Новини Светът

САЩ, ЕС, Великобритания и други зоват за незабавно временно примирие в Ливан

   
САЩ, ЕС, Великобритания и други зоват за незабавно временно примирие в Ливан

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и други страни призоваха за незабавно временно примирие в Ливан на фона на задълбочаващия се конфликт между Израел и шиитската организация "Хизбула".

Подготвеното от Съединените щати и Франция предложение, подкрепено от коалиция от съюзници, предвижда незабавно прекратяване на сраженията в Ливан за три седмици, за да бъде дадена възможност за постигане на дипломатическо решение на конфликта, както да бъдат положени усилия за спиране на боевете в Ивицата Газа. В съвместно изявление се изразява "нетърпимост" към продължаващите военни действия и се оценява като "неприемлив" рискът от разрастване на враждебността в Близкия изток.

Изявлението е подписано също  от Австралия, Канада, Япония, Саудитска Арабия и други държави. Френският външен министър Жан-Ноел Баро заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Вашингтон и Париж "разчитат двете страни да приемат предложението без никакво отлагане". Ливанският премиер Наджиб Микати подкрепи френско-американската инициатива, като изтъкна, че страната му е подложена на крещящо нарушение на суверенитета и човешките права посредством бруталните практики на израелската армия. 

Според ливанските здравни власти, израелските въздушни удари в сряда са причинили смъртта на над 70 души, а повече от 200 са били ранени. "Хизбула" изстреля от ливанска територия десетки ракети срещу Израел, включително и една към Тел Авив. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че понеделник е бил денят с най-много кръвопролития за времето на едно поколение:

"Адът се отваря в Ливан". 

По-рано началникът на генералния щаб на израелската армия генерал-лейтенант Херци Халеви загатна за възможна сухопътна офанзива в Ливан.