Бизнес

УХТ ще организира Централноевропейския конгрес по храни през 2026 г.

   
УХТ ще организира Централноевропейския конгрес по храни през 2026  г.

Университетът по хранителни технологии – Пловдив ще  организира 13-тия Централноевропейски конгрес по храни (CEFOOD) през 2026 г. Това съобщи проф. д.н. Георги Костов, зам.-ректор по учебна дейност и академичен състав и председател на организационния комитет на събитието.

На тържествена церемония в края на 12-тия конгрес на CEFOOD, състояла се на 16 октомври в унгарския град Сегед  проф. д-р Виктор Недович, председател на техническия комитет на EFFoS, обяви решението на Европейската федерация по хранителна наука и технологии (EFFoST) провеждането  на конгреса през 2026 г. да бъде поверено на УХТ – Пловдив.

Решението за стартиране на подготовка за кандидатстване на УХТ – Пловдив за организиране на CEFOOD бе взето през 2022 г. на 11-тия конгрес, проведен в Чатешна Сава, Словения. По време на този конгрес проф. Георги Костов, доц. Весела Шопска и доц. Росица Денкова-Костова осъществиха активна комуникация с проф. Недович. Дейностите продължиха и през 2023 г., когато проф. Недович бе пленарен докладчик на юбилейната 70-та научна конференция „Хранителна наука, техника и технологии“. През месец септември 2024 г. бе отправена и официална покана за представяне на кандидатурата на УХТ – Пловдив, която бе утвърдена от наблюдаващия комитет на EFFoST на 9октомври 2024 г. 

По време на заключителната сесия в Сегед, Унгария, проф. Недович сподели, че кандидатурата на УХТ – Пловдив е била впечатляваща и е спечелила със значително мнозинство пред тази на Вроцлав, Полша. 

В рамките на заключителната сесия проф. Костов направи презентация на Пловдив и УХТ като домакин на предстоящото събитие, което ще позволи на  университета да излезе на международната сцена на хранителната наука и технологии, да посрещне учени от цял свят и да разшири своята мрежа от международни контакти. 

CEFOOD стартира през 2002 г., като първият конгрес е проведен в Любляна, Словения. Конгресът има за цел да разшири дейностите в Централноевропейската инициатива, учредена през 1989 г. в Будапеща, Унгария. През годините конгресът е провеждан в Унгария – 2 пъти, Румъния, Украйна, Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Словения и Хърватска. От 2006 г. конгресът се организира под егидата на EFFoST. България вече е била домакин на конгреса през 2006 г., като председател на организационния комитет тогава е бил д-р Костадин Фикиин, който с радост се съгласи да участва и в организацията на конгреса през 2026 г. като член на организационния комитет. Животът на д-р Фикиин е неразривно свързан с УХТ – Пловдив, тъй като неговият баща, проф. Ангел Фикиин, е бил ректор на УХТ.