Новини Светът

Орбан обвини ЕС, че се опитва да събори правителството му

   
Орбан обвини ЕС, че се опитва да събори правителството му

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини изпълнителната власт на Европейския съюз, че се опитва да свали кабинета му и да наложи марионетно правителство в страната. Това предаде агенция Ройтерс.

Орбан е изправен пред най-сериозната заплаха за 14-годишното си управление, тъй като опозиционна партия, водена от новодошъл в политиката, отбеляза огромен скок, според социологическите проучвания.

Унгарският премиер, който многократно се сблъсква с лидерите на ЕС, отбеляза, че неговите суверенни политики, свързани с войната в Украйна и миграцията, са неприемливи за Брюксел. Знаем, че искат да ни вкарат във войната (в Украйна), че искат да ни наложат своите мигранти и да предадат децата ни на джендър активисти, посочи той. Според него ЕС иска да наложи марионетно правителство в Унгария, ръководено от партията Тиса на опозиционния лидер Петер Маджар.

Малко преди речта на Орбан, ново проучване на общественото мнение показа, че Тиса изпреварва твърдо дясната, антиимигрантска партия на Орбан. "Унгарците изпратиха съобщение: с режима на Виктор Орбан е свършено", заяви Маджар малко след излизането на данните от анкетата.

Следващите национални избори в Унгария трябва да се проведат в началото на 2026 г.