Бизнес

225 000 лева получиха земеделци по de minimis за щетите от пожарите през лятото

   
225 000 лева получиха земеделци по de minimis за щетите от пожарите през лятото

С 225 000 лева са компенсирани от държавата по програма de minimis пострадали от пожарите през лятото земеделски стопани. Това съобщи служебният земеделски министър Георги Тахов. Той посети фермата на Николай Добрев в хасковското село Равна гора, пострадала сериозно тежко от пожарите в община Свиленград, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

За възстановяване стопанство са изплатени 42 000 лв. индивидуална помощ de minimis. Със съдействието на "Югоизточно Държавно Предприятие" ДП - Сливен са доставени 50 куб. м едра строителна дървесина за реконструкция на изгорелите стопански сгради. Държавното предприятие ще осигури общо 140 куб. м дървесина за пострадали от пожарите ферми.

Финансовата подкрепа за възстановяване на дейността на засегнатите стопанства е осигурена приоритетно за стопани с щети по дълготрайни материални активи, включително сгради и съоръжения.

По думите на Георги Тахов субсидиите за животновъдите се изплащат регулярно и своевременно. Тази година също се движим без забавяне по определения от нас индикативен график, посочи той.

По данни на МЗХ тази година са опожарени над 8 093,22 ха земеделски площи в страната. До Европейската комисия е отправено искане за активиране на средства от земеделския резерв на ЕС за подпомагане на земеделските стопани, пострадали от сушата и пожарите.

Общо 6 млн. лева са осигурени За 2024 г. за компенсиране на земеделците за щети от природни бедствия по схемата за държавна помощ "Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия".