Анализи Светът

Западът иска Путин в изолация. Но той не е

   
Западът иска Путин в изолация. Но той не е

Близо три години след нахлуването на Русия в Украйна, заради което Москва беше осъдена от всички страни по света, лидерът Владимир Путин организира среща на върха с повече от дузина световни лидери - ясен сигнал от страна на автократа, че далеч не е сам, а зад него стои новосъздадена коалиция от държави, пише в свой анализ Си Ен Ен.

Тридневната среща на върха на БРИКС, която започва във вторник в югозападния руски град Казан, е първата среща на групата на големите развиващи се икономики Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, след като по-рано тази година тя се разшири и включи Египет, Обединените арабски емирства, Етиопия и Иран.

Сред лидерите, които се очаква да присъстват, са китайският Си Дзинпин, индийският Нарендра Моди, иранският Масуд Пезешкян, южноафриканският Сирил Рамафоса, както и такива извън клуба, като турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Очакваше се да се присъедини и бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва, но той отмени пътуването си, след като получи травма у дома.

Събирането на БРИКС и други държави тази седмица ще бъде най-голямата международна среща, на която руският президент е бил домакин от началото на войната през февруари 2022 г., и ще подчертае нарастващото сближаване на нациите, които се надяват да видят промяна в световния баланс на силите и - в случая на някои от тях, като Москва, Пекин и Техеран - да се противопоставят пряко на Запада, ръководен от Съединените щати.

Именно последното послание Путин - и близкият му партньор и лидер на най-мощната страна от БРИКС Си Дзинпин - ще прожектират през следващите дни: Западът е този, който стои изолиран в света със своите санкции и съюзи, докато „глобалното мнозинство“ от държави подкрепя техния стремеж да оспорят американското глобално лидерство.

В изказванията си пред репортери в петък Путин приветства нарастващото икономическо и политическо влияние на страните от БРИКС като „неоспорим факт“ и заяви, че ако БРИКС и заинтересованите страни работят заедно, те „ще бъдат съществен елемент от новия световен ред“ - макар да отрече, че групата е „антизападен съюз“.

Посланията на Путин тази седмица ще бъдат още по-остроумни, тъй като срещата се провежда само дни преди изборите в САЩ, където евентуална победа на бившия президент Доналд Тръмп може да доведе до промяна на твърдата подкрепа на САЩ за Украйна и да обтегне връзките на Вашингтон с традиционните му съюзници в по-широк план.