Анализи

Помпео казал на Петков, че и Тръмп да спечели, САЩ няма да работят с авторитарни правителства

   
Помпео казал на Петков, че и Тръмп да спечели, САЩ няма да работят с авторитарни правителства

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков се срещна с бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео, съобщи самият той във фейсбук. Два важни послания имало от тая среща - че дори да спечели Тръмп, няма да работят с авторитарни и корумпирани правителства от Източна Европа. И че законът "Магнитски" е добре да не обхваща само една конкретна личност, но и свързани с нея лица.

"Имахме много задълбочен разговор с Майк Помпео, 70-ия държавен секретар на САЩ. Той увери, че независимо кой спечели президентските избори в САЩ, политиката на страната ще бъде да партнира с правителства, които се борят с корупцията и спазват международните спогодби и националните закони.
Тезата, че потенциална републиканска администрация на САЩ ще работи по-добре с автократи в Европа, които не уважават законите и подкопават демокрацията в страните си, е напълно несъстоятелна и ще разочарова силно тези лидери (в България имаме поне двама такива), чиито мечти ще останат неосъществени." Така оцени разговора Кирил Петков във фейсбук, а после публикува и видео от срещата.

"Много е трудно да се премахне корупцията в места, където тя е била основен източник на доходи за всички политически актьори. Всъщност днес в парламента искахме да свалим ръководството на комисията за борба с корупцията. Между другото, въпреки че сме от държавите с най-голям брой дела по "Магнитски" в Европа, нямаме нито един човек, който да е в "Магнитски", който да е разследван от антикорупционната комисия на България", разказа Петков на Помпео.

"Днес с моята партия гласувахме да се махне това ръководство, а Борисов, партията на Пеевски и социалистите гласуваха против това. Така че тази борба е сложна", допълни Петков. 

"Приветствам сегашната американска администрация за това, което направиха в момента. Те работиха по всички възможни начини, за да доставят газ възможно най-бързо. Но когато става въпрос за политика, аз просто смятам, че републиканският модел е по-подходящ за постигане на по-добри резултати за целия регион", коментира Помпео.