Новини

ОБРАТ: Габриел върна мандата изпълнен

   
ОБРАТ: Габриел върна мандата изпълнен

Преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" приключиха, но неясно дали успешно. Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел връчи на президента Румен Радев папката с първия мандат, с който предлага нов състав на Министерския съвет.

Към момента обаче няма яснота дали ПП-ДБ подкрепят този състав. Габриел, от своя страна поясни, че ГЕРБ не биха застанали зад кабинет с друг състав и мандат. Така съдбата на ротационното правителство все още е под въпрос. Очаква се по-късно изявление на ПП-ДБ в пресцентъра им в София. 

Около 12 минути след 16 от ГЕРБ влязоха в президентството - този път без представители на некоалиционните си партньори. Пред Радев Мария Габриел заяви, че през последните 9 месеца ГЕРБ са отстъпили мандата си в името на националния интерес.

"Няма да направя компромис. За мен водещи трябва да са конституцията на България, публичността и прозрачността”, каза тя.

Според нея водещи принципи в управлението трябва да продължат да бъдат доверието и диалога. Габриел каза, че по време на преговорите е станало ясно, че ГЕРБ и ПП-ДБ нямат различия по отношение на реформите в съдебната система, регулаторите и корупцията.

По думите ѝ в последните месеци е станало ясно, че реформите са се направили с помощта на ГЕРБ-СДС.

"Затова е логично нашето искане е за равноправно правителство. Осъзнавам колко голяма е отговорността пред мен и колко важно е за България да има стабилно правителство", каза Габриел.

Ето кои са имената в папката, върната от Габриел на Радев:

Министър-председател - Мария Габриел
Вицепремиер по европейските въпроси - Николай Денков
Министър на финансите - Асен Василев
Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов
Министър на реагионалното развитие - Андрей Цеков
Министър на труда и социалната политика - Иванка Шалапатова
Министър на отбраната - Христо Гаджев
Министър на правосъдието - Атанас Славов
Министър на образованието - проф. Галин Цоков
Министър на здравеопазването - Катя Панева
Министър на културата - Кръстьо Кръстев
Министър на околната среда и водите - Ивелина Василева
Министър на земеделието и храните - Кирил Вътев
Министър на транспорта - Георги Гвоздейков
Министър на икономиката - Богдан Богданов
Министър на иновациите - Росен Желязков
Министър на енергетиката - Жечо Станков
Министър на електронното управление - Валентин Мундров
Министър на туризма - Зарица Динкова
Министър на младежта и спорта - Димитър Илиев

Днес в 12 часа трябваше да приключат преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), но те бяха удължени с още няколко часа. 

Ако първият мандат се провали, според конституционната процедура президентът има да връчи още два мандата - първият на втората по големина политическа сила, а третият - по избор. ГЕРБ обаче са дали заявка, че не биха подкрепили втория мандат, който ще отиде при ПП-ДБ. Президентът по традиция дава третия мандат на БСП, което автоматично значи, че той най-вероятно отсега е обречен.