Анализи Новини

Директорката на Агенция Митници се вижда като първата жертва на новата Антикорупционна комисия

   
Директорката на Агенция Митници се вижда като първата жертва на новата Антикорупционна комисия

Акция на ДАНС и Антикорупционната комисия се провежда в София и Хасково. Операцията е по разследване за длъжностни престъпления и подкупи. Тя се провежда по сигнал на ДАНС и по неотложност, съобщава NOVA.

Аз съм първата жертва на новото КОНПИ, но няма да се предам, каза пред медиите директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова след акция на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията в сградата на агенцията. Банкова не уточни дали е задържана и заедно с адвоката си се качиха в автомобил на МВР, предава БТА.

Нейният адвокат Аделина Натина заяви, че е претърсен домът на Банкова и кабинетът ѝ, при акция по неотложност. Извършват се претърсвания и изземвания и в кабинета на нейния заместник Людмил Маринов. Натина добави, че вероятно Банкова ще бъде разпитана, но не знае дали ще ѝ бъде повдигнато обвинение, както и причините за действията на правоохранителните органи.

По думите на адвоката прокуратурата все още не е уведомена за случващото се. Натина уточни, че е образувано досъдебно производство с първите действия по разследването.

Банкова и Маринов са бивши служители на ДАНС, добави адвокат Натина, като отбеляза, че клиентът ѝ има лоши взаимоотношения с председателя на ДАНС Пламен Тончев. Адвокатът също така обясни, че от кабинета на Банкова са иззети записки относно контрабандни канали, за които тя прави разработка как да бъдат разбити, както и служебният ѝ компютър.

Аз искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава, каза Петя Банкова, като допусна, че е вероятно случващото се да е свързано с политиката и с работата ѝ.

На въпрос дали действията срещу нея са свързани с контрабандните канали на Николай Николов-Паскал Банкова отговори, че не го познава.

Петя Банкова беше назначена начело на митниците през март от министъра на финансите в оставка Асен Василев. Дали вижда случващото се като политическа история, Банкова коментира така:

"Твърде вероятно е, но тук е моментът да кажа, че не знам защо нещата опират само до господин Асен Василев. Може би на всички прави впечатление, че дори международната общност се възмущава от случващото се. Както знаете, в момента на "Капитан Андреево" има служители на САЩ и това е изцяло по моя инициатива и по тяхна партньорска инициатива, защото това е единственият начин. Ето - аз съм първата им жертва - на новото КОНПИ, но няма да се предам", каза тя, цитирана от БНТ.

Проверяват се и още адреси в София и страната. Три адреса са претърсени в Свиленград – на бизнесмен и бивш митничар и на митничар, и един в Хасково – на бивш шеф на ИАРА, вече пенсионер, съобщава bTV.