Новини

BG-Alert не проработи, всеки сам си активира съобщението за тревога

   
BG-Alert не проработи, всеки сам си активира съобщението за тревога

Националната система за ранно предупреждение BG-Alert не предупреди голяма част от българите, въпреки очакванията да направи това по време на обявения за днес тест. 

Той трябваше да се проведе между 13:00 и 13:30 часа днес, но това не стана. За да получат пробното съобщение за тревога, потребителите е трябвало да настроят ръчно смартфоните си. 

МВР предлага указания на страницата си според операционната система - Apple - iOS, Google - Android 11 и по-нова версия, Google - Android преди версия 11, Huawei - EMUI / Harmony OS и Други устройства и операционни системи. 

Целта на теста е проверка функционирането на всички компоненти на системата, като ще се използва специално предвидения канал за тестове. Каналът за тестове подлежи на управление от Вашето устройство. Ако желаете да получавате тестови съобщения, моля уверете се, че тестовият канал е активиран, пише още на сайта на МВР. 

Автоматично са били отбелязани известията за "Сериозна опасност", "Информация" и "Човек в неизвестност", но не и "Тестови сигнали". Затова и смартфоните масово не са получили тестовия сигнал.

Това е вторият опит да се провери техническата готовност на системата, след като бе отложен от 1 октомври, заради ескалацията на напрежението в Близкия Изток и опасенията да не се стигне до излишно напрежение сред гражданите. 

Главен комисар Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението", обяви, че "националният тест на BG-Alert е преминал успешно", съобщи БНР. 

"Клетките на операторите сработиха по начина, по който очаквахме. Тези граждани, които си бяха активирали предварително, включително и аз, получаване на съобщение по тестовия канал, получиха такива съобщения. При някои телефони по презумпция този канал, който е за тестовите съобщения, е деактивиран", обясни Джартов.