Анализи

Политически реакции след обидните квалификации в Скопие към страната ни

   
Политически реакции след обидните квалификации в Скопие към страната ни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидните му думи към България:

"Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят извън официалното, ако се правят, където да се протоколира и ясно да се каже какво мисли едната или другата държава. И мисля, че те постъпиха подло с президента, подло с министрите, които се видяха с тях най-добронамерено, това не мога да го отрека, но да речем, тук нямат опит, но езикът, който използват, има само едно извинение: оставка на този министър и ако не го направят, нито президент, нито премиер, нито министри, нито партии трябва да се виждат и разговарят с тях, а ние ще направим всичко необходимо в Европейската народна партия да знаят какво са говорили и защо е нашето категорично решение по този въпрос".

Според Лена Бориславова от ПП-ДБ по вътрешнополитически причини РСМ е отклонявана от европейския си път:

"Това, което можем да коментираме по казуса със Северна Македония е, че е недопустим езикът, който използват. Ние сме на мнение, че споразумението, което беше сключено на база френското предложение, е достатъчно добро и се видя че въпреки критиките, които понесохме към онзи момент, изцяло политически мотивирани, в момента интересите на България са защитени, но колегите от Северна Македония по политически причини, вътрешнополитически такива, отклоняват народа си от техния европейски път".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов нарече скандала с отсъстващото македонско знаме от срещата между президента Румен Радев и Гордана Силяновска "изкуствен", а изявленията на Александър Николоски определи като провокация. Той показа снимка от среща между премиера на РСМ Мицкоски и хърватския му колега Пленкович, отново на неофициално посещение, на която също отсъства знамето на РСМ.

"За пореден път ръководството на тази наша съседка показа, че има един-единствен комплекс и това е така нареченият Б-комплекс, или комплексът от България. Станахме свидетели на този еничарски  синдром Б-комплекс още един път в лицето на министър Николоски, който си позволи да използва много обидни изрази за представителите на българската държава. Позицията на българското външно министерство в случая е изключително обрана и премерена и ние я подкрепяме. Такива провокации нямат място в европейския дом, към който се е запътила и РСМ", каза Костадинов.

 

 

 

За оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски настоя и председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов: "Недопустими изказвания, още повече за две съседни държави и считам, че ако трябва да продължат нормалните отношения, този човек трябва да си подаде оставката. Иначе много трудно може да има нормални взаимоотношения между две съседни държави. Няма как в техните вътрешни работи да се месим, но нашата реакция трябва да е пределно ясна от всяка една от политическите партии".