Новини Реакция

МВР мести в Долни Богров близо 600 коли, иззети от пияни и дрогирани шофьори

   
МВР мести в Долни Богров близо 600 коли, иззети от пияни и дрогирани шофьори

575 коли, иззети от пияни и дрогирани шофьори, ще бъдат преместени от районните управления в София в имот на МВР в село Долни Богров. Превхърлянето е започнало на 2 октомври като досега са преместени 80 коли, които са били държани около Първо и Осмо районни в "Слатина" и "Люлин".

"Над 200 от иззетите автомобили са настанени на други два терена на МВР. Столичната дирекция се отнася с разбиране за неудобствата, причинени на столичани от прилагане на законовите разпоредби и ще направи възможното за скорошно окончателно решаване на проблема", съобщават от МВР.

През май Столичната община се опита да подари на МВР терен от 16 дка край кв. "Факултета", който на практика е бунище, което общината не успява да изчисти. Развитие по темата към момента няма. 

Къде да бъдат държани иззетите автомобили е само един от проблемите. Поправките, позволяващи конфискация, бяха приети от предишното мнозинство в парламента през лятото на 2023 г. Влизането им в сила бе съпроводено с хаос, защото на практика нямаше никаква подготовка. Полицията започна да иззема автомобили без да има постановена присъда срещу провинилите се шофьори с идеята, че така ще ги обезпечи при евентуално осъждане. Това обаче се прави само на база на полевия тест за наркотици и пробата от дрегера.

Проблемът е, че първоначалните тестове често дават фалшиви резултати. Самите полицаи им нямат доверие и отказват да бъдат проверявани с тях. Един от синдикатите им дори заведе дело, а Върховният административен съд отмени изискването служителите да бъдат тествани. От друга страна обаче полицаите нямат проблем да ползват същите тестове за проверка на шофьори.

По правило резултатът от полевото изследване се потвърждава или отхвърля с кръвна проба. За нея обаче се чака месеци, тъй като пробите се работят в малко на брой лаборатории. Миналата година бе обявено, че ще се купи допълнителна техника, но забавяне все още има. Това означава, че един шофьор може да търпи редица санкции преди вината му да бъде доказана.

Още по-сериозен проблем ще се появи, ако Конституционният съд (КС) отмени разпоредбите в НК, които позоволяват конфискацията на автомобили. КС бе сезиран от съдийката от районния съд в Свиленград Добринка Кирева, която гледаше дело срещу провинил се шофьор. В искането си до съда тя посочи, че отнемането на имущество се позволява от Конституцията само в определени случаи и то – ако мярката е съразмерна. Към момента КС още не се е произнесъл.

И други съдии са демонстрирали несъгласие с конфискацията на коли. Наскоро Мирослав Петров от районния съд в София отказа да отнеме автомобила на журналиста Ивайло Нойзи-Цветков, който се призна за виновен за шофиране след употреба на алкохол. В решението съдията записа, че не е обезпечен балансът "между ограничението на правото на собственост на извършителите на престъпления и защитата на правото на живот и телесна неприкосновеност на гражданите".