Коментари

Кирил Петков: Време е ГЕРБ и ДПС да не се срамуват и да излязат да кажат, че управляват заедно

   
Кирил Петков: Време е ГЕРБ и ДПС да не се срамуват и да излязат да кажат, че управляват заедно

"Г-н Пеевски днес беше по-честен. Той каза, че колкото и гласове да имат след изборите, ще си говорят с ГЕРБ. Докато Борисов каза, че няма да си говорят. Време е да не се срамуват и да излязат да кажат, че управляват заедно. Те са една неформална коалиция, която ще управлява заедно и след това. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПП Кирил Петков, цитиран от Dariknews.bg.

"Последното, което искам да кажа по темата за истината е, че няма как да кажат, че не знаят какво пише в Конституцията. Те са най-голямата политическа партия в парламента. Те казват на депутатите какво да гласуват. Това да казват, че четирите дами са преговаряли с нас, не знаят кой е Калин Стоянов - стига толкова. Време е хората да си поемат отговорността. 

"Има разлика между политическо решение за определени текстове, разработването им, кой ги е внесъл, кой ги е гласувал и кой е авторът на тези текстове, защото авторът на законодателните актове е Народното събрание", заяви от своя страна съпредседателят на ДБ Христо Иванов във връзка с предложението за законодателните промени в Конституцията, свързани с това кой може да се кандидатира за служебен премиер.

Той допълни, че отказва да провежда срещи, които са се случили при затворени врати.

"Позицията на ПП-ДБ беше изключително ясна. Ние предложихме модел, в който редовното правителство продължава да действа като служебно. След консултациите с ръководствата на ГЕРБ и ДПС се стигна до другия възможен модел. Този модел е по-сложен за прилагане, защото изисква повече действия. Но той има и своите предимства. Лошото е, че президентът се опитва да прави кампания за това да се върнем към предишното състояние, където той еднолично решаваше. Бяхме пратени на избори, преди да можем да завършим конструкцията. Имаше предвиден закон за служебното правителство, който трябваше да бъде приет и нямаше време да се случи", каза още Иванов. 

По думите му няма нито един политически аргумент България отново да отиде на избори.