Светът

Байдън пред ООН: Ние сме тук, за да служим на хората, а не обратното

   
Байдън пред ООН: Ние сме тук, за да служим на хората, а не обратното

Украйна, Близкият Изток и Изкуственият интелект бяха сред темите, който засегна американският президент Джо Байдън в последната си реч пред Общото събрание на ООН. 

В речта си пред представителите на световната общност Джо Байдън призова държавите да се обединят на фона на разрастващия се конфликт в Близкия Изток, продължаващата война на Русия в Украйна и нарастващо влияние на Китай, което предизвиква загриженост. 

"Наистина вярвам, че сме в повратна точка на световната история. Изборите, които правим днес, ще определят бъдещето ни“, каза пред делегатите Байдън.

Той изтъкна, че руският президент Владимир Путин се е "провалил" в целта си да унищожи Украйна и НАТО. "Но Украйна е свободна", каза Байдън, допълвайки, че "НАТО е по-голям, по-силен, по-обединен от всякога, с два нови члена: Финландия и Швеция.

В речта си Джо Байдън описа подробно миналогодишната атака на групировката Хамас срещу Израел, при която загинаха 1200 души, а множество други бяха ранени, насилени или взети за заложници. Американският президент допълни, че при отговора на Израел невинните цивилни в Газа са преживели "ад" изтъквайки, че САЩ са представили предложение за прекратяване на огъня, което е одобрено от Съвета за сигурност на ООН и призова страните в конфликта да го финализират. 

Той изрази увереност, че все още има място за дипломатическо решение. В речта си Джо Байдън засегна темата и за изкуствения интелект като заяви, че той ще промени живота ни, начина, по който работим и начините, по които воюваме. Според него държавите трябва да гарантират, че изкуственият интелект ще подкрепя хората, а няма да подкопава техните усилия. 

В края на речта си Джо Байдън сподели за решението си да напусне президентската надпревара и заяви "Нека никога не забравяме, че някои неща са по-важни от това да останеш на власт". 

"Хората са най-важните... Ние сме тук, за да служим на хората, а не обратното".