Новини Светът

Der Spiegel: Путин е пътувал до Монголия, за да поиска благословия от шамани

   
Der Spiegel: Путин е пътувал до Монголия, за да поиска благословия от шамани

Посещението на Владимир Путин в Монголия, което се състоя в началото на септември въпреки възможността за арест по заповед на Международния наказателен съд, е било придружено от среща на руския президент с монголски шамани. Това пише в колонка за германското издание Der Spiegel журналистът Михаил Зигар, бивш главен редактор на руската независима телевизия "Дожд", позовавайки се на източници, близки до Кремъл.

Според събеседниците на Зигар среща с шамани може да е била основната цел на неочакваното пътуване на Путин, което беше обявено само три дни преди началото му и бе първото посещение на руския президент в Монголия за последните пет години.

Монголските шамани, пише Зигар, се смятат за едни от най-могъщите в света, както и шаманите от руската република Тува, където Путин е пътувал много пъти, придружен от бившия министър на отбраната Сергей Шойгу, позирайки пред камерите на фона на тайгата с шишарки в ръка и голи гърди на кон.

Шойгу според Зигар помага на Путин да установи контакти с шамани, които напоследък са станали постоянни. Руският президент се е свързвал и с православни "старци" и се е консултирал с множество мистици преди нахлуването в Украйна – всички те са го уверили в предстояща военна победа, казват източниците на журналиста.

В Москва се носи слух, че при новото си посещение при шамани Путин може да е поискал благословия да използва ядрено оръжие - "оръжието на боговете", пише Зигар. Той твърди, че тази версия изглежда като "голяма фантазия" и никой от източниците не я потвърждава директно, въпреки че самата среща с монголските шамани вероятно се е състояла.

Политологът Абас Галямов, бивш автор на речи на Путин, който през 2008–2010 г. е работил в отдела за подготовка на публични речи на руското правителство, потвърждава информацията на Зигар. Според източници на Галямов срещата в Монголия е била организирана от Михаил Ковалчук, един от най-близките приятели на Владимир Путин, президент на института "Курчатов", който преди това публично се застъпи за използването на ядрени оръжия.

"Освен получаването на благословия за използване на ядрено оръжие, Путин се е интересувал и от въпроса за собственото си дълголетие, както и за прераждането", пише Галямов. Той добавя, че се твърди, че Путин е останал доволен от срещата и извършените ритуали.