Новини

ДПС-тата се вписват и отписват в ЦИК

   


От днес започва подаването на заявления за гласуване в чужбина. Това стана ясно от брифинга на ЦИК.

Цветозар Томов не очаква по-малко секции зад граница. На 1 октомври спира приема на заявления.

19 партии и 6 коалиции до момента са подали документи за участие в изборите, по думите на Росица Матева. 9 партии са регистрирани. На две от коалициите с ДПС е отказана регистрацията.

За местните частични избори ЦИК пак има проблеми с вътрешната драма с ДПС и казусът пак е предаден на ВАС.

Матева припомни, че вчера Валентин Тончев регистрира ДПС за самостоятелно явяване, последва реакция от лагера на Делян Пеевски, който отписа партията.

Оказва се, че до момента двата лагера си играят на вписване и отписване в ЦИК и до момента са подадени 8 документа за вписване и отписване. Подписката се проверява в ГРАО.

Цветозар Томов се надява да не се стигне до ситуация, в която българските граждани да бъдат лишени от право да гласуват за партията, която искат - в случая ДПС. Но, както той подчерта, двамата председатели на партията са на противоположни позиции.

ЦИК е била безпристрастна, категорични бяха Цветозар Томов и Росица Матева. Днес или утре ЦИК планира да се произнесе по казуса с ДПС, но се чака и решението на съда.

21 септември е крайният срок, в който съдът може да задължи ЦИК да регистрира партия или коалиция за участие в изборите.