Новини

Сигнали за измами в още 7 театъра, прокуратурата мълчи

   
Сигнали за измами в още 7 театъра, прокуратурата мълчи

Измамите в театрите не са нещо ново. Още предходния министър е сигнализирал прокуратурата за 7 театъра, но сред тях не е този в Разград. Това съобщи служебният министър на културата Найден Тодоров без да посочи за кои театри става въпрос.

До този момент прокуратурата също не е информирала за други театри свен този в Разград. Във вторник бившият вече директор на филхармоничния театър в Разград Левон Манукян бе обвинен в длъжностно присвояване и пуснат от ареста срещу гаранция от 50 000 лева.

Схемата в Разград е нещо кардинално ново и е изключително нагло, каза Найден Тодоров пред бТВ. Той обясни, че досега никой не е взимал по този начин пари от фонд "Работна заплата" - по 25 000 лв. за три дни в един от най-недофинансираните сектори у нас, като културата.

"Схемата в Разград е нещо кардинално ново. И е нещо изключително нагло и арогантно. Защото схемите, които ние проверяваме, са за измами чрез билети, поръчки на фирми, но досега никога не е ставало дума да се взимат парите от фонд "Работна заплата" на хората", каза Найден Тодоров.

Служебният министър на културата посочи, че в момента правомощията на директорите на театри са изключителни. Каза, че "теоретично те могат да наемат и продавачи на домати".

Найден Тодоров се обяви за законови промени, с които да се орежат правомощията на театралните директори.

"Законите трябва да се променят по такъв начин, че схеми като тази в Разград повече да не бъдат възможни...Трябва да се орежат правомощията на директорите и бюджетът да е ясен за всички", каза министърът на културата, който е и шеф на Софийската филхармония.

През следващите три месеца ще бъдат проверени назначенията във всички културни институти, обеща Найден Тодоров.

В момента тече проверка на театъра в Смолян. Там обаче схемата е по-различна от тази във Разград.

Найден Тодоров е убеден, че "работата на прокуратурата ще бъде добре свършена и ще се разбере, ако има високопоставено лице в Министерството на културата", което е замесено.

"Ние също работим и правим наши вътрешни проверки, но в крайна сметка професионалистите са полицията и прокуратурата. Не искам в момента в Министерството всеки да следи всеки", каза Тодоров.

Проверка и в театъра Смолян

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че колегите им в Смолян наблюдават досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка, което е престъпление по Наказателния кодекс. Става въпрос за договор за разпространение на дейността на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов“ в Смолян. Разследването е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Досъдебното производство е образувано на 26 септември. Разследването е възложено на инспектор от Комисията за противодействие на корупцията, като в момента е в начален етап. Предстои да бъдат разпитани свидетели, да се съберат писмени доказателства и да се назначат експертизи. Към момента по делото няма обвиняеми.