Новини Светът

Шамар за Македония от Фон дер Лайен: Защо увъртате за българите в конституцията?

   
Шамар за Македония от Фон дер Лайен: Защо увъртате за българите в конституцията?

Промените в конституцията на Северна Македония трябва да бъдат направени, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на съвместна пресконференция в Скопие с премиера Християн Мицкоски.

Една от промените предвижда вписването на българите в конституцията на Северна Македония.

Краткосрочната цел, която председателят на ЕК посочи, е страната да отвори първия клъстер от преговорите с ЕС колкото се може по-бързо:

"Почти сме готови, трябва да бъдат направени конституционните промени, които вашата държава се съгласи, че ще осъществи. Надявам се, че с диалог всички политически партии ще се обединят и ще направят необходимите важни крачки за напредък. Уверена съм, че ще можем да преодолеем пречките, които все още съществуват."

Очакваме ЕС да намери заедно с нас решение как да продължим нашия евроинтеграционен път, уважавайки легитимните позиции на нашите граждани, че в бъдеще няма да се сблъскваме с искания, които дълбоко противоречат на идеите и ценностите, на които се основава самият ЕС. Вярваме в принципа на справедлив достъп и заслуги. Вярваме, че последователните ни усилия ще бъдат възнаградени, заяви от своя страна македонският премиер Мицкоски, цитиран от БТА.