в химично и термично отношение материали на Земята, койтоможе да издържи на огромни сили, екстремни температури и космическа радиация. Учените се надяват, че той ще може да се използва и за записване на геномите на растителни и животински видове, изправени пред изчезване. Кристалът се съхранява в „Паметта на човечеството“ - специална капсула на времето в солна пещера в Халщат, Австрия.

Рояк роботи ще изследва Марс

Германски инженери разработват рояк роботи за изследване на най-големия каньон в Слънчевата система – Долината на Маринър на Марс. Тя се простира на 4000 км дължина, дълбока е 8 км и широка до 600 км, което я прави десетки пъти по-голяма от Гранд каньон в САЩ. За разлика от каньоните на Земята, Маринър не е създаден от река, а от разломи и тектонични процеси. Трудният й терен затруднява работата на традиционните марсоходи, затова ще се използва рояк от различни мобилни и стационарни устройства, които ще се движат заедно по повърхността на Марс, ще изследват пещерите и ще предават данни към команден център чрез сателит. Системата включва наземни транслатори, които ще помагат за комуникацията между тях и орбиталните станции. 

Земята имала пръстен 

Някога Земята може би е имала свой собствен планетарен пръстен, който е оцелял няколко десетки милиони години, но не е оставил траен отпечатък върху геоложкия й запис. Според учени от университета Монаш в Австралия той бавно се е разпадал в земна орбита. Преди над един милион години материалът от пръстена е падал постепенно от Земята, създавайки рязкото нарастване на метеоритните удари. Слоевете в седиментните скали от този период съдържат изключително много метеоритни отломки. 

Нова хипотеза за Бермудския триъгълник

Тази смъртоносната зона между Флорида, Пуерто Рико и Бермудските острови, която обхваща 700 хил. км в океана, е обвита в мистерия поради големия брой хора, които влизат, но никога не излизат от другата страна. Австралийският учен Карл Крузелницки разби митовете за големия брой изчезвания с твърдението си, че те се дължат на човешка грешка и лошо време поради близостта на Бермудския триъгълник до екватора, а не на извънземни и митични сили. Районът, в който корабите навлизат в Атлантическия океан, наистина включва някакви необичайни характеристики, но няма нищо необичайно в триъгълника, твърди изследователят. Според бреговата охрана на САЩ броят на изчезналите в него е същият като навсякъде по света.

Вулкан с уникална лава

Когато един вулкан е пред изригване, околните земи се издуват като притиснат балон. Изследователи от Техническия университет във Вирджиния за първи път откриват и проследяват това краткотрайно движение, като използват сателитни наблюдения на активен вулкан в Танзания - единственият в света, който произвежда карбонатна лава с необичайна окраска: изригва черна или сива, но се охлажда до бяла. Според проучването повишаването на налягането в резервоара за магма на вулкана може да доведе до издуване на повърхността. Когато налягането намалее, резервоарът се изпразва и земята се спуска обратно.

Древен "Ел Ниньо" причинил най-голямото масово измиране

Свръхзатоплянето на океана при продължил десетилетие древен "Ел Ниньо" е било ключов фактор за най-мащабното изчезване на живота на планетата Земя преди около 252 млн. години. Това констатират учени от Бристолския университет и Китайския университет по геонауки в Ухан в изследване за последиците от бързите климатични промени през пермско-триаското затопляне, които били опустошителни за всички форми на живот в морето и на сушата. Изследователите отдавна свързват това масово измиране с огромните вулканични изригвания в днешен Сибир. Емисиите на въглероден диоксид, предизвикани от тях, бързо ускорили затоплянето на климата и предизвикали разрушаване на морските и сухоземните екосистеми. Увеличаването на парниковите газове не само прави по-голямата част от планетата по-топла, но още по-сурова и трудна за оцеляване.

„Пръсти на смъртта“ под леда

Под леда на Антарктида, при температура минус 2 градуса, животът процъфтява, докато не се появи така нареченият „пръст на смъртта“, който пълзи към морското дъно и след като го докосне, продължава  да се разпространява, замразявайки земята и всичко, което се намира върху нея. Става дума за тръба от лед, наречена бриникъл, която се формира само за няколко часа. За първи път явлението е заснето през 2011 г. от екип на Би Би Си. 

Гълфстрийм отслабва

Потокът на топла вода през протока на Флорида се е забавил с 4% през последните четири десетилетия, което има сериозни последици за световния климат, показва ново проучване. Океанското течение започва близо до Флорида и пронизва пояс от топла вода по източното крайбрежие на САЩ и Канада, преди да пресече Атлантическия океан към Европа. Топлината, която Гълфстрийм транспортира, е от съществено значение за поддържане на умерени условия и регулиране на морското равнище. Гълфстрийм е само малък компонент от глобален конвейер от океански течения, който пренася кислород, хранителни вещества, въглерод и топлина около планетата, като същевременно помага за контролиране на морското равнище и активността на ураганите.

100 хил. столетници в Япония 

Броят на японците на възраст над 100 г. достигна рекордно високи стойности - 95 119, от които 83 958 са жени, а 11 161 – мъже. Хората над 65 г. са 36,25 млн. (29,3% от населението). Страната е изправена пред постоянно задълбочаваща се демографска криза, тъй като нарастващото население в напреднала възраст води до рязко увеличаване на разходите за лечение и социални грижи, а работната сила намалява. Общото население на страната е 124 млн. души, след като миналата година намаля с 595 хил.

 

Има и такива специалности

В Университета „Мисури” в Канзас се преподаваспециалност  „Клоунология”, която изследва изкуството на клоуните. 

В Мичиганския държавен университет в САЩ има бакалавърски, магистърски и докторски програми в специалността „Опаковане”

„Боулинг индустриален мениджмънт и технологии” е специалност в университета в щата Индиана. 

От 2024 г. в университета в Ексетър в Обединеното кралство ще се дава диплома по магия. А бакалавърска програма, свързана с известната група „Бийтълс”, изучава историята и творчеството на британската рок банда. 

Лондонският университетски колеж предлага специалност, свързана с историята на викингите и Скандинавия.

В Лондонския университет по икономика и политически науки има специалност „Наука за изкуството на взимането на решения”. 

Университетът Оукстердам в САЩ е първото висше училище, в което има специалност за култивирането на канабис

Калифорнийският университет в Бъркли има програма, посветена на известния американски анимационен сериал „Семейство Симпсън”. Студентите изучават философията зад измислянето на епизодите на сериала.

Университетът „Куин Мери” в Лондон предлага специалността „Тейлър Суифт и литература”

В университетите в Чикаго и Балтимор има специалност „Зомбита в популярните медии”.

В специалността „Науката за супергероите” в Калифорнийския университет студентите изучават популярни герои като Спайдърмен, Супермен, Жената Чудо и Батман.

В университета „Санта Клара” студентите могат да се запишат на курсове „Радостта от боклуците”.

„Вампирите в литературата и киното” е университетска специалност в Уисконсин, САЩ.

Държавният университет в Плеймоут предлага образование по „Пътешествия”.

Във Висшето училище по оръжейничество в САЩ се изучават различните видове оръжия(Нова тв)