Анализи

Янаки Стоилов сравни Румен Радев с нотариус

   
Янаки Стоилов сравни Румен Радев с нотариус

Промяната в конституцията беше извършена само от депутатите от три парламентарни групи. И това е най-широкообхватната промяна от приемането й от Седмото Велико народно събрание. Това припомни пред Нова телевизия конституционният съдия Янаки Стоилов. Заради течащото дело пред КС той отказа да коментира промените по същество.

Въпреки спешните законови промени за това кой може да е служебен премиер остава въпросът как като изтекат тези три месеца председателят на Сметната палата Димитър Главчев ще осъществява контрол на държавните разходи на правителството, след като е бил министър-председател, подчерта проф. Стоилов. 

Ограниченията от европейските изисквания пък остават за хората от управата на БНБ, независимо какво ще запишем в нашите закони, добави той.

Изглежда част от хората, приели тези промени, не са били способни дори да предвидят последствията от своите действия, коментира проф. Стоилов промените в конституцията. В последните дни лидерът на ДБ Христо Иванов се оправда, че проблемите в текстовете за служебното правителство са се получили, защото никой не е очаквал толкова скоро да има избори.

Едва ли президентът Румен Радев ще може да откаже назначението на министър, който му е предложен от Димитър Главчев, каза още проф. Стоилов. Той сравни функциите на държавния глава с нотариални, след като с новите текстове в конституцията той не може да определя сам състава на Министерския съвет.