Новини

Кметът Васил Терзиев е освободил 128 служители на Столичната община

   
Кметът Васил Терзиев е освободил 128 служители на Столичната община

метът на София Васил Терзиев е освободил 128 служители на Столичната община от 13 ноември до 25 март. Общият размер на обезщетенията, които са изплатени за прекратените трудови договори е 727 880 лева. Това става ясно от писмен отговор на Терзиев на питане от общинския съветник Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, който е изискал справка за съкращенията в общинската администрация.

Броят на освободените общински служители е 325, обяви Георгиев на брифинг. В това число той каза, че включва и хората, напуснали работа в 24-те районни администрации. "Общо 1.4 млн.лева е струвало обезщетението, като са предлагани от 2 до 6 заплати", каза Георгиев. Най-много напуснали има в район "Илинден" - 20 души, добави той.

По-късно зам.-кметът по финансите Иван Василев съобщи, че в Столичната община има 1442 щатно разписани позиции. 128 служители са напуснали общината от встъпването в длъжност на новата администрация или 8,9 %. От напусналите служители 37 са постъпили на работа на друго място, 8 - на държавна служба в друга администрация, 16 са пенсионирани, 41 са освободени по взаимно съгласие, а 20 по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение, информира Иван Василев. Той уточни, че това е 1,4 % от всички заети в Столичната община, цитиран от БТА.

След въпрос на "Дневник" от общината уточниха, че 128 е броят на служителите в Столичната община и не включва районните администрации.

Изплатените обезщетения по този повод са общо 727 880 лева, като от тях 296 хил.лева са изплатени за неползван годишен отпуск на освободените служители, 212 хил.лева са изплатени по закона за пенсиониране, 137 хил.лв. е уговореното обезщетение в хипотезата по инициатива на работодателя или средно на човек сме изплатили 6856 лв., съобщи зам.-кметът Василев.

На заседанието на Столичния общински съвет Георгиев попита дали има политическа чистка. Кметът Терзиев отговори, че в Столичната община не се повтаря моделът на национално ниво, когато партиите, дошли на власт, правят чистки на хиляди хора на база политически мотиви.

Никой професионалист, който защитава интересите на софиянци "нито е напускал, нито са водени разговори с него". Само 20 души, което е 1.4% от позициите в общината са освободени по искане на работодателя срещу обезщетение, добави той.

"Не мога да спра хора, които искат да отидат на работа в някое министерство или в друга община. Не мога да имам толерантност към хора, които просто нямат работа в общинската администрация", заяви Терзиев и подчерта, че повече няма да се назначават калинки в Столичната община.