Коментари Новини

Радев ще връчи мандата на ГЕРБ-СДС в петък

   
Радев ще връчи мандата на ГЕРБ-СДС в петък

Президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство в петък в 17 часа на кандидата за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарната група - тази на ГЕРБ.

Очаква се мандатът да получи сегашният вицепремиер и министър на външните работи в оставка Мария Габриел. 

Тя има седмица, за да предложи състав на кабинет.

Междувременно пети ден продължават преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за т.нар. правителствена ротация. 

Двете формации пазят мълчание за детайлите около преговорите. По неофициална информация обаче все още има неизчистени принципни въпроси, макар че документът за управлението вече е готов, но няма име. Совалките за състава на Министерския съвет текат, но финални преговори по този въпрос предстоят. 

Още преди седмица на разговорите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарочи петима министри за смяна. Това бяха съпредседателят на ПП и финансов министър Асен Василев, както и министрите на икономиката Богдан Богданов, на туризма Зарица Динкова, на спорта Димитър Илиев и на отбраната Тодор Тагарев. Тогава от ПП-ДБ коментираха неофициално, че със сигурност няма как да отстъпят от Василев и Тагарев, но след началното на преговорите запазват мълчание по всички теми, свързани с преговорите. 

След началното на преговорите планът на ГЕРБ и ПП-ДБ беше да постигнат съгласие около механизмите на управлението и Габриел да върне мандата като изпълнен още в момента, в който Радев ѝ го връчи. Засега обаче не е ясно дали това ще стане.

В сряда съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов, че преговорите "вървят много добре" и вече се обсъждат кадровите въпроси.

Още преди преговорите ПП-ДБ настояваше да се договорят първо реформите за следващите девет месеца и предлага подписването на меморандум за попълване на състава на регулаторните органи, който не включва ДПС. ГЕРБ пък искаше за подписване на коалиционно споразумение и формиране на персоналния състав на правителството.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че процесът по договаряне на правителство изисква отстъпки и от двете страни.

"Благодаря на ПП-ДБ, че толерантно запазват мълчание, докато се разберат или не се разберат, тогава ще имаме време да говорим и в едната, и в другата посока", каза още лидерът на ГЕРБ.