Новини

София ще прави нова програма за чистота на въздуха

   
София ще прави нова програма за чистота на въздуха

Общинската мрежа AIRTHINGS не измерва правилно, а е струвала 1 млн. лв., каза кметът на София. Столична община ще прави нова програма за чистота на въздуха. Там ще бъдат подредени мерките според източниците на замърсяване. Това стана ясно след пресконференция на кметът на София Васил Терзиев.

На 14 октомври ЕС прие нова директива за по-чист въздух и намаляване на замърсяването до 2050 г.  Тя въвежда ограничения за замърсители като прахови частици и серен диоксид до 2030 г., както и повече точки за мониторинг в градовете. Те предвиждат и редовни прегледи на стандартите, като първият е насрочен за края на 2030 г.

Според анализ за качеството на въздуха, които бе възложен от Столична община е станало ясно, че не може да се има доверие на данните, които идват от общинската мрежа AIRTHINGS. Тя е струвала 1 млн. лв. Гражданските устройства пък са доста по-надеждни по редица показатели, за да работи тази система добре трябва да има две неща - много прецизни станции, които са 5 и мрежата от много повече, но не толкова прецизни станции, които опасват целия град, обясни Терзиев. И обясни, че общината е започнала да мие повече, за да няма прах, да коси повече, за да няма полени и елиминирането на кални точки.

Въздухът в София има три основни замърсителя. На първо място това е битовото отопление, на второ място са т.нар. кални петна - междублоковите пространства, където колите паркират в зелените площи, и третият  е транспорта", обясни пък зам.-кметът по екология Надежда Бобчева.

Тя обясни, че вече има напредък и по програма LIFE, която е за безплатно екологично отопление и вече над 2000 домакинства  са се възползвали от нея. "Казано по-просто - вече има 2000 по-малко димящи комина. Работим и за калните петна, като бюджетът бе вдигнат с 50%. Ще изградим още 15 години през тази година. Програмата обаче ще има ясни правила, а не просто да се асфалтира неправилно и нерегламентирано", обясни още тя.

По думите й има огромно разминаване между данните, които получаваме за въздуха от общинската мрежа и референтната национална такава. "Искахме анализ от фирма, която е абсолютно независима, тя е американска. Искаме нова програма за чистотата  и да подредим мерките спрямо източниците на замърсяване", каза Бобчева.

От 1 януари до 30 септември 2024 г. проверките са съставени двойно повече актове за замърсяването на въздуха. Столичният инспекторат пък е възложил миене на 373 хил. декара на уличните платна, което е с над 10 процента повече от миналата година. Миенето на улиците ще продължи и през октомври и ноември, обясни шефът на Столичния инспекторат Николай Неделков. И обясни, че през зимата ще бъдат завишени проверките за замърсяване на въздуха от горене на гуми.