Анализи

Newsweek: България нанесе сериозен удар на Москва

   
Newsweek: България нанесе сериозен удар на Москва

България нанесе сериозен удар на Москва със спирането на руския петрол. Москва зависи от износа на петрол и енергийната си индустрия. Това пише в свой материал за последствията от спирането на руски петрол в България изданието Newsweek.

България, която е член на ЕС, блокира вноса на петрол от Русия в рамките на ембаргото на блока в отговор на пълномащабната инвазия на руския лидер Владимир Путин в Украйна.

България, която беше една от малкото страни, освободени от общоевропейското ембарго върху вноса на руски петрол до края на годината, премина към алтернативни източници на гориво, считано от 1 март, след гласуване от парламента през декември.

Исторически съюзници на Русия, балканската страна беше почти напълно зависима от вноса на газ и петрол от Москва преди войната в Украйна. През януари Reuters съобщи, че България замества вноса на руски петрол със суров петрол от Казахстан, Ирак и Тунис. Newsweek се свърза с руското външно министерство за коментар по електронната поща.

Този ход ще бъде като удар за Москва, която зависи от износа на петрол и енергийната си индустрия.

Те съставляват около 30% от бюджетните приходи на страната и финансират продължаващата война в Украйна. Русия е третият по големина производител на петрол в света. На нея се падат повече от 12% от световното производство на суров петрол, според Statista, се казва още в материала.

Миналата година България беше четвъртият по големина купувач на руски нефт по море. Преди забраната за внос руският петрол се съхраняваше в рафинерията в Бургас в България. Тя се управлява от руския петролен гигант Лукойл и има дневен капацитет от 190 000 барела.