Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от «друг» свят

Намериха главата на втората статуя

Археолози откриха липсващата глава на втората мраморна статуя от античния град Хераклея Синтика. "Намерихме я на шест метра от тялото. Тя е по-късна с около 150 г. от първата. Пострадала е в древността - дясното бедро е силно спукано, подсилено е с три железни щифта, които са престояли дълго време под земята и не мога да разчитам, че са в добро състояние, затова сега няма да я изправяме в музея в Петрич. Реставраторите ще проверят с рентген пукнатината и тогава ще решим как да продължим", съобщи ръководителят на разкопките проф. Любомир Вагалински.

Комета приближава Земята

Открита от астрономите миналата година, тя обикаля около Слънцето на всеки 80 хил. г. по удължен път. Сега е в нашия край на галактиката. След като в края на септември направи най-близкото си приближаване до Слънцето, около 13 октомври се очаква да направи същото и със Земята. Според учените е трудно да се определи колко ярка ще стане кометата, когато приближи, и дали ще може да се вижда с просто око

Прах от Сахара топи леда
 

Ледниците в Швейцария се стопиха над средното ниво през 2024 г. През август, когато температурата беше няколко градуса над нулата, са регистрирани рекордни загуби на лед в цялата страна, дори на станцията Юнгфрауйох над ледника Алеч, която е на 3571 м височина. Тази година швейцарските ледници са загубили 2,5% от обема си, което е повече от средното за последното десетилетие. Една от причините е прахът от Сахара, придаващ на ледените покривки кафяв или розов оттенък, което възпрепятства способността им да отразяват слънчевата светлина. Ако емисиите на парникови газове продължат да нарастват, до 2100 г. алпийските ледници може да загубят 80% от сегашната си маса.

Желязо във фитопланктона

Прахът, разнасян от пустинята Сахара, снабдява живота в дъното на морската хранителна верига с желязо, без което океанският фитопланктон трудно би могъл да цъфти. Според ново проучване на екип от Калифорнийския университет, колкото повече време и по-далеч пътува прахът, толкова повече желязото в него се превръща във форма, достъпна за биосферата на дъното. Пустинният прах от Северна Африка е най-големият източник на частици във въздуха на Земята. Всяка година вятърът пренася около 800 млн. тона от него до Северна и Южна Америка.

Мъртвите дървета освобождават въглерод

Мъртвите дървета изпускат повече въглерод от изкопаемите горива, защото не го извличат от атмосферата, а го освобождават с високи темпове.Сега 8% от въглерода в горите се съхранява в тях. Причината е ниската пропускливост на глинестата почва. Ново проучване показа, че въглеродните емисии, отделяни от мъртвите дървета, са повече от количеството, отделяно от изкопаемите горива всяка година. Годишното освобождаване на въглерод от мъртва дървесина е около 115% от въглерода, освободен от хората. Според учените погребването на мъртвите дървета може да се превърне в евтин начин за намаляване на парниковите газове ватмосферата.

Гориво за безкрайни космически пътувания 

Английски учени работят над нов ракетен двигателза изследване на далечния Космос с гориво от всякакъв вид металоткрит на комети и луни, който да задвижва космическите кораби до недостижими региони от Вселената. Те ще могат да летятбезкрайно, като зареждат резервоарите си с минерали, добити от астероиди или далечни луни.Сега космическите кораби разполагат с ограничени количества гориво поради огромните разходи и енергия за изстрелването. Новите задвижващи устройства обаче ще се захранват от всеки метал, който гори, като желязо, алуминий или мед. 

Таал се събуди

Вулканът Таал, намиращ се на около 70 км южно от филипинската столица Манила, изригна и изхвърли стълб от пара на височина над 2 км. Въпреки скромната си височина от 311 м, той е един от най-активните и опасни вулкани в света. През 1911 г.изригване отне живота на над 1300 души. В последните години Таал предизвика сериозни евакуации, включително през 2021 г., когато над 100 хил. души бяха принудени да напуснат домовете си след мощно изригване.

Крокодил на 124 г.

Хенри е най-възрастният крокодил в света. Роден около 1900 г. сред блатата на делтата на река Окаванго в Ботсванапрез декември той ще навърши 124 гТежи 700 кг, а дължината му от муцуната до опашката е над 5 м. За сравнение - средният нилски крокодил достига до 4,5 метра и тежи около 410 кг. За по-малко от 40 г. Хенри е създал над 10 хил. потомства. Заловен е през 1903 г. от ловеца на слонове Хенри, откъдето идва името му. Сега тойсподеля местообитание с крокодила Колгейт, който е на 90 г.

Най-високият връх расте

Еверест щеше да е с 15 м до 50 м по-нисък, ако река Арун не ерозираше скалите и почвата в основата му и не му помагаше да се извисява още по-нагоре. Загубата на земна маса в басейна на реката, която ена 75 км от Хималаите, води до покачването на най-високия връх в света с 2 мм годишно, твърдят изследователи от Университетския колеж в Лондон. Докато тече през планината, тя издълбава материал от земната кора, което намалява силата върху мантията, изтънената кора се огъва и издига нагоре. Учените сравняват това с изхвърлянето на товар от кораб – той става по-лек и плава по-високо. По същия начин, когато земната кора стане по-лека, тя се издига по-високо.

Антарктида се раззеленява

Части от ледената Антарктида се раззеленяват с тревожна скорост, тъй като регионът е обхванат от екстремни горещини. Животът на растенията, предимно мъхове, се е увеличил повече от 10 пъти през последните четири десетилетия. Растителността, която през 1986 г. е покривала 0,4 кв. мили, през 2021 г. е достигнала 5 кв. мили. Озеленяването се е увеличило с над 30% между 2016 г. и 2021 г. Части от Антарктика, най-студеното място на Земята, това лято претърпяха рекордна гореща вълна с температури до 50 градуса по Фаренхайт. През март 2022 г. температурите, които достигнаха до 70 градуса, са най-екстремните, регистрирани някога в тази част на планетата.

Гигантският Пандо 

В планините Уасач в западната част на САЩгигантски организъм, тежащ около 6000 тона, живее по склоновете над изворно езеро. Това е група клонинги на трепетлика, известна още като Пандо.Този най-голям организъм на Земята изглежда като гора от дървета с ярко бяла кора и малки листа, има47 хил. генетично еднакви стъбла, които растат от взаимосвързана мрежа от корени. Въпреки че съществува от 14 хил. г., Пандо поддържа 68 растителни вида и много животни.

Нов град сред пустинята

Икономически град по протежение на брега на Червено море се строи сред пустинята. Амбициозният проект, който ще струва 100 млрд.долара, е на 10 г. от завършването си. Изгражда се изцяло от нулата, ще се простира на 181 кв. км и ще бъде два пъти по-голям от Манчестър и един път по-голям от Вашингтон. В новия град ще има училища, голф игрища, промишлен комплекс, болници, плажни съоръжения, жилищни квартали и пристанище за обработка на 20 млн. контейнера годишно. След като бъде завършен, в него ще живеят 2 млн. душиСега65% от саудитците са под 30 г., а близо 20 хил. учат в чужбина и надеждата е голяма част от тях да станат жители на бъдещия град

С велосипед около Земята за 108 дни

Американката Лаел Уилкокс постави нов световен рекорд за най-бързата жена, обиколила земното кълбо с велосипед. Тя измина 29 169 км за 108 дни, 12 часа и 12 минути и подобри постижението на шотландката Джени Греъм, чието пътуване пред 2018 г. беше 124 дни и 11 часа. 38-годишната Уилкокс от Аляска потегли на 28 май от Чикаго и прекоси 21 държави на четири континента преди да пристигне обратно в Чикаго. По време на пътуването тя е карала колело до 14 часа на ден.Лаел е известна с невероятната си физическа издръжливост, психическа устойчивост и решителност да се впусне в екстремни начинания. 

Държава в държавата

Aлбaния планира cъздaвaнeто нa сyвepeннa дъpжaвa нa opдeнa Бeĸтaши, ĸoятo щe бъде нaй-мaлĸaтa в cвeтa с размер eднa чeтвъpт oт този нa Baтиĸaнa. Тя щe бъдe бaзиpaнa в cтoлицaтa Tиpaнa на площ от 100 дeĸapa и щe ce pъĸoвoди oт мюcюлмaнитe бeĸтaшикоито са 10% oт мюcюлмaнcĸoтo нaceлeниe нa страната. B дъpжaвaтa щe ce нacъpчaвa yмepeнocт, тoлepaнтнocт и миpнo cъжитeлcтвo, каза aлбaнcĸият пpeмиep Paмa пред OOH. Mиĸpoдъpжaвaтa ще се ръководи от дepвиш Бaбa Moнди, дyxoвен вoдaч нa бeĸтaшиитeщe имa coбcтвeнa aдминиcтpaция, пacпopти и гpaници и щe нacъpчaвa тoлepaнтнa вepcия нa иcлямa c aĸцeнт въpxy cвoбoдaтa - бeз oгpaничeния въpxy нaчинa нa живoт, oблeĸлoтo или ĸoнcyмaциятa нa aлĸoxoл.