Коментари Новини

Асен Василев: Нямаме намерение да вдигаме данъците

   
Асен Василев: Нямаме намерение да вдигаме данъците

Финансовият министър Асен Василев увери, че управляващите нямат намерение да вдигат данъците, въпреки препоръката на Международния валутен фонд ДДС да се възстанови на нивото от преди пандемията, като така той отново ще трябва да стане 20%, да се премахне максималният осигурителен доход и да се въведе прогресивно данъчно облагане на доходите на физическите лица.

Представители на партиите, подкрепящи правителството, отговориха, че не планират това, но днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заговори публично за вдигането на налозите като нещо неизбежно заради политиките на "масово раздаване на пари".

"Всичко се плаща в този живот, безплатен обяд няма, не съм го казал аз", коментира Борисов от Пловдив, където взе участие в конференция на тема "Eвропейска сделка за фермерите - визията на ЕНП за земеделието в Европа".

Той отново заплаши с по-високи данъци, макар мисията на МВФ да препоръчва, но не и да налага политики. 

Мисия на МВФ е в България от 6 до 19 март 2024 г., за да оцени икономическото и финансовото развитие на страната и да се обсъдят икономическите й политики. Вчера ръководителят на мисията на фонда Жан-Франсоа Дофен беше изслушан в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

"ДДС е върнато на 20% ставка навсякъде, с изключение на сектора на ресторантьорството", посочи Василев и добави, че това се препоръчва и от Министерството на финансите.

По думите на Василев инфлацията спада "доста бързо и този месец е 3,3%, което е под референтната стойност, необходима за приемането ни в еврозоната".

Той припомни, че инфлацията се наблюдава 12 месеца назад. Въпросът е кога ще успеем да стигнем средното ниво, което да падне под референтната стойност.

"Нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември", каза министърът на финансите и посочи още, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през юни.

"Това, което сме договорили с ЕК, е в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискаме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем в еврозоната през 2025 г.”, заяви той.

Министърът в оставка коментира и продължаващите преговори с ГЕРБ-СДС за съставяне на кабинет.

"Това, което сме заявили, е, че работим за реализиране на първия мандат”, каза Василев.

В понеделник президентът Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС.