Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

30 септември – 6 октомври 2024

Колко грижлива е историята към избраниците си? Левски беше разпопен дякон. Гоце Делчев – разжалван юнкер. Двамата апостоли трябваше да преодолеят една догматика, за да сътворят една революция.

Акад. Ефрем Каранфилов

 

Непоколебим бранител на българската независимост

Цар Самуил се извисява в българската памет със своята трагична орис, но и с волята да отстоява свободата и достойнството на България. Неговите завети днес ни задължават да поставяме винаги на първо място Родината, да я отстояваме докрайще продължат да събират българи от близо и далеч пред този каменен щит на Самуилова България, за да ни напомнят, че сме длъжни да пазим спомена и завета на нашите предци, за да просъществува България. Това заяви в словото си държавният глава Румен Радев при отбелязването на 1010 г. от управлението на цар Самуил в събота в Националния парк-музей „Самуилова крепост“ край петричкото село Ключ.

През целия си живот цар Самуил ще остане непоколебим бранител на българската независимост, на държавността и духовното наследство. Сърцето на Самуил престава да бие при вида на ослепените при Ключ хиляди български войници. Докато ни има като народ, цар Самуил ще укрепва нашата вяра и упование в звездата на България. Дългите върволици с угаснали очи и споменът за тях ще възпрепятстват всяко разколебаване в родолюбие, каза още президентът. 

Как ще живеем?

Този въпрос е все по-съдбоносен. Независимо кога и как ще приключат днешните войни в Украйна, Близкия изток или по другите места на любимата планета Земя, която за щастие е кръгла. Много са обясненията, че днешният милитаризиран свят може да стигне до глобален военен конфликт. Дори при днешните смущаващи волности между партиите и партийките, дори при често сменящите се мандати в днешния български парламент.

Промени в подкрепа на страдащи и недоволстващи едва ли бързо ще има. Но все още актуален остава въпросът за изхода. Световните лидери (и не само те) се очаква да намерят отговорите за желаните промени. Но конфликтите днес съпътстват всички. 

Няма пряка опасност. Засега

Към момента няма пряка заплаха за страната ни, увери президентът Румен Радев следКонсултативния съвет за национална сигурност в петък, но посочи, че се повишава рискът от увеличаване на миграционни потоци към нашата страна и възможността от извършване на терористични атаки. 

Препоръките 

Заради обстановката в Близкия изток КСНС отправи препоръки към изпълнителната власт, между които са: превантивни мерки и недопускане на терористични актове на територията на страната, да продължат усилията за евакуция на българските граждани от региона на конфликтите, допълнителни мерки за охрана на държавната граница, да се засили сътрудничеството със сродни служби за сигурност, да се прегледа и при необходимост да се актуализира Националният план за противодействие на тероризма и да се направи преглед на стратегическите резерви.

Президентът Радев съобщи, че се е стигнало до общо решение изпълнителната и законодателната власт да подготвят закон за подготовката на българите за защита на Отечеството, както изисква Конституцията.

Рисковете са многобройни

Никой не може да се чувства в безопасност при ескалацията на тежки военни конфликти. И въпреки че сега няма пряк риск България да директно въвлечена в тях, рисковете са многобройни. Обикновено като най-конкретни се споменават опасностите от възможни терористични операции и нова бежанска криза. Но в по-широк план виждаме, че войните дестабилизират европейските държави като цяло, препятстват нормалното икономическо развитие, водят до значително падане на качеството на живот, създават чувство за несигурност, вътрешно контролират и разделят обществата, генериратрадикални тенденции. И тук си струва да си припомним, че светът се чувстваше най-сигурен не когато се въоръжаваше по време на Студената война, а когато се разоръжаваше в периода на разведряването. (Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи, из интервю в «Телеграф»)

Очаква ли ни голям бежански поток

Турция остава ключ към това дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток, защото ще е първата и най-засегнатата. Анкара планира репатриране на сирийски бежанци от турска територия, а не приемане на още. Част от бежанците минават през Египет, Либия, Тунис и достигат до Европа през Италия. Евентуална бежанска вълна от Близкия изток ще достигне България през пролетта и лятото на 2025 г. Не мисля, че страната ни е готова за голям бежански поток. По-лесно е предотвратяването на навлизане на мигранти по сухопътните, които се охраняват, а много по-трудно на морските граници. В следващите години ще има радикална промяна на европейските политики за миграция и гранична охрана. (Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи, «Хоризонт»)

Имаме ненаписано домашно с Румъния

Изключително съм доволен от взаимноизгодния икономически растеж, на повечето взаимни инвестиции и разкриването на все повече български предприятия в Румъния. Това заяви президентът Румен Радев на първата по рода си бизнес закуска с властта, организирана от Българо-румънската търговска камара. Той изтъкна и спирачките пред двете държави за членството им в Шенген и посочи, че най-сетне тази бариера към бизнеса и гражданите трябва да падне, защото всеки ден носи икономически, транспортни и търговски загуби за милиарди евроДвете държави имаме домашно, което трябва да си напишем заедно, каза още Радев и посочи, че по отношение на туризма и икономиката има много пропуснати ползи за България и Румъния. 

Хаос и безстопанственост

Не може управлението да продължава "на парче" със служебно правителство. Ако попиташ даден министър защо няма реформи и визия за бъдещето, той свива рамене и казва, че не може да предприеме нищо, защото не знае докога ще е на поста. Този дяволски кръг се затваря, а в държавата царят хаос и безстопанственост.

Тотално сме изостанали в използването на евросредствата, затова от Европейската централна банка ни дадоха жълт, а от ЕК - червен картон. По Плана за възстановяване не само сме изостанали, но това ще се отразява и на националния бюджет. Положението е тревожно във всички сектори на икономиката. Няма никаква предвидимост нито във вътрешен, нито във външнополитически план. Какъв Шенген чакаме? А и не знаем дали догодина Шенген ще бъде жив, защото страните членки нарушават правилата, като затварят границите си за шест месеца. След победата на крайнодесните в Австрия в Европа трябва да има изтрезняване и вслушване в гласа на гражданите. (Меглена Плугчиева, бивш вицепремиер и допломат, Би Ти Ви)

Управляват лакоми за власт 

Колко още безсмислени избори трябва да се проведат, за да разбере българският народ, че парламентарната демокрация е голяма измама. Тази теза може да се стори преувеличена, но ако се направи непредубеден анализ, ще се окаже вярна. Няма нормално обяснение на факта, че парламентарните партии не могат да изберат правителство. Ние гласуваме с надеждата, че ще изберем достойни хора, които да ни управляват, но това не се случва. Партиите се борят помежду си за власт и пари, за това кой да отчупи по-голямо парче от баницата. А баницата са нашите пари, които или отиват на вятъра, или са ограбени. Лъжат ни, че има демокрация, че народът управлява България. Всъщност ни управлява малка група лакоми за власт хора, недостатъчно компетентни, вероятно корумпирани и напълно безотговорни. Това няма нищо общо с демокрацията. (Из коментар на проф. Лъчезар Гроздинскиglasove.bg)

Търговията с гласове продължава

Притеснително е, че мутри от 90-те години се надигат като зомбита и масово купуват гласове. Те имат висящи дела и са част от престъпния контингент. Тъй като съдебните им дела са на трупчета, към тях се подава ясен сигнал, че е добре да се включат в тази престъпна дейност, за да може ДПС-Пеевски да влезе в следващия парламент с много депутати. Голяма част от хората, които се занимават с купуването на гласове, са описани с прякорите си, защото така са по-разпознаваеми. Във Варна например работи човек с прякор Дънката, който осигурява между 10 хил. и 15 хил. гласа. В парламента влезе дама от ГЕРБ-Варна, която имаше 10 хил. гласа от преференции. Ето така работи тази система. (Ивайло Мирчев, Би Ти Ви)

Моделът работи

Доган разпусна ръководството на ДПС, след като беше на среща с Илия Павлов. Това бележи началото на модела "Доган", когато всички колективни органи на партията бяха подчинени на волята на един човек. Управлението на Симеон Сакскобургготски беше фалшиво царуване, контролирано от Павлов и "Мултигруп" чрез Доган. Влиянието на олигарсите в политиката стана все по-очевидно след 2001 г. Пеевски зае мястото на Павлов в политическата система, за да осигурява финансовия комфорт на Доган и е част от модела на задкулисие, който включва влияние върху съдебната система и политическата власт. Мафията постепенно пое контрол над държавните структури, като изолира и подчини всички останали политически сили. ДПС загуби своята кауза и се превърна в корпоративна структура за контрол с еднолично управление. Местните феодални структури контролират регионите, а хората са оставени без никакъв избор и възможност за промени. (Из интервю на бившия зам.-председател на ДПС Осман Октай за Студио Actualno)

Доган се извинява

"Тепърва ще се говори кой е създал това момче. ДПС няма основна роля в неговото създаване, но има роля в неговото утвърждаване. И аз използвам случая, за да се извиня пред целия български народ, пред цялото общество, че имаме отношение към създаването на това "политическо чудовище". Това заяви Ахмед Доган в събота на протеста срещу задържането на Джейхан Ибрямов пред бившия Партиен дом, където съпругата му Биршен Ибрямова обяви гладна стачка. "Основната ни задача сега е да защитим демокрацията и държавността. Те са нарушени. Държавата е против нас, включително съдебната система, полиция и различни други органи на контрол. Трябва да направим всичко възможно да преодолеем страха",каза още Доган пред протестиращите.

И какво от това

ДПС е грешка на Луканов. Целият български народ позволи на Доган да се случат злоупотребите и кражбите му, сараите, в които живееше, яхтите и колите, в които се возеше. Голяма част от българските турци ги е срам от това, което се случва. Обидно е примитивни хора с комплекси за малоценост да демонстрират имане. Не е важно кой с кого ще се коалира в бъдещото Народно събрание, а да има управление в интерес на хората.  Бих направил коалиция и с дявола, ако това е полезно за тях. Оправя ли се нещо в живота ни, стандартът ли ни е по-висок, хлябът ли ни е по-евтин... Това са въпросите. Ако се приемат реформи в съдебната система, някой трябва да се самоарестува, това няма как да стане. Сигурно ще има някакъв кабинет. И какво от това? Щастлив съм, че съм в ателието. (Вежди Рашидов, тв България от еър)

Не браним новото

Поколенията демократи след нас, неизвестно защо, са опитват да строят отново по свой образ и подобие. Трябва да разберат, че не се налага да го правят отначало, като изоставят постигнатото от нас дотук и го охулват. Тази трудна истина остана неразбрана и отново се разпространява с типична за нас половинчатост и неспособност да разрушим пречещото – да завършим започнатото и да защитим съгладеното. Ние сме хора на компромиса. Както не можем да рушим докрай старото, така не можем да градим и браним новото. Пътуваме във времената като вехтошари, влачейки след себе си толкова много пречещи неща и се чудим защо не политаме напред. (Иван Костов, из новата му книга "Свидетелства за прехода 2000–2009")

От скандал в скандал, без да им мигне окото

По времето на мутрите, групировките и грубото насилие беше важно да имаш свои хора сред наказателните съдии. Сега времената и методите са по-различни. И да "държиш" търговски съдия е много по-ценно. На практика цялата държава може да бъде управлявана от търговските съдии в Софийския апелативен съд. Те са втора инстанция в ключови търговски дела, засягащи бизнеси за милиони и милиарди. През съда може да бъде открадната фирма. Могат да бъдат наложени и обезпечителни мерки, които да съсипят даден бизнес. Търговските съдии решават и по делата на партиите - регистрации, вписвания и т.н. Върховният съд рядко се произнася по тях. Затова и думата на търговските съдии е толкова тежка и в много случаи - последна. (Из коментар на Доротея Дачкова, «Сега»)

Държавните сметки на червено

Рязък скок на бюджетния дефицит през септември отчете финансовото министерство. Сметките на държавата вече са на червено с 2,8 млрд. лв. Месец преди това дефицитът бе 1.67 млрд. лв., пише «Сега». Причините са изпреварващото нарастване на разходите - основно социалните (пенсии, помощи и обезщетения) и повишението на заплатите в редица бюджетни организации. Освен това през септември бяха извършени и разходи по обслужване на държавния дълг, включително плащания за лихви в размер на 400 млн. лв. Приходите, помощите и даренията към септември са за 52,1 млрд. лв., а разходите - 54,9 млрд. лв.

Инфлацията изяжда спестванията

Заради отрицателните лихвени проценти по депозитите спестяването в банка не помага да се справим с инфлацията. Стойността им пак намаляваБългарите не знаят кои активи могат да ги защитят от по-висока инфлация, заяви пред «Хоризонт» икономистът Стоян Панчев и посочи, че около 25% от българите вземат бързи кредити, а малко над една пета спестяват. 73% отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г., показвапроучване на "Тренд".

Най-после газ от Александруполис

Първата доставка на втечнен природен газ за България от терминала в Александруполис е факт. "Булгаргаз" има резервирани по 1 млрд. куб. м синьо гориво годишно за следващите 10 г. “Това е исторически момент за България и за целия регион. Пускането в експлоатация на терминала ще направи нашата държава независима, нашата икономика спокойна и конкурентна, а нашите домакинства ще могат да разчитат на постоянна топлина в домовете си”, заяви енергийният министър Владимир Малинов в Александруполис. Той подчерта, че съоръжението е впечатляващо със размера и технологичността си. За първите 5 г. над 90% от капацитета на терминала е резервиран от компании не само от България, но и от целия регион. 

България притежава 20% от акциите в терминала, което ще се отрази на цените на природния газ. Прогнозата ни е, че ще се сключат дългосрочни договори не само с търговци, но и с производители на природен газ, каза още министърът.

"Арсенал" увеличава арсенала си

На 25 октомври ще отвори врати новият завод на "Арсенал" в Стара Загора, който ще бъде най-роботизираното предприятие в областта, съобщи изпълнителният директор на дружеството инж. Николай Ибушев. В последните години в "Арсенал", който е първото машиностроително предприятие в България, създадено веднага след Освобождението, са инвестирани над 200 млн. лв. за оборудване, нови цехове и производства. В момента фирмата е най-голямата в страната. В нея работят над 10 хил. души, а дейността й е в три общини – Казанлък, Мъглиж и Стара Загора. Инж. Ибушев отбеляза още, че заводът произвежда продукти на световно ниво и продава в над 120 държави в света.

Търсят се 100 млрд. инвестиции

България се проваля с чуждестранните инвестиции. Последните примери са две германски компании, които затварят заводите си за авточасти в Мездра и Плевен, свиват производството в Карнобат и ще освободят над 2000 души. Тече опасно геополитическо разколебаване на България, което ще влоши нещата. Докато германски компании затварят, край Пловдив китайска компания започва производство на авточасти. Канадската "Велосити" се отказва от сондажите за злато край Розино и ги продава на турски холдинг. "Йеттел" става арабски - като част от голяма сделка, в която компания от ОАЕ купува от групата PPF телекоми в България, Унгария, Сърбия, Словакия. 

Поне 100 млрд. трябва да се инвестират, за да има България добра инфраструктура. Държавата ги няма, затова трябва да даде възможност за големи частни инвестиции в най-значимите инфраструктурни проекти. (Икономистът Никола Янков, «Сега»)

Отново ремонт в АЕЦ

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян за презареждане със свежо гориво и планов ремонт на 18 октомври, съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Става дума за блока, който няколко пъти бе ремонтиран през последните две години заради проблем с единия от четирите парогенератора. При авария през юли т.г. радиоактивна вода се изля в херметичната зона на съоръжението. Експертите успокоиха, че няма опасност от замърсяване на околната среда и работните помещения, но инцидентът бе укрит от властите дни наред и информация за него изтече неофициално. Тогавашният изпълнителен директор Валетнин Николов обяви аварията за плод на човешка грешка, припомня «Сега».

340 млн. от "убийствена концесия"

За едно тримесечие канадската компания „Дънди прешъс металс” е добила 79 хил. унции злато (приблизително 2240 кг) от находището в Ада тепе край Крумовград. При борсова цена в момента от около 152 лв. за килограм за три месеца канадците са инкасирали 340 480 000 лв. печалба от убийствената за страната ни концесия. Ада тепе край Крумовград е първата и засега единствената нова мина в страната след промените. През 2018 г. там бяха добити първите количества количества руда, а година по-късно започна преработката й до концентрат. За разлика от концентрата в Челопеч – другото дружество на канадската компания, който се изнася за претопяване в Намибия, продукцията от Крумовград се преработва от завода на „Аурубис“ до Пирдоп и Златица.

Канадската фирма има договор от 2012 г. за 30-годишна концесия за находището „Хан Крум”, част от което е Ада тепе. Тогава оценката беше за добив от близо 37 тона злато и над 34 тона сребро. От цялото извлечено злато в бюджета на България ще влязат само 30 млн. лв., защото концесионната такса за добива е 1,44 % - най-ниската в света. (narod.bg)

Феодали на здравето

Когато инвестираме пари за дадена клинична пътека, трябва да знаем каква е ефективността на вложените пари – колко хора са излекувани, подобрени, на колко е предотвратена смъртта. Когато харчим пари от Здравната каса, трябва да знаем какъв е ефектът. Засега плащаме бройки дейности, но не следим ефективността на изразходваните средства. В здравеопазването има обръчи от фирми, които много лесно могат да бъдат разпознати. Лошото е, че както в политиката и обществото и в здравеопазването има хора, които се изживяват като феодали. До такава степен обединяват властовия ресурс в системата, че се възприемат като незаобиколим фактор извън правилата. (Д-р Александър Симидчиев, из интервю за offnews.bg)

И розите носят изненади

10 335 тона розов цвят са произведени у нас тази година, което е с почти 1000 тона повече спрямо миналогодишната реколта, съобщи БНР. Регистрираните розопроизводители са близо 3 хил., а 53 са дестилериите на розово масло с годишен капацитет за преработка на 15 хил. тона розов цвят. От началото на годината са изнесени над 930 кг розово масло за САЩ, Китай, Австралия, Япония, Индия и Великобритания на цени от 9 хил. до 16 хил. долара за 1 кг в зависимост от това дали то е конвенционално или биологично производство.

Започва проверка на "артистите"

През 82 души, нямащи нищо общо с изкуството - основно бармани, общи работници, безработни, строители, електротехници, са били източени над 1,5 млн. лв. от държавната субсидия за театрите в Разград и Смолян, беше съобщено на пресконференция на прокуратурата и МВР в Пловдив, където се води разследването, пише «Сега». Арестувани са техните директори Левон Манукян и Румен Бечев, а културното министерство и икономическа полиция започнаха проверки на културните институции в цялата страна. В Разград са взимали по 25 хил. лв., а в Смолян -  по 13 хил. лв. В първия театър "артистите" са получили близо 1 млн., а във втория - над 500 хил. лв. От голямата сума, която е била източена, са възстановени около 280 хил. лв. 

Тревоги на младите

45% от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а 23% от неуспехи в кариерата, показва изследване на „Тренд"   представително за младите хора на възраст 15-29 г. Липсата на стабилни лични взаимоотношения е друг страх, който посочват 20% от младежите. Най-много те се страхуват, че не се справят в училище и на работното място (27%), притесняват се от болести (26%) и да не разочароват семейството си (22%). 62% посочват, че са оптимисти, 27% - песимисти, а 11% не могат да преценят. ("24 часа")

Без заден ход

"Френското предложение" е "само предложение", а в Договора за приятелство и добросъседство с България не е записано, че трябва да има промени в конституцията, заяви на пресконференция македонският премиер Мицкоски, цитиран от БТА. Той даде за пример договора с Гърция, в който е записано, че промените в конституцията влизат в сила, след като бъде ратифициран протоколът за членство на страната в НАТО. Така и промените в основния закон за включване на българите в него трябва да влязат в сила, след като София ратифицира предприсъединителния протокол за членство на РСМ в ЕС, категоричен е Мицкоски.

"Ако смятате, че трябва да лъскаме обувките на европейските политици, аз не съм такъв. Не съм твърдоглав човек, но до момента не съм чул аргументи защо не трябва да сме членове на ЕС. Не приемам диктат и заплахи", заяви още Мицкоски. "Решението на Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ буквално да прекратят преговорите с ЕС и да доведат страната до политическа безизходица е най-големият успех на това правителство за първите 100 дни", се казва в позиция на бившите управляващи от СДСМ.

Истини без истерия

Пропагандните измислици, които Мицкоски лансира пред македонската публика, са нелепи и лишени от здрав разум. Условията са приети от македонската страна и трябва да се изпълняват, което беше казано много пъти и от София, и от Брюксел. Спекулации с Гоце Делчев и с цар Самуил показват нежеланието на Мицкоски и неговото правителство РСМ да влезе в ЕС. От наша страна не бива да има отстъпки, но не бива да има и раздухване на истерия. Трябват твърда политика и много по-решителни действия – като икономическо и културно влияние, диалог на всички равнища. Нещо, което не правим. Нашата история е обща и тя е българска. Както на Австрия историята е обща с тази на Германия. Има и много други примери. Всички съвременници на цар Самуил не говорят за нищо друго, освен за българи. Ние няма никога да изоставим РСМ. Като народ имаме родствени връзки с Македония. Да кажеш, че нямаме обща история е нелепо. (Проф. Пламен Павлов, БНР) 

Да сменим подхода

Ако нашата държава подходи към македонската с добро, ще спечели. Те имат нужда да се бият с нас, ние нямаме нужда. Ще спечелим всички спорове, ако спрем да участваме в тях. Така си мисля. (Радомир Чолаков, «24 часа»)

Започва броене на песни

За мен Гоце Делчев е македонски деец и историческа личност, титан на Македония, за българите може да е нещо друго. Нека България да каже колко песни, имена, истории има за Гоце, а ние да видим колко са те в нашата страна. Нека да видим кой всъщност е бил Гоце Делчев. Мъдростта на народа е неприкосновена. Ако непрекъснато се нападаме със средновековни аргументи, няма да излезем от това блато. (Македонският премиер Християн Мицкоски, тв Канал 5). 

Нали Гоце написа «си сме българи» 

Македонският премиер Мицкоски е във вихъра си да събира от девет дерета вода, за да докаже колко са лоши българите, които му мътят водата за Брюксел. Сега например призовава да броим в коя страна колко песни има за Гоце Делчев, за да покаже на света, че войводата е македонски титан, а не български революционер. Защото техните (песни)били повече. И удобно пропуска неоспоримия факт, че всички писма на Гоце Делчев са на български и в тях той самият се определя като българин.

«Си сме българи», пише Гоце Делчев на български език в лично писмо до Никола Малешевски през 1899 г. По-голям от този аргумент, здраве му кажи. Но Мицкоски явно няма да миряса с нападките си срещу България. Може например да прибави към събраните от него «доказателства» още едно – защо не вземе да прекръсти Скопие на името на войводата Гоце Делчев. Така най-после съседите край Вардар ще имат още по-силен коз – щом тяхната стоица носи името на българския революциноер, той със сигурност ще стане и македонски титан. („24 часа“)

Рюте не се притеснява

Украйна има пълното право да нанася удари в дълбочина на Русия, каза Марк Рюте на първата си пресконференция като генерален секретар на НАТО. Но уточни, че всяка страна членка сама решава дали да позволи на Украйна да извършва такива удари с оръжията, които й предоставя. По повод обявената от Путин нова ядрена доктрина той коментира, че към момента няма непосредствена ядрена заплаха. Рюте посочи, че би работил добре и с Доналд Тръмп, и с Камала Харис и не се притеснява от резултатите от президентските избори в САЩ. По думите му НАТО няма някаква специфична роля в събитията в Ливан.

Кой ще издържи

Руските войски, с подобрена тактика и голяма огнева мощ, превземат територия в Донбас през последните месеци със скорост и агресия, невиждани от пълномащабното нахлуване през 2022 г., пише «Вашингтон пост». Не само Русия търпи големи загуби в човешка сила, а и Украйна. Според експерти това е по-голям проблем за Киев от загубата на територии в Донецка област. Както Москва, така и Киев претърпяха тежки загуби и победителят може да бъде страната, която щеиздържи по-дълго, посочва изданието.

Европа губи позиции

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че континентът „губи позиции“ в световната технологична надпревара и трябва да увеличи разходите за научни изследвания.На церемония за отбелязването на 70-годишнината на Европейския център за ядрени изследвания тя посочи, че макар в Европа да работят повече изследователи от САЩ и Китай, «ние губим позиции в много области»«Нашият дял в световните патентни заявки е намалял наполовина през последните две десетилетия - от 30 % на 15 %. Време е да обърнем тенденцията“, каза още фон дер Лайен.

Ако ЕС не успее…

Икономиката на ЕС трябва да стане по-конкурентна на САЩ и Китай или ЕС може да умре, заяви френският президент Макрон и предупреди, че Евросъюзът е в много несигурна ситуация и може да се сблъска с проблеми, ако не успее да задълбочи единния си пазар и да разреши фрагментацията. Ние свръхрегулираме и не инвестираме достатъчно. През следващите две до три години, ако следваме класическия си дневен ред, ще излезем от пазара, прогнозира Макрон. По думите му, ако ЕС не успее спешно да реформира регулациите, след 5-10 г. ще бъде принуден да приложи спасителен план. 

Преди месец Марио Драги, бивш президент на ЕЦБ и експремиер на Италия, заяви, че ЕС се нуждае от 800 млрд. евро годишни инвестиции, за да бъде в крак със САЩ и Китай.

Сближаха се, но отново се отдалечават

От месеци насам една истина е очевидна: Германия се разделя на Изток и Запад. 34 г. след обединението са по-разделени, отколкото преди. Заветното единство сега е само в тържествени речи, които минават покрай ушите. За 34 г. двете Германии се сближиха за известно време, но отново се отдалечават една от друга, пише сп. "Шпигел". Много неща са се смесили в личния и професионалния живот, има контакти, колеги и партньорстваотбелязва списанието. Но има ли обединена държава? Нация, която работи за постигането на обща цел със своите партньори в Европа, борбена, реалистична, уверена, риторично пита "Евронюз".

Мъчителен преход през лоша пустиня

Ядреното оръжие ще е начинът, по които цивилизацията ще чисти каналните си тръби. Чака ни дълъг, труден и мъчителен преход през една лоша пустиня. Вече има нов свят и номерът е кои са играчите на масата, кои са храна. Идва нов световен ред и Израел е субект в историята. Ако Израел и САЩ ударят заедно, Иран няма да издържи. Може да унищожат нефтените полета и ще затворят залива. Тогава става страшно. Нетаняху иска да промени ситуацията в целия Близък изток. Не изпълнява исканията на американците. Учил е в Америка и е близък с Тръмп от младини. Иска да дочакаидването му на власт. Но САЩ в момента са пасивен зрител. Във властта в Израел влязоха крайно десни и ако Нетаняху тръгне против тях, те ще го свалят. (Журналистът Тома Томов, «Радио Точка», БНР)

Руско-китайски патрули в Арктика

Флотът на китайската брегова охрана навлезе в Арктическо море за първи път, за да извърши съвместни патрули с Русия, съобщи Ройтерс.
Корабоплаването в Арктика все повече се използва като алтернативен търговски път между Тихия и Атлантическия океан, тъй като глобалното затопляне свива ледниците и позволява на корабите да останат по-дълго в чисти от леда морета. Въпреки че тези маршрути са много по-кратки, те са сложни и често изискват помощта на ледоразбивачи, които помогат на корабите да преминат покрай северното крайбрежие на Русия. Китай и Русия си сътрудничат в разработването на арктически корабни маршрути, тъй като Русия се стреми да доставя повече петрол и газ на Китай, а Китай търси алтернативен корабен маршрут, за да намали зависимостта си от Малакския пролив в Югоизточна Азия. 

Великобритания се сбогува с въглищата

След повече от 140 г. британците преустановиха производството на електроенергия от въглища, съобщи «Гардиън». На 1 октомври спря последната работеща с въглища електроцентрала югозападно от Нотингам. Това прави Обединеното кралство първата богата индустриална страна, която постепенно се отказа от въглищата в производството на електроенергия, което представляваше 80% в началото на 80-те години. По-ранното поетапно спиране в Обединеното кралство от това в Германия стана възможно, тъй като страната разчита на ядрената енергия. Първата в света електроцентрала с въглища започва работа в Лондон през 1882 г. 

Туризъм и недоволство

21,8 млн. чуждестранни туристи са посетили това лято Испания, която е втората най-популярна туристическа дестинация в света. Очаква се приходите от туризъм да надхвърлят 200 млрд. евро, което ще увеличи приноса на сектора в испанската икономика на 13,2%. Протестиращи в много градове на страната обаче се оплакаха от натоварването на инфраструктурата, замърсяването и шума, както и от покачването на наемите, защото много имоти се отдават краткосрочно на туристи на изгодни цени. 

Жертва на ритуал

11-годишно момче беше убито в Индия по време на жесток ритуал в училищеПрестъплението, извършено под претекст за "просперитет" на учебното заведение, разкрива тъмната страна на суеверията и злоупотребата с власт в образователната система. Според информация на в. "Хиндустан таймс", собственикът на училището, известен с вярата си в "тантрически" ритуали, подтикнал директора на учебното заведение, който му е син, да извърши чудовищното деяние. Момчето било отвлечено от общежитието и отведено на уединено място, където било брутално удушено. В престъплението освен собственика и директора са замесени и трима служители, включително двама учители. Всички те са арестувани от полицията в щата Утар Прадеш, която води разследване по случая.

"Хемус" старее, но не расте

На 4 октомври се навършиха 50 г. от започването на нейното строителство. През 1974 г. Тодор Живков прави първата копка. Целта е била, е и още дълги години ще продължава да бъде пътуването между София и Варна да е бързо и удобно. Едва ли някой от ръкопляскащите партийни функционери тогава си е представял, че е възможно дори децата му да не доживеят завършването на тези 430 км. По случай рождения ден на тази все още неродила се магистрала подбрахме пет неща, построени по-бързо от нея и доста по-впечатляващи и трудни за реализиране.

Хеопсовата пирамида. Построена е за 10-20 г. Представете си полуголите египетски роби и примитивната "техника" отпреди повече от 4500 г., които издигат 146-метрова пирамида. Сега си представете няколко правителства, десетки строителни компании, техника от XX и XXI в. и един невъзможен за довършване асфалтов път.

Мостът "Голдън Гейт" в Сан Франциско.Дължината му е 1280 м, а височината - 227 м. Построен е за 4 г. (1933-1937). В България има дупки в асфалта, за които са нужни повече от 4 г. някой да ги запълни.

Небостъргачът "Бурдж Халифа" в Дубай, най-високата сграда в света (828 м), е построена за 6 г. (2004-2010 г.)

Над 7500 км магистрални пътища в Германия сапостроени в периода 1975-2017 г. От "Хемус" до момента са построени 196 км. 

Mеждународната космическа станция започва да се изгражда през ноември 1998 г., а последният й модул е скачен през 2011 г., т.е. за около 13 г. За този срок "Хемус" набъбва с около 30 км.

За този половин век се случиха и много други неща. Един режим падна, друг се появи. Световният ред се смени няколко пъти. Радвахме се, че България стана четвърта на Световното, а някои тийнейджъри вече дори не знаят, че това се е случвало. Родиха се и пораснаха Кирил Петков, Асен Василев, Делян Пеевски и Костадин Костадинов, че и в политиката влязоха... Нищо чудно някой кабинет да осъзнае абсурдността на всичко това и магистрала "Хемус"да се сдобие с девиза "Старее, но не расте." (Из коментар на Антон Биров, webcafe.bg)

Вести от България

Повече от 840 хил. души население е загубила България за едно десетилетие. Хората в трудоспособна възраст (от 18 до 64 г.) се свиват с 890 хил. души, а до края на 2023 г. спадът е с още 40 хил. Според демографската прогноза на НСИ до 2035 г. спадът ще бъде с още 640 хил. души. 

Гърция е на четвърто място между външнотърговските партньори на страната ни. През 2023 г. стокообменът между двете страни е над 4,6 млрд. евро, а за периода януари – юни т.г. възлиза на близо 2,5 млрд. евро, съобщи икономическият министър Петко Николов на българо-гръцки бизнес форум в София.

2024 г. е най-добрата по приходи от туризма, откакто има статистика - настанявания, брой туристи и туристически регистрации, брой хора преминали през ГКПП, съобщи пред БНТ министърът на туризма Евтим Милошев.

42 ĸoмпaнии y нac имат oбopoт пo нaд 1 млpд. лв. пpeз 2023 г. 11 oт тяx ca c пpиxoди нaд 2 млpд., съобщи money.bgHaй-гoлямaтa бългapcĸaĸoмпaния oтнoвo e "Лyĸoйл Heфтoxим Бypгacc8,639 млpд. лв. oбopoт при 2,177 млpд. през 2022 г. Ha втopo мяcтo e гигaнтът в пpoизвoдcтвoтo нa мeд и мeдни cплaви "Aypyбиc Бългapия" c 6,957 млpд. В чeлнaтa тpoйĸa с 6,310 млpд. e тъpгyвaщaтa c гopивaнa eдpo и нa дpeбнo "Лyĸoйл-Бългapия".

Около 2000 работни места в железопътния транспорт са незаетистава ясно от писмен отговор на транспортния министър Красимира Стоянова на депутатски въпрос.

Водата в София за битовите потребители поскъпна с 20% от 1 октомври и става 3,52 лв. с ДДС за кубичен метър. Досега тя беше 2,94 лв. «Софийска вода» предвижда през 2025 г. цената да бъде 3,64 лв., а за 2026 г. - 3,80 лв. 

Няма риск за отоплителния сезон, увери столичният кмет Васил Терзиев и съобщи, че на "Топлофикация - София" е наложен запор само на една сметка, който ще бъде вдигнат. "Има голям системен проблем, тъй като не са само тези 25 млн., заради които е запорът, има 1 млрд. и 600 хил. задължения и е изключително нужно да работим с държавата", посочи Терзиев.

Прокурорът от Военно-окръжната прокуратура в София Кирил Пейчинов е възобновил делото за т. нар. възродителен процес, след като Делян Пеевски подаде сигнал с настояване за провеждане на справедлив съдебен процес и ефективни присъди за виновниците.

До края на октомври ще бъде завършен ремонтът на пътя Банско – ГКПП «Илинден» със средства на Агенция „Пътна инфраструктура“. Полага се изцяло нов асфалт, мантинели, банкет. 

Над 320 са произшествията с тротинетки от началото на годината, седем от които са завършили със смърт. Последният трагичен инцидент беше в София, когато млад мъж се удари в стълб и почина на място.

Вести от света

Транспортният министър на РСМ Александър Николоски заяви, че очаква среща с представители на България за нов проект на ж.п. линията между Северна Македония и България, която е част от Коридор 8. Тя ще бъде от Крива паланка до границата с България с дължина 23,4 км, 22 тунела с 9 км обща дължина и 16 моста с обща дължина 5 км. Финансирането е осигурено от ЕС и два заема от ЕБВР и ЕИБ.

САЩ инвестират 6,9 млрд. долара в производство на бомби за Украйна, Япония и България. Уебсайтът на Пентагона публикува съобщение за поръчката, която ще се изпълнява от "Боинг" в завода на фирмата в Сейнт Луис, Мисури. 

Cъдът нa EС oтмeни чacт oт eвpoпeйcĸoтoзaĸoнoдaтeлcтвo, пpeдвиждaщo ĸaмиoнитe зaмeждyнapoдни пpeвoзи дa ce вpъщaт в бaзaтa нaпpeвoзвaчa нa вceĸи двa мeceцa.

Румъния създава нова военноморска база за обучение на украински войници.

Швейцария ще отпусне 1,7 млрд. долара на Украйна за проекти през следващите четири години. Един милиард ще бъдат за разминиране и хуманитарна помощ, а останалата част за възстановяване с участието на швейцарския частен сектор.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че страната му няма да се поколебае да прибегне до всички нападателни сили, включително ядрени оръжия, ако врагът се опита да използва сила, за да накърни нейния суверенитет.

Bлизaнeтo на Румъния в eвpoзoнaтa eнeocъщecтвимa цeл зapaди виcoĸия и тpyднoĸoнтpoлиpyeм дeфицит, зaяви 75-гoдишният MyгypИcъpecĸyyпpaвитeл нa Haциoнaлнaтa бaнĸa oт 1990 г. нacaм (c 1 г. пpeĸъcвaнe, когато e премиер) и гyвepньopът c нaй-гoлям cтaж в cвeтa

Гърция, която отбеляза най-ниския си брой раждания през 2022 г., планира да похарчи 20 млрд.евро до 2035 г., за да спре спада на раждаемостта.Премиерът Мицотакис нарече демографската криза „национална заплаха“. Сега страната дава около 1 млрд. евро годишно за мерки в полза на децата, ноте са с малък ефект.

Чyждecтpaннитe тypиcти дoнecoxa нa Xъpвaтия нaд 4 млрд. евро caмo зa пъpвaтa пoлoвинa нaгoдинaтa.  

Високоскоростен влак ще свърже Париж с БерлинОчаква се той да влезе в експлоатация през декември. Това е началният етап от идеята за интегрирана железопътна Европа

Иcпaнcĸа ĸoмпaния ще cтpoи пъpвитe пo poдa cи виcoĸocĸopocтни вoдopoдни влaĸoвeoбявeни зaнaй-eфeĸтивнaтa виcoĸocĸopocтнa жeлeзoпътнaмpeжa в Eвpoпa

Би Би Си отмени интервю с бившия британски премиер Борис Джонсън, след като по грешка журналистката Лора Кънсберг му изпратила подготвените въпроси. 

Десетки тигри и лъвове са умрели през септември в Южен ВиетнамВсичките били положителни за птичи грипПредполага се, че са заразени от болно пиле.

Из архива

Горя мераци и страхове

Аз съм това – невъзможност да се примирявам, невъзможност да ме опитомяват, невъзможност да ме дресират, да ме зарибяват. Невъзможност да не обичам. Това ме крепи. Недоумявам как всеки си позволява да ти бърка в душата и после да не се измие. Такава душевна епидемия ни е налегнала, че вече е страшно. 

Не мога да не изпадам в ужас от тези големи локуми, които се говорят. Затова обръщам внимание на човешките проблеми. Така по-бързо стъпвам на твърдия бряг и бързо прегазвам мътната вода. Иначе е страхотна мърсотия. 

Не се срамувам от моите любови и си ги обичам. Никога няма да разбера какво е любовта – тайнство, вълшебство… В живота ми има много изобилие и много липси и не съм сигурна от какво имам повече нужда. Не мога да си представя живота без свобода. Знам, че съм страшно отговорна към себе си и имам мъжки характер. Така съм възпитавана и се гордея с това. Живея с отговорността и съзнанието за казаното от мен. Казвам това, което мисля, и винаги обещавам това, което мога. Станах пожарникарка, която гори чужди мераци и собствени страхове. 

Защо нашата прекрасна страна е такава държава? Какво става? Вече си мисля, че сме само една територия. Не искам да ни карат да се чувстваме като семки, които се ядат по време на футболен мач. Затова живея и се блъскам с живота. И не мога да избягам. (Актрисата Аня Пенчева, «Труд», октомври 1999 г.)