Новини

Президентът върна за ново обсъждане в НС поправки в Закона за адвокатурата

   
Президентът върна за ново обсъждане в НС поправки в Закона за адвокатурата

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента промени в Гражданския процесуален кодекс, направени чрез преходните и заключителни разпоредби в Закона за адвокатурата. Държавният глава наложи вето на новата правна уредба на така наречения "особен представител". Мотивът е, че тя противоречи на правото на Европейския съюз и е заплаха за интересите на правосъдието. 

Президента подкрепя усилията на правителството и на парламента да отстранят несъответствията между националното законодателство и правото на Европейския съюз с цел ефективен достъп до правосъдие на гражданите и юридическите лица. Част от одобрените на 11-ти септември поправки в Закона за адвокатурата се стремят към постигането на тези цели. 

Заедно с това обаче, според държавния глава, депутатите са приели и текстове, които пораждат възражения както от гледна точка на съответствието им с правото на ЕС, така и спрямо интересите на правосъдието.

Съществено се промени правния режим, свързан с фигурата на така наречения "особен представител". Новата уредба носи риск от забавяне на съдебни дела и препятстване на достъпа до съд, посочва в мотивите си президента и допълва, че тези възражения не могат да бъдат подминати, тъй като засягат конституционно установени права. 

Депутатите иззеха от съда правомощието по определяне размера на възнагражденията на особените представители и ги възложиха на местните адвокатски съвети. Според Радев, това нарушава правилата на свободния пазар и противоречи с правото на Европейския съюз, което забранява сдружения на доставчиците на определени услуги да определят сами цените им. 

Радев насочва вниманието на народните представители към необходимостта да зачитат принципите на обоснованост, откритост и съгласуваност при подготовката и приемането на законодателни актове. Това не са формални изисквания, а важни гаранции против прокарването на лобистки поправки, подчертава в мотивите си държавният глава.