Коментари

Вежди Рашидов: Голям праз ще е ако има или няма ДПС

   
Вежди Рашидов: Голям праз ще е ако има или няма ДПС

В сутрешния блок на bTV бившият министър на културата Вежди Рашидов направи редица противоречиви изявления относно политическата ситуация в България. Той коментира своите отношения с влиятелни фигури в българската политика и изрази критично мнение за състоянието на държавата.

Рашидов призна за среща с Делян Пеевски преди около пет-шест години в софийския хотел "Берлин". По думите му, целта на тази среща е била да обсъдят "има ли смисъл и тази публична война и защо трябва да се плюем". Той уточни, че срещата се е състояла след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

"Аз загубих пари в КТБ. Моят глас се чу, защото си плащах данъците. На мен никой не ми помогна да си върна парите. Успях да си върна малка част от тях. Всички се зарадваха, че на мен ми откраднаха лични пари", сподели Рашидов.

Бившият министър направи и противоречиви изявления относно Движението за права и свободи (ДПС). От една страна, той твърди: "Нито Доган, нито Пеевски са ми приятели", но същевременно признава ролята на партията във властта: "ДПС винаги е било във властта отзад. Помагали са".

Рашидов изрази силно критично отношение към настоящото състояние на страната: "Какви са тези сараи на тази нищета. Какви са тези заеми, какви са тези ТЕЦ-ове?" Той постави под въпрос значението на ДПС в политическия живот, заявявайки: "Въпросът е ще има ДПС или няма. Голям праз ако няма".

В заключение, Рашидов призова за нов тип политици: "На тая държава ѝ трябват хора идеалисти, да седнат и да я оправят". Той определи България като "последна дупка на кавала", подчертавайки необходимостта от промяна в политическата система.

Тези изявления повдигат въпроси за политическите връзки и отговорности на водещите фигури в българската политика, както и за необходимостта от прозрачност и отчетност в управлението на страната.