Бизнес Новини

Българските и румънските фермери започват да си сътрудничат

   
Българските и румънските фермери започват да си сътрудничат

Български фермерски съюз (БФС) започва да си сътрудничи с Националната федерация PRO AGRO в Румъния. Преслав Борисов от ръководството на БФС днес се срещна с Мицу Мариус от Националната федерация PRO AGRO в Румъния. Двете сдружения сме членове на европейската асоциация на земеделските производители COPA-COGECA и целта ни е по-добра защита на интересите на фермерите от двете страни, каза Преслав Борисов.

Мицу Мариус е декан на Факултета по управление и развитие на селските райони, преподавател, а също и бивш държавен секретар на Министерството на развитието на селските райони. Той покани Преслав Борисов в Университета по агрономически науки и ветеринарна медицина в Букурещ, където се проведе събитието "Живи корени: Румъния в светлината на традициите". То е част от тридневна инициатива, посветена на подкрепата за развитието на селските райони. Двамата посетиха базар на местни производители, където бяха представени автентични продукти от всички региони на страната. Това насърчава потреблението на местните стоки, като подкрепя фермерите и националните традиции.

Конференцията събра на едно място земеделци, изследователи, мениджъри и личности от различни области. Обменихме добри практики, решения и стратегии в подкрепа на устойчивото развитие на селските общности. Говорихме за важността от иновациите и интеграцията на новите технологии в агросектора, подчерта Преслав Борисов.