Новини Светът

Правителството отрече шефът на ЦРУ да е минавал през България

   
Правителството отрече шефът на ЦРУ да е минавал през България


Служебното правителство отрече информацията, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс по-рано тази седмица в бил в България. 
 
"Такова посещение не е имало“, посочват от правителствената информационна служба. 
 
Малко по-рано  Радио "Свободна Европа" съобщи, че Уилям Бърнс вероятно е бил в България като част от необявена обиколка в Югоизточна Европа.
 
Практиката е подобни визити да остават неофициални. 
 
Бърнс първо е бил на посещение първо в Босна и Херцеговина, където е бил видян на 22 август да влиза в президентството на балканската страна. 
 
Неназован американски служител потвърждава тази информация и посочва, че той е провел срещи в Сараево с членове на колективното президентство и външния министър. 
 
След това правителственият му самолет е пътувал до Сърбия, България и Северна Македония. Според уебсайта за проследяване на полети Flightradar24 американски военен самолет действително е минал през тези страни. 
 
Целта на пътуването на Балканите е свързана с двустранните отношения между САЩ и Косово и руското влияние на Балканите.
 
Уилям Бърнс разговаря с премиера на Косово Албин Курти, съобщи и косовското издание "Коха диторе“.
 
Курти беше в САЩ тази седмица, където по покана на Националния демократичен институт (NDI) присъства на Националния конгрес на Демократическата партия.
 
Тази седмица Бърнс посети Босна и Сърбия.
 
В Сараево на 20 август той се срещна с директора на Агенцията за разузнаване и сигурност на Босна Алмир Джувo, външния министър Елмедин Конакович и с тримата членове на мултиетническото президентството на страната.
 
Американски правителствен представител, пожелал анонимност, каза по-рано пред Радио Свободна Европа, че причината за посещението на шефа на ЦРУ в Сараево е, наред с други неща, обезпокоителната сепаратистка реторика и действия на Милорад Додик, проруския президент на Република Сръбска - част от Босна, в която живеят предимно босненски сърби.
 
В Сърбия никой не отрече или потвърди посещението на Бърнс.
 
Сръбското издание "Данас" писа, че източници, близки до сръбското правителство, са потвърдил посещението на Бърнс в Белград, където негов домакин е била сръбската разузнавателна агенция.
 
Посещението на Бърнс в Косово идва на фона на изявленията на американския посланик в Прищина Джефри Ховениер , че страната му е имала предизвикателства в няколко аспекта с правителството на Косово, ръководено от Албин Курти.
 
САЩ и други страни от международната общност критикуваха някои решения и действия, предприети наскоро от правителството на Курти, които бяха определени като "едностранни" и "некоординирани“.